zaterdag 27 februari 2010

Beurtbalkje

TV Gelderland voerde een aantal jaar geleden actie om het woord 'beurtbalkje' opgenomen te krijgen in de Dikke van Dale (is overigens gelukt). Bij die actie werd onder andere dit vrolijke liedje gebruikt: 
Gisteren gebeurde er iets geks: ik had mijn boodschapjes zoals altijd weer tot een smaakvol ensemble gerangschikt op de kassaband. De caissière bliepte ze vrolijk weg en ik legde ze weer keurig terug tot een artistiek stilleven met groente, fruit en melk in het wagentje, toen ik plotseling boodschapjes zag weggebliept worden die niet van mij waren. Jam, taco's, spekkies en hondenbrokjes. Vast lekker, maar niet voor de Polletjes. Ik riep, alert als ik ben, meteen: 'Ho, stop, die spulletjes zijn niet van mij!' Waarop de mevrouw na mij, van wie ze wel waren op hoge toon zei: 'O, had u dat ding niet neergelegd, dan? Ja. Dat is dom van u, hè???'
De caissière bliepte de boodschapjes weer net zo gemakkelijk terug, terwijl ik me nog steeds stond te beraden op een snedig weerwoord. Iets milds, iets opgewekts, maar wel iets duidelijks. Maar het weerwoord kwam niet. Daar stond ik, Purperpolletje, die toch aardig taalvaardig lijkt, zo op het wereldwijde web, met mijn mond vol tanden. Ik was verpletterd. En dat verpletterde gevoel hield zeker nog een paar uur aan... Tja. Dan kom je als vrouw weer overduidelijk van Venus. 
Ik was het beurtbalkje vergeten.
Oerstom natuurlijk.

Kom ik thuis, vertel ik het aan Grote Pol. En Grote Pol komt van Mars. Die typt stante pede bij Google in: beurtbalkje verantwoordelijk. En zegt na enig gesurf: 'De meningen zijn verdeeld.' Zo geeft hij nog even een college beurtbalkjesverantwoordelijkheid aan mij. En bedankt, Grote Pol. Volgende keer mag je me best ook even knuffelen.

Vandaag heb ik eens goed opgelet. De klant voor mij had ook het beurtbalkje niet klaargelegd, dus ik pakte zelf een balkje. Twee balkjes zelfs, één voor vóór, één voor achter. Ik vond de klant voor mij niet dom. Hij was zelfs slim, want hij kocht voor een hele week en kreeg een enorme stapel voetbalplaatjes.

10 opmerkingen:

clair1991 zei

helemaal herkenbaar.... en als je dan je goede wil wilt tonen door zo'n balkje achter je boodschappen neer te leggen, kun je er niet bij...zijn ze niet doorgeschoven...ach.. dan maar gewoon afwachten:)...je kunt niets anders tot je aan de beurt bent hè..

enne hier is een knuffel...

grts

Anoniem zei

Nou, neem dan meer een kunffel van mij al is die lang niet zo lekker als die van Grote Pol:)

Haha. Dat gedoe met die beurtplankjes he. Ik was het ook een keer vergeten, gooit die kerel achter mij dat ding met een mak op het bandje, ik kreeg er bijna oorpijn van- maar sindsdien vergeet ik het nooooooit meer:)

Anoniem zei

knuffel...he...

Mirjam zei

Ah, arme jij :(

Ik had geen idee wat een beurtbalkje was ;)

Weet je wat pas fijn is? Online je boodschappen doen :) en dan, omdat ze twee minuten 'te laat' zijn (wat mij niet zo heel erg boeit) een tegoedbon van 10 pond krijgen voor de volgende keer :).

Heb je ook geen last van het beurtbalkje. Kan je bestellen voor volgende week en dan 1 dag van te voren toch nog wijzigen. Of boodschappen in je mandje leggen en er toch weer uit (met 1 klik).

Heerlijk!

;))

Adinda zei

Wat flauw van die mevrouw. Ik leg vaak twee beurtbalkjes neer, voor en achter. Ik maak zelden mee dat de persoon voor me een beurtbalkje achter de boodschappen legt. Maar om daar nou moeilijk over te gaan doen is nog nooit in me opgekomen!

baasbraal zei

De meningen kunnen dan wel eens verdeeld zijn, maar IK heb bijna nog nooit meegemaakt dat degene die als eerste de boodschappen op de band doet, het beurtbalkje achter zich neerlegt. Ik zou waarschijnlijk net zo verbluft als jij geweest zijn als ik het had moeten doen. Maar ja, sommige mensen zijn zo bang om aangevallen te sorden dat ze meteen zelf maar beginnen......

Juudske zei

oh erg ik moet bekennen dat ik er ook meestal maar 1 neerleg hoor, maar dan komt dat vaak doordat ze die dingen nog niet doorgeschoven hebbenen en dan ben ik wel zo lui om niet een tweede keer wat te pakken. Maar ach ik maak me er ook niet druk om hoor als een ander hem vergeet.

Nicolette zei

Oh jij domme vrouw, geen beurtbalkje neerleggen?! Hangt er bij jullie in de supermarkt dan geen uitgebreide beschrijving van 'hoe en wat met het beurtbalkje'?
Bij ons ook niet hoor. Jammer dat je thuis pas op een geweldige reactie komt terwijl je het liefst ter plekke ze van repliek wil dienen. Ik denk maar zo: je had 'een wacht voor je lippen' en da's ook wat waard, dat zou soms iets meer moeten hebben...

Jacqueline zei

Beurtbalkje vóór is vanzelfsprekend, beurtbalkje achter is gewoon aardig.
Purperpol wint.

Toaske zei

Beurtbalkje? Nog nooit van gehoord. In de supermarkt waar ik winkel is het oplegstukje zo klein, daar komt geen beurtbalkje aan te pas.