donderdag 7 oktober 2010

Ik word oud!

Zondag, op 10-10-10, ben ik namelijk al 20 jaar getrouwd. En volgende maand op 11-11-10 word ik 40. Laat dat even op u inwerken.

Véértig!

40!

Vroeger vond ik mensen van 40 oud. Héél oud. En ik vind het dus nog steeds. Tenminste: ik vind mezelf als ik 40 ben al heel oud. Andere mensen van 40, da's niet erg. Die zijn nog jong. Maar IK. IK ben dan oud. (Zeker omdat ik me soms 80 voel...)
Ik zal het bewijzen:
  • ik ben als ik 40 ben al ruim 20 jaar getrouwd. Dan ben ik een porseleinen bruid. Breekbaar goedje... Bijna vieren we onze zilveren bruiloft. En een zilveren bruidspaar is per definitie oud. En ingekakt in hun huwelijk. Toch? Nou. Klopt aardig, dus. Al zei Grote Pol gisteren nog heel teder dat ie van me houdt. Dat soort uitspraken moet je koesteren, hoor, als je al zo oud bent!
  • ik heb heel veel grijze haren. Eigenlijk. Maar niemand ziet dat omdat ik ze verberg onder een dikke laag chemicaliën. Ik verberg nog wel meer dat bij oude mensen hoort: een hangbuikje, putjes in mijn billen, andere hangende onderdelen (twee stuks), vocht in mijn voeten en een slechter geheugen (lang leve de lijstjes!).
  • het liefst luister ik naar de stilte. En fiets ik graag in het bos of op de hei. Net als heel veel meer oude mensen. Jongere mensen zie je daar niet. Tenzij ze meegesleurd worden door hun ouders omdat die vinden dat er hoognodig iets aan de opvoeding gedaan moet worden of omdat ze hun kinderen anders achter het behang zouden plakken. Of omdat de hond beweging nodig heeft.
  • ik ben van 1970. 1970 is het jaar van het Kralingen popfestival, van het kabinet De Jong, de uitvinding van de zitkuil, de eerste televisieuitzendingen van de EO, het sterven van Janis Joplin en Jimi Hendrix en de eerste aflevering van Jan, Jans en de kinderen.
    Geef toe: u dacht dat al deze dingen al eeuwen geleden gebeurden! U dacht dat vast Jimi Hendrix altijd al dood was, dat de zitkuil al in de oertijd bestond en dat Wim de Knijff Noach live interviewde na het zien van de eerste regenboog aller tijden. Nee, meneer, mevrouw, het is allemaal 40 jaar geleden gebeurd. VEERTIG JAAR! En dat is dus heel lang geleden en het lijkt ook heel lang geleden en het is NIET als de dag van gisteren....  
Wat wel als de dag van gisteren lijkt is onze trouwdag. Da's dan wel weer raar.
En weet u wat zo leuk is?
Nou?
Nee, u weet dat niet. Ik zal het maar verklappen.
Let op.

Vanaf de verlovingsdag, ja, wij deden dat echt officieel en ouderwets enzo, hield ik een dagboek bij. Dat dagboek gaf ik aan Grote Pol op onze trouwdag. Ik telde de dagen namelijk. Vaste lezers hier weten dat ik gestoord ben en iets met tellen en rekenen heb. Ik begon te schrijven op dag 257 en telde af naar dag 0. Heel romantisch allemaal.
En nu had ik u willen trakteren op een primeurtje. Ik had een stukje dagboek van 7 oktober 1990 willen publiceren hier op het wereldwijde web. Dat dagboek is tot nu toe door niemand anders gelezen dan door Grote Pol zelf. Dus u kunt nagaan hoe bijzonder ik u vind.
Maar nu wreekt zich mijn ouderdom. Ik ben het dagboek kwijt. Ik lijd dus werkelijk aan geheugenverlies. Ik heb ook geen enkel lijstje waarop staat waar ik dat dagboek opgeborgen heb.
En Grote Pol weet ook al niet waar het ligt, in elk geval niet onder zijn kussen, waar ik het stiekem wel verwachtte. Maar Grote Pol is echt oeroud, vergeleken bij mij, dus hij is verontschuldigd. Zijn geheugen is nog wat meer aangetast dan dat van mij. Van hem kunnen we niets verwachten in deze zaak.

Helaas, het is niet anders.

Tot slot als troost nog een geinige foto. Grote Pol en ik in onze trouwkleding met twee lieve aanwinstjes erbij. Genomen op 10-10-2000 bij mijn ouders thuis.

