zaterdag 13 februari 2010

Pét!

Parapol handelt. Maar het is geen handelaar, hij heeft geen zakeninstinct. Hij handelt op Marktplaats en dan weet je, zeker als je vijftien bent, nog niet altijd hoe je iets moet kopen of verkopen. En soms valt het mee, soms valt het tegen. Maar het valt nu vooral tegen.

Die metaaldetector is er een voorbeeld van. Die blijkt uit meer dan twee delen te bestaan. Ongewild dan. Allerlei onderdelen vallen er spontaan af en Parapol baalt als een stekker. De verkoper opbellen en voor jezelf opkomen, dat is nog wat lastig. Maar ach, dat gaat ie heus wel doen. En zo niet, dan toch.
Overigens heeft hij deze week zijn bommelding gedaan bij de politie. Die kwamen hem en Kunstpol meteen thuis ophalen, waarna ze met loeiende sirenes en gierende banden (not) gezamenlijk naar de vindplaats reden. Daar bleek net deze week het EOC (het Explosieven Opruimings Commando - dat klinkt militair en dat zal het ook wel zijn) aan de schoonmaak te zijn geweest. En de bom hadden ze dus netjes opgeruimd. Ze zullen de Polletjes wel dankbaar zijn voor het vóórgraafwerk.

En toen kocht Parapol een pet. Een gegarandeerd originele Duitse pet uit de wijde WOII. Dacht ie. Van een mevrouw die waarschijnlijk dyslexie heeft, dacht ie. Ik denk dat ze in elk geval Heel Dom is. Parapol betaalde 25 euri voor de pet en daarnaast financierde hij verzekerde pakketpost. Totaal komt dat op €33 nog wat. Dat hij dat er voor over heeft, vind ik al niet te begrijpen, maar wat er toen gebeurde vind ik helemaal onnavolgbaar.
De pet kwam aan in een gewoon envelopje, met twee postzegels van 44 cent erop. De envelop was half open en het adres was geschreven met een handschrift waar een gemiddeld kind uit groep 3 werkelijk van achterover zou vallen van het lachen. Dat kunnen zij beter. Tenminste, als ze op die school zitten waar ik werk.
De pet bleek pet. Op het insigne na, maar daar staat natuurlijk een hakenkruis op en dat staat mij dan ook weer helemaal niet aan. De pet is nep. In elkaar genaaid met goedkope stofjes van de markt. Groen, dat wel, maar van een verkeerd soort groen. Pastellerig lichtmosgroen, een lieflijk kleurtje. Veel te lieflijk.
De pet ruikt licht naar Ariel vloeibaar, maar zeker niet naar minstens zestig jaar oud. Niet naar bloedige strijd. Niet naar druppels zweet die van het militaire voorhoofd afparelen. Niet naar angst, naar terreur. Maar ook niet naar suffe fascistische typekantoortjes. Geen vet te bekennen in de voering. Geen haar ook. De knoopjes glinsteren als plastic sieraden met enorm blingblinggehalte. De klep is volkomen ongekreukt en heeft nog nooit in zijn leven tegen de zon beschermd.
De verkoopster kan in elk geval goed met een naaimachine overweg. Beter in elk geval dan ze kan spellen.

En gisteren, gisteren kwam de doodsteek voor het laatste restje kinderlijk vertrouwen in de goedheid van de mens. De TNT had de envelop met pet gewogen en te licht bevonden en sommeert Parapol nog €1,32 aan postzegels bij te betalen.

Ach, hij leert er wel wat van, dat dan weer wel, maar ik vind het PÉT!

9 opmerkingen:

Scrapothekerin zei

Ah nee toch zeker he? Dat is meer dan zielig.....arme Pettenpol.Gebeurt hier ook en pas heeft er nog een stukje in de krant gestaan over een jongen van 14 die een xbox besteld had en al betaald- niks. De lezers van de krant vonden het zo zielig dat ze meteen gingen collecteren voor een echte nieuwe xbox.

Karien zei

Als ik dat lees, dan krimpt er iets in mij helemaal in elkaar, en dan voel ik een soort leeuwenreactie opkomen... Toch weet ik dat dit soort ervaringen heel leerzaam zijn, en voor zover het "alleen maar" geld betreft, is er ook verder geen man overboord. Toch sneu!

mama'ritha zei

Heftig voor hem!
Is beslist niet leuk.

Mammalien zei

Ach, wat zielig. Iedereen wordt natuurlijk wel eens belazerd, en daar leer je ook weer van. Maar ik vind het wel vals van mensen om bewust een kind op te lichten...

Toaske zei

Nah, belachelijk zeg dat zo iemand dat doet. Ik vind het nergens op slaan! Je kunt op z'n minst Marktplaats inlichten over deze verkoper.

clair1991 zei

Net wat Toaske zegt...op Marktplaats klagen en volgens mij is er dan ook een mogelijkheid om wat geld terug te krijgen...
Het is helaas heel herkenbaar...er wordt heel wat opgelicht daar..
maar ook gelukkig heel veel niet...

fijne valentijn
grts

Wondelgijn zei

Jeetje, wat een nep allemaal! Dat is balen voor hem zeg! Kan me voorstellen dat hij 'not amused' is!! Ik zou het inderdaad ook melden bij Marktplaats, hoor! Volgens mij houden ze dit wel bij daar... Balen zeg!!

Mirjam zei

O jakkes, wat vreselijk balen!! Lijdt ie er erg onder? :(

(m'n woordverificatie is trutr, dat zal ze dan wel zijn....)

Anoniem zei

Ach, wat een drama, hier door worden we weer (ook parapol) er op gewezen waakzaam te zijn.
En toch vind ik het fijn dat hij niet zo vast aan geld zit, toch? Hoe was zij reactie eigenlijk? Ik was nog heel jong toen ik mijn zuur verdiende eerste geldzakje verloor. Mijn vader was erg boos, vooral toen ik zei,: nou volgende maand krijg ik het toch weer?
Maomi.