zaterdag 24 oktober 2009

Zure wasmasjien

Zonder blikken of blozen hebben ze me gisteren laten deporteren. Wat een vernedering, na al die jaren waarin ik hen geduldig de opperste dienstbaarheid betoonde. De vieste klusjes heb ik voor ze opgeknapt, 24 jaar lang. Ladingen bescheten katoenen luiers (de zunigerds, pseudomilieufreaks) waste ik weer sneeuwwit. Modderbroeken van dat opgeschoten pubertuig, 'verrijkt' met zand, steentjes en complete heideplantjes, inclusief penetrante brandlucht door dat obsessieve fikkies stoken, kwamen weer toonbaar uit de machine. Hele dekbedden van minstens 5 cm3 hebben ze in me gepropt, terwijl ik maar vier kilo verdragen kan, maar gehoorzaam heb ik ze schoon en fris gewassen.
De eerste jaren waren een makkie. Grote Pol was alleen en ik was blij als er weer eens in de week een onderbroek of zeven, een handdoekje, een theedoek, een vaatdoek (ja, echt, hij kon gemakkelijk meer dan een week met een zo'n doekje doen!), een overhemd en broek en zo heel af en toe ook een hoeslaken en laken in mij werd gegooid. Grote Pol was nog van de oude stempel voor die Purperpol roet in zijn eten gooide. Toen zij erbij kwam, verschenen er in ieder geval een stuk meer en leukere kledingstukken, fleurige dekbedhoezen, meer theedoeken, elke dag weer een nieuwe vaatdoek en bh's die ze niet eens in een zakje deed (dat dát al die jaren goed ging heeft ze mooi aan mijn oplettendheid te danken - een paar jaar geleden werden ze opeens wijzer, toen gingen naast die bh's ook de sokken in zo'n waszak, ik had het ook een paar keer goed in de soep laten lopen, 'k was het zat).
Maar toen die spugende, kwijlende, schijtende en piesende Polletjes werden geboren kreeg ik het dus pas echt druk. Avond na avond draaide ik gehoorzaam al hun bacteriën weg.
De Pollen hebben avondstroom, da's goedkoper, de gierigaards, maar ik vond het niet prettig - wilde ook wel eens een avond vrij hebben. Ben dus steeds meer herrie gaan produceren. Konden ze lekker niet bij inslapen. En mijn toerental ligt op 800, da's al niet veel, maar ik snoepte er telkens stiekem wat vanaf. Hah. De laatste jaren duurde het steeds langer voor de was droog was. De vrekken wilden ook geen wasdroger kopen. Moesten ze het zelf maar weten. Kwam ook de geur van hun wasgoed niet ten goede. 'k Weet niet wat het was, maar ik was de laatste tijd ook niet meer lekker fris. Misschien hadden ze m'n uitlaatklep eens moeten bekijken, daar lag een lekkere verrassing voor ze klaar: flink wat zeepresten, schroefjes en militair metaal, gewikkeld in een flinke dot haren van Purperpol - die had ze ook maar bij zich moeten houden, vind ik persoonlijk.

Maar nu ben ik dus gedeporteerd. En het meest schandalige is wel de hoogte van de verwijderingsbijdrage. €5,-. Da's niets voor zo'n genereus, zichzelf wegcijferend ding als ik.
Schaamteloze Pollen. 'k Had 100 keer liever bij de familie Trafassi gewerkt.

10 opmerkingen:

Mirjam zei

Dagdag wasmasjien, geniet maar lekker van je oude dag ;)

Toaske zei

Wat een heerlijk stukje. Ik heb het met veel plezier gelezen!

Tricky zei

ocharme, RIP aan het wasmasjien!
en wat grappig, ik moest meteen denken aan dat leuke liedje van lang geleden 'kleine wasjes, grote wasjes, laat maar lekker draaien...' en wat blijkt als ik dat even intik bij google, het is van Trafassi... dàt wist ik dus niet, had die hint dan ook niet begrepen... of hoe handig dat internet toch kan zijn hé!
werd er helemaal vrolijk van!
en ook een beetje bedroefd, want heb zelf helemaal geen wasmasjien, de electriciteit in mijn appartementje laat dat niet toe zonder problemen, dus ga naar de wasserette...

Madelief zei

Vorig jaar 'wandelde' onze wasmasjien uit zichzelf op een onverwachte zaterdagochtend de garage uit. In 1 x kapot en dan ook echt helemaal kapot! Toen we de bon erbij pakten bleken we hem al 12 jaar te hebben...nu heb ik een Miele...die kan mee tot ons pensioen (en dat duurt nog jááren!)

Anoniem zei

Lief purperpolletje,ik vind het een prachtig verhaal.
Jij weet er altijd wat van te maken.
Van wie heb je die fantasie toch!
Als ik je juf was zou ik zeggen,
ga zo door.
Maomi.

Karien zei

Een feest van herkenning. Ongeveer zo precies is het hier gegaan! Maar jij maakt er een romantisch verhaal van, en dat kan niet iedereen.

Anoniem zei

:-), van oor tot oor. Vaarwel wasmasjien, dank voor alle bewezen diensten!

De Wasmachine van Repel zei

Stelletje ondankbare honden! Dat zijn het! Vreselijk dit...moet ik een handtekeningactie starten?

Franca zei

Alleen Purperpolletje kan zo'n verhaal maken. Daaag Wasmasjien...

jacq zei

Ach gut............ik heb op slag medelijden gekregen met jullie ex-machine. Maarre 24 jaar! dat is echt lang, wij hebben inmiddels al onze derde machine (in 22 jaar).