vrijdag 4 juni 2010

Bank

Toaske postte gisteren al over voornamen, ik doe dat over achternamen. Het Meertensinstituut, bij mij vooral bekend van de boeken van Voskuil ( Het bureau - als je even doorbijt, raak je helemaal verslingerd aan die boeken, eigenlijk wil ik ze weer eens herlezen, maar er gebeurt dus geen bal in die boeken), bracht al wat eerder de verspreiding van achternamen binnen Nederland in kaart. Als je doorklikt (via externe links) kun je via Centraal Bureau voor Genealogie bij foto's van o.a. familieadvertenties, bidprentjes en het Algemeen politieblad. Zo kwam ik erachter dat een ver familielid op 11 april 1911 is gescheiden van zijn vrouw. En dat een familielid in 1886 en in 1888 een boete heeft moeten betalen of zelfs gevangenisstraf heeft gehad. Jawel, misschien heb ik dus wel ergens toch crimineel bloed.
Als je geld betaalt aan dat genealogiegedoe, kun je vast nog meer te weten komen. Maar ik ben daar te zuinig voor. Zie je nou wel, ik heb een zuinige inslag, geen boevige inslag. Criminelen zijn toch nooit zuinig?

Voor achternamen: klik hier
Voor voornamen: klik hier

En voor andere banken kun je ook op de site van het Meertensinstituut terecht. Zo is er een liederenbank, een feestbank, een boedelbank en een bedevaartbank. Maar voor deze bank moet je weer ergens anders zijn....

3 opmerkingen:

Clarien zei

Het Bureau!!!! Daar was ik verslaafd aan! Toen de kids klein waren, en ik s nachts uuuuuuren op zat (voeden, ziek kindje, wiegen) heb ik ze ALLEMAAL achtermekaar gelezen. Daarna nog wel 2 of 3 keer. Er gebeurt inderdaad niks! Dat is juist het mooie ---

En WAT er gebeurt is zo herkenbaar, kleine irritaties, klein geluk, een mooie wandeling, een hoofdpijnaanval.

Maar goed... daar ging je blog eigenlijk niet over...

(Toch leuk om zomaar een mede Bureau-fan te vinden!)

Toaske zei

Oh wat leuk toch. Gek eigenlijk dat ik deze week alleen maar op voornamen heb gezocht, terwijl er zoveel leuks op die site te vinden is. Bedankt dat je me dat even liet zien. En mijn achternaam is hot in de gemeente waar ik woon (225 keer). Ook in de buurgemeentes komen we best voor, maar verder is een heel groot deel van Nederland gewoon helemaal wit.
En die verhalenbank, gaaf. Daar ga ik echt 'ns een keer snuffelen.

Wondelgijn zei

Wij hebben ook de hele serie van het Bureau in huis (gelezen en wel) en manlief heeft zelfs de podcasts van de luisterspelen gedownload! Aanrader!! Erg leuk om naar te luisteren.