zondag 6 september 2009

Geschikt / ongeschikt

Het schijnt een kwestie van doorzetten te zijn. Ik bén een doorzetter, maar soms moet je reëel zijn en toegeven dat iets dat je heel graag wilt niets voor je is.
Waar dit over gaat? Niet of ik fotomodel kan worden. Of milva. Of lerares wis- en natuurkunde in een Havo-3 klas. Of keeper in het nationale damesvoetbalelftal. Nee, dat dus allemaal niet.
Het gaat over mijn lensgeschiktheid.
Sinds februari worstel ik met maandlenzen. Van die goedkope van Hans A. Daar zijn mijn ogen wel tig keer gemeten en nog zie ik met die krengen niet scherp. Zou het dan toch aan Hans liggen?
De eerste maanden stonden vooral het in- en uitdoen centraal. Daar kon ik dus best een tijdje mee bezig zijn. Soms was het zo erg, dat ik maar opgaf. Je wilt toch een beetje op tijd op je werk verschijnen.
En die extreme slaapbehoefte van me is ook al niet handig: vóór een dutje moeten ze uit, dat ging dus al niet zo 1-2-3. En na de dut weer in en dat duurde minstens weer een halfuur.
Dus de helft van de tijd droeg ik die krengen niet. Of deed ik maar géén dut.
En als ik ze dan droeg, vielen ze soms spontaan uit mijn ogen. Een keer tijdens een moeilijk gesprek met ouders op school. Heel gênant.
Inmiddels heb ik overigens het kunstje van het in- en uitdoen wel geleerd. Dat gaat van ploep en ploep en klaar. Maar er blijven problemen...
Dat uitdoen, dat moet dus altijd als ze er nog niet spontaan uitsprongen, als je naar bed gaat. En als ik naar bed ga, ben ik moe. Erg moe. Want dat hoort bij mij. Iedereen gaat naar bed als ie moe is, maar ik ben dan dus nog wel een stukje moeier dan iedereen.
En als ik moe ben, doe zelfs ik soms domme dingen. Bijvoorbeeld niet meer weten of ik mijn rechterlens wel in bakje R heb gedaan. En als ik dan vervolgens mijn linkerlens in bakje L doe, weet ik daarna niet meer of dat wel bakje L was. Dan ga ik twijfelen. Heel erg twijfelen. De volgende dag ploep ik dan plasticje uit bakje R in rechts en plasticje uit bakje L in links. Maar de hele dag denk ik dat ik dubbeler dan anders zie. Want ik zie dus heel vaak dubbel. Ook dat hoort bij mij. Iedereen kijkt wel eens dubbel, maar ik nog wat dubbeler dan iedereen. En onscherper. Dat ook. Soms zit ik op 10 centimeter afstand van mijn beeldscherm en kan ik het nog niet lezen.
De dag erop doe ik de inhoud van bakje R in links en de inhoud van bakje L dus in rechts. Logisch. Maar ook dat levert geen duidelijk beeld op. Dus gooi ik beide lenzen weg en pak verse. De laatsten van de verpakking.
En nu is er woensdag weer een lens spontaan uitgevallen. Ik maar pulken en peuren in dat oog om dat ding in bakje R te doen, niets te vinden. Ligt dat ding gans ingedroogd in acht stukken op de vloer. Dus ben ik weer aan den bril. En zie ik alles helder en scherp en niet dubbel. Conclusie: ik ben lensongeschikt.
Donderdag wordt getest of ik mogelijk ook nog het syndroom van Sjögren heb, dat zou een boel verklaren. Droge ogen, droge mond enzo. En heb ik dat - dan koop ik onmiddellijk een leuke bril. Die mij staat. En niet afzakt. Want daarom ging ik dus aan de lenzen. Ik heb een ouwe bril die me niet staat en die afzakt. Overigens ook van Hans A.
Iemand nog behoefte aan anderhalve liter extra gevoelige lenzenvloeistof?

7 opmerkingen:

Nicolette zei

Ach meid, ik ben ook ongeschikt. De gaten vallen letterlijk in mijn hoornvliezen zulke droge ogen heb ik. Jammer, jammer, maar ach een leuk brilletje doet wonderen...
Je kan je lenzenvloeistof dus ook niet aan mij slijten...

