maandag 9 november 2009

Spruit proeft spruit

Bij het horen van de woorden Spruitjes en Champignons worden onze Polletjes normaliter al ziek, zwak en misselijk. Maar onze jongste spruit werd aangestoken door een vreemd spruitjesvirus toen hij het kinderboekenweekgeschenk las. Daar staat een recept van Pierre Wind in, die garandeert dat iedereen die niet van spruitjes houdt, wel de door hem bedachte spruitjesburger lust. Dat geloofde Kunstpol en hij zeurde net zolang tot hij zo'n Big Smile mocht maken. En dat mocht natuurlijk, maar ik moest nog zien dat onze FijnProeverPolletjes dit wél zouden lusten. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ook niet van spruitjes hou, maar ik wilde me wel laten verrassen.
gisteren dook Kunstpol de keuken in en toonde een onontdekt talent: hij kan koken!

Hij las het recept.

 Maakte 11 spruitjes schoon.

 Deed ze in een pannetje, met wat zout.


Liet ze een paar minuutjes koken, terwijl hij een vanillestokje leegpeuterde.

Goot de spruitjes af (in een vergiet - 'want zó'n goede kok ben ik nog niet').


Deed spruitjes, vanille, een teen knoflook en drie ons kipfilet in de keukenmachine.
(Ik vroeg ooit een staafmixer, maar kreeg van mijn übergulle zwager een dure keukenmachine - ben er vijftien jaar later nog steeds erg blij mee.)Wat schepjes appelmoes erbij en natuurlijk de lepel lekker aflikken. Maar het mooie van koken is dat dat dan mag.
Met wat peper en zout erbij liet hij de keukenmachine zijn werk doen.
 Schepte een kwakje prut op folie en drukte er een spruitjesburger van.


En daar krijg je vieze handjes van. Plakkerig ook, van de honing en de knoflook natuurlijk...
Beetje door de paneermeel rommelen en daarna de kledderige burgers bruin met krokant korstje bakken, in wel twee pannen tegelijk.

Zo ziet dat er dus uit. De vage vlek ontstond door een handige Big Smile-draai-in-de-pan-actie van Kunstpol.
En daarna proefden we allemaal dapper een Big Smile, ook wel Smek Spruitje genoemd. We smekten erbij, want dat hoort zo, zegt Pierre Wind. Maar Parapol had na een half hapje zijn oordeel al klaar: niet lekker. Dus hebben we nog drie burgers over. We proefden inderdaad geen spruitjes, maar om nu te zeggen dat het lékker was? Mwah.
Ik maak liever andere dingen van kipfilet, knoflook en honing. En voor spruitjes weet ik nog wel wat anders: vandaag eten we spruitjesstamppot met oude kaas, cashewnoten én Big Smiles. Da's vast wel lekker. En Parapol krijgt een restje boerenkool.

8 opmerkingen:

Inge zei

ik hou van avonturen in de keuken, voorlopig eten mijn kids nog gewoon wat er op tafel staat - al hebben ze soms een beetje appelmoes nodig.

Tricky zei

ik lustte als kind ook geen spruitjes en nu is het zowat mijn favoriete groente... sommige smaken ontwikkel je gewoon pas later...
ik ga toch ook voro de spruitjesstamppot met ...
mmmm...

mama Jesje zei

bijzonder recept;-)
Toch altijd leuk om iets een keer op een andere manier te proberen. Soms is dat de enige manier waarop ik mijn kids aan het eten krijg... met een gehakt-prei-'koekje' bijvoorbeeld; altijd een groot succes;-)

(maargoed, mijn oudste is dan ook nog maar 3)

Madelief zei

Ik ben er ook niet voor te porren hoor, spruitjes. Ik maak ze af en toe voor m'n man klaar die ze wel lust, maar dan eten de kinderen en ik iets anders. Dus: als er nog spruitjes-recepten zijn die écht lekker zijn, hou ik me aanbevolen! (net als de koolraap laatst...)

baasbraal zei

Ik vind spruitjes heerlijk, maar ik heb dan ook een geheim om ze niet zo bitter te laten zijn. Ik breng de spruitjes eerst aan de kook met ruim water en dan gooi ik ze door een zeef en doe er weer ruim, koud water op en dan laat ik ze tien minuten (meer niet!) koken. Ze zijn dan niet bitter en niet slap.Ik eet ze ook graag met tamme kastanjes of kastanjepuree....

Toaske zei

Hier lusten we allemaal spruitjes. Oudste heeft het boek ook gelezen, maar heeft niet gezegd dat ze het recept wilde proberen.

Anoniem zei

Wat een leuk recept, ik kan me voorstellen dat hij dit wel wilde maken en proeven. Het klinkt in ieder geval veelbelovend! En jij hebt er een keukenprins bij!

Maar jouw recept klinkt ook goed, die cashewnoten ga ik onthouden!

Je blog en foto's zorgden bij mij in ieder geval voor een Big Smile :-)! Enne ... fijne oudejaarsda morgen!!!

Karien zei

Erg leuk dat hij het wilde uitproberen. En nu een ervaring rijker: geloof niet alles wat iemand je wil wijsmaken - vertrouw ook op je eigen ervaring. Ik houd veel van spruitjes, maar die burger lijkt mij nou weer niet lekker. Dat kan dus ook...