zondag 11 oktober 2009

Sneagol de huisadder

De Polletjes vonden vanmiddag op de hei een heus addertje. Na alle hagedissen, hazelwormen, muizen, herten, zwijnen en talloze vogelsoorten was dit weer een geheel nieuwe sensatie. De adder zou het op de grote, stille heide niet overleven, dachten De Polletjes beslist. En ze stopten hem in een emmer en brachten hem naar Parapols vriend T. Die mag blijkbaar allerlei dieren thuis houden en is nu officieel tot hoofdverzorger benoemd. Parapol blijft de bewindvoerder.
Ik heb eens even gegoogled op 'adder' en ben van de noodzaak van die beschermende houding van De Polletjes niet overtuigd. Ik acht de overlevingskans op de hei groter dan in een ouwe emmer met wat hooi, gras, meelwormen en een hamsterhuisje. En ik ben achteraf blij dat er niets is gebeurd want de jongens hebben het beestje gewoon vastgepakt en op hun hand laten kronkelen. Adders schijnen toch nog best te kunnen bijten namelijk, zover zijn ze nog niet verveluwenaliseerd.

Parapol noemde het kleine addertje overigens Sneagol, nadat hij de naam Genesis 3:1 verworpen had. Dat bekte niet zo lekker.

7 opmerkingen:

Tineke Plooij zei

Toen mijn vader jong was waren adders nog dieren die je kon en mocht vangen omdat ze anders mogelijk overlast veroorzaakten; de precieze reden weet ik eigenlijk niet.
Wel dat mijn vader geld kreeg voor adders die hij ving en inleverde.
Als ik me goed herinner van hoe hij het vertelde leverde hij ze in op het poltiebureau.
Als bijverdienste.

Mirjam zei

Hahahaha, Genesis 3:1

Nou, 't is wel cool natuurlijk, zo'n adder ;)

Ada zei

Erg leuk om een foto van een adder te zien, maar kunnen ze hem niet terug brengen naar de hei? Adders weten precies hoe ze daar overleven. Het zijn geen huisdieren. En ze zijn inderdaad giftig. De meeste mensen zullen er niet aan dood gaan, maar toch...
Lees trouwens graag je blog, je schrijft erg leuk.
Ada uit Engeland

Ada zei

Ik heb even zitten googlen.
De adder is blijkbaar een beschermde diersoort, mag niet gevangen worden.
Misschien kun je hem beter maar terugzetten en dan je verhaaltje even veranderen.
Ik hoop zelf ook graag een adder in het bos hier te zien, maar is me nog niet gelukt. Misschien volgend jaar.
Dag, Ada

Nicole zei

Geweldig die naam Genesis 3:1!

Is zo'n adder niet giftig?!

Roelien ('67) zei

Wat schrijf je leuk! Via mamablogs kwam ik hier terecht en heb met veel plezier zitten lezen. Kom vast nog een keer terug. Groet Roelien

Tineke Plooij zei

Een adder is inderdaad giftig voorzover ik weet.