Wondelgijn zei

Hè, wat balen, zeg!! Ik ben een jaar geleden overstag gegaan en heb mijn ogen laten laseren. Sindsdien is de wereld mooi, helder, duidelijk, dag én nacht!! En vooral dat laatste vind ik heerlijk!! Dag én NACHT!! Afgelopen vakantie, tijdens onze huttentocht, ervoer ik weer wat een grote luxe dat is, als je geen geklooi met lenzen, lenzenvloeistof en lenzendoosjes meer hebt!! Of een bril die me irriteert tijdens het klimmen, rennen, en wat nog meer.... Een zaligheid!!!

Anoniem zei

Weet je wat ik al 6 jaar heb? Nachtlenzen! Die doe je juist in als je 's nachts gaat slapen en voor je het weet word je wakker, is het ochtend en mogen ze alweer uit. Als je je ogen dicht heb voel je ze niet zitten. Die dingen zijn zo gemaakt dat ze je hoornvlies een beetje afplatten zodat je als je ze uitdoet de hele dag zonder bril of lenzen haarscherp ziet. Echt ideaal, want harde lenzen, zachte lenzen, ik heb ze allemaal gehad en ik werd er gek van; altijd droge ogen, altijd lenzenvloeistof overal naar toe meeslepen en honderd keer op een dag die lenzen uitnemen en schoonmaken en weer inzetten.

En het handige van die nachtlenzen is ook nog eens: de lllllllinkerlens is bllllllllauw en de rrrrrrrechterlens is rrrrrrrood. Speciaal voor twijfelkonten die niet meer weten of ze de juiste lens nou in het juiste bakje hebben gedaan. ;) Zie je overigens niks van als je ze in hebt.

Groetjes,
Jacqueline

jacq zei

Allereerst zou ik nadeneken over hoe graag je leznen wilt. Ena ls dat echt heel graga is dan zou ik naar een goede contactlensspecialist gaan. Ik heb ooit ook lenzen gedragen van hans (en Eduard doet dat nog) Maar ik ga er nooit meer naar toe!!!! Als er iets afwijkends is aan je ogen hebben ze toch niet echt voldoiende kennis in huis heb ik ervaren.
En ja, het si wel duurder maar je ogen zijn toch wat waard he? Maar ,met jouw ziekte en medicijnen is het misschien echt wel lastig om lenzen te dragen.Maar daar zou een geode specialist je van advies kunnen dienen.
Succes!

Repel zei

Ik heb menig logje gemaakt over lenzen! En ik ben om: daglenzen voor mij. Elke dag schoon, elke dag nieuw.

Ik vervloek ze, die maandlenzen! Ik heb er lang mee gevochten en ik doe het niet meer. Mijn ogen zijn dusdanig dat ik op vakantie bijvoorbeeld geen lenzen draag en op zondag ook niet bij wijze van spreken en dan zijn ze te betalen.

Dank je heeeeeel erg voor je lieve reactie nav het logje over mijn zoon!

Pascale zei

Hier ook: daglenzen. Zonder twijfel, zonder moeite, zonder problemen.

Ik heb de afgelopen 20 jaar alle zachte lenzen geprobeerd - van jaarlijkse via halfjaarlijkse langzaam afzakkend naar maandelijkse. Op zich vond ik het gedruip met vloeistoffen niet zo erg, maar ik blééf maar dubbel of wazig zien. Mijn ogen bleken te veel eiwit af te zetten - schijnt vaak voor te komen. Niets aan te doen, ik kon alleen nog daglenzen proberen.

Een verademing. Ik heb nu een jaar of veertien daglenzen en ik wil nooit meer iets anders. Via www.lensexpress.nl zijn de kosten te overzien en eens in de zoveel tijd laat ik mijn ogen opmeten bij de lieve (niet ketengebonde) opticien in de buurt. Ik zeg vantevoren dat ik mijn lenzen via het www aanschaf (nergens goedkoper) en dat hij de oogmeting uiteraard mag factureren, maar dat doet hij nooit. Mijn bril koop ik wel gewoon bij hem.

Frans zei

Ik heb nou sinds kort daglenzen dat is echt super. als je een keer een lensje kwijtraakt waar ik altijd bang voor was met die maandlenzen.