vrijdag 21 mei 2010

(Barm)Hartige taart

Kunstpol heeft de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan nog steeds niet helemaal begrepen. Een paar jaar geleden had hij het over de egel van die man en dat de gewonde daar wel op mocht zitten, vandaag vroeg hij met een duidelijke ondertoon van angstig voorgevoel in zijn stem of we morgen toch alsjeblieft geen barmhartige taart gaan eten.
Hij bracht me op een idee. Ik denk dat we dat nu net morgen wél gaan eten. Barmhartige taart met Chinese kool is namelijk vreselijk lekker. Dat zou best op op de kaart van een goede herberg kunnen staan, zoals die op de weg van de barmhartige Samaritaan.
Of zullen we Kunstpol genadig zijn en gewoon patat bakken?
Wat patat betreft gloort er overigens hoop in de ogen van Kunstpol. Er schijnt namelijk hier in de straat een cafetaria te komen. Beter kan het toch niet voor een PiP (Polletje in Puberleeftijd)? Het idee alleen al is genoeg voor hem. Da's nóg beter dan een ouwe herberg, waar je maar moet afwachten of ze nog wat fatsoenlijks serveren.

Recept voor Chinese kooltaart met banaan enzo op z'n hatseflats? Voor vier personen (minstens). Daar gaat ie:
Deeg. Ik maak deeg van 150 gr. bloem, 100 gr. tarwemeel, snufje zout, 120 gr. margarine in stukjes erdoor snijden, tot erwtjesgrootte. Dan 1 ei en 4 flinke eetlepels heel koud water erdoor kneden. Als het te droog is iets meer water erbij. Ik doe dit alles in mijn ouwe trouwe keukenmachine, die op zichzelf ook nog ooit een berichtje hier op het web waard is. Halfuur in de koelkast, verpakt in plastic, laten rusten.
Ondertussen vulling maken:
Grote ui en rode paprika snipperen en fruiten in olijfolie, met flink wat (scherp) paprikapoeder. Een of twee bananen in stukjes erbij doen. 1/2 Chinese kool in dunne reepjes snijden en erbij laten smoren, met een lekkere scheut ketjap. Op het laatste moment taugé, sambal, peper en zout erbij en twee eieren. Zorg dat het geheel niet te nat is. Ik doe dan, heel stiekem, wat allesbinder erbij. Uit zo'n pakje van Honig of zo.
Dit is de vegetarische variant, maar het kan ook met wat kipfilet of gehakt. In de kipvariant kan dan ook nog een schep pindakaas erbij, of niet. Wat je wilt.
Deeg in een springvorm, vulling erop en evt. restje deeg eroverheen leggen.
35 minuten op 200 graden in de oven.

Als we het morgen inderdaad eten, zal ik foto's maken en plaatsen. Maar niet van het hoofd van Kunstpol. Dat zal ik doen als we morgen patat eten, want dan straalt hij. En dat hoofd is dan zeer de moeite waard.

3 opmerkingen:

Repel zei

oei, dat klinkt lekker....ik pen 'm even over....

Toaske zei

Klinkt reuze lekker. Ik ben benieuwd wat het morgen wordt.

Toaske zei

En morgen is dan dus vandaag? Toch?