16 opmerkingen:

arianne zei

Alvast een fijne dag zondag!

Het lijkt wel wat op ons :-)
Ben van '71 en afgelopen juni 20 jr getrouwd geweest met een oudere (10 jr) man.

En ik voel me soms ook zo oud.....

GR Arianne

Anoniem zei

mooooooiiiiii! En eeh..oud? *watmoetikdanzeggen*

Nicole zei

Wat heb je een mooie jurk aan zeg!
Ik ben vorig jaar 40 geworden, en het is zo gek nog niet! Het is wel een leeftijd om de (tussen)balans op te maken.

Greet zei

Leuk, die foto ter gelegenheid van jullie 10-jarig huwelijk. Maar ik wil jullie trouwfoto zien. IK WIL DE TROUWFOTO ZIEN!!!!!!!!!!!!!!

Greet zei

In 1970 werd ik twintig. Toen was mijn tienertijd voorbij, om met Wille Alberti te zingen. Maar dat was ver voor jouw tijd. Daar weten ukkies zoals jij niets van.
Ik mag dan wel mijn eerste hartaanval achter de rug hebben, ik voel me nog erg jong.
Als u zich zo oud voelt, wil ik u in de toekomst wel vousvoyeren en mevrouw Purperpol zeggen.

Greet zei

Zie je wel, nou heb ik toch een typefoutje. Het moet zijn: Willeke Alberti.

Toaske zei

Wat een mooi logje dit. Enne, niet vergeten: veertig is het nieuwe dertig! Heus. En verder doet het echt geen pijn hoor, veertig worden.

Tineke Plooij zei

Laat ik nou toch nog ouder zijn dan Grote Pol: hoe oeroud ben ik dan wel niet! ( mijn man was slechts een paar maanden ouder dan ik, maar wel ouder, en dat hoort toch zo, vond ik als kind; ook al wist ik dat mijn moeder drie jaar ouder was dan mijn vader)

Anoniem zei

Dat je je trouwjurk nog past!!!

In ieder geval alvast een dikke proficiat en een fijn feesterig wiekent toegewenst!

P.S. oja en 40 is niet oud hoor ... juist dan ga je dingen doen waarmee je jezelf verbaast!

baasbraal zei

Komop zeg! veertig? Dan ben je nog niet eens op de helft van je leven!!
Toen jij geboren werd, was ik al een jaar getrouwd en Kralingen? Daar waren wij social steward zoals dat heette, je liep dan met een t-shit rond met : WE HELP YOU er op...... Over de oudheid gesproken. Maar het klopt dat je je oud voelt! Dat gaat vanzelf over als je vijftig en zestig wordt. Ik weet ook niet hoe het werkt, maar zo is het bij mij tenminste wel gegaan en ik heb van meer mensen gehoord die dat zo voelden.....

Mammalien zei

Wat ben jij oud zeg!!! Ik ken dat punt wel, dat alle dingen uit je jeugd zo ontzettend lang geleden gebeurd lijken te zijn (ik ben van 68). Dat was toch pas geleden dat... euh... zoveel jaar al? Wat?!

Judith zei

ik ben van 68 en ja wij hadden thuis ook een zitkuil. Maar de jaren gaan wel erg snel voorbij he. maar 40 is toch ook nog niet zo oud... leuk stukje!

Diana zei

O meid...ik leef zo ontzettend met je mee....Ik ben in januari aan de beurt. Kun je me vertellen of het veel pijn doet, dat 40 worden??????

Fokelien Haije-Ploeg zei

Ik zeg: vier wat er te vieren valt! Vooral mooie ronde getallen!
Groeten van een nog jong ding van bouwjaar 1971 met 15 trouwjaren op de teller!

YKO zei

Ha Lydia,

Door persoonlijke omstandigheden (lees erg moe doordat mijn vader 2x een week in het ziekenhuis heeft gelegen, eindelijk weer eens een reactie van mijn.

Al is deze blog al bijna een week oud. Ik moet even reageren. En al wordt ik morgen nog maar 39 en heb dan volgende maand 16 trouw jaren op de teller, is je stukje heel herkenbaar. Leuk geschreven en sterkte met alles. Maar boven al geniet van alles en komt niet weer de dag van vandaag.

Liefs uit Fryslan van Ineke

Liene zei

Nou ik vind veertig helemaal niet oud hoor!!!