woensdag 25 februari 2009
Over eten en overeten
Laatst stonden deze foto’s in de krant. Titel van het artikel: Dode zeehond of de kiloknaller op tafel. ’t Is vast niet duidelijk te zien, vandaar even een toelichting: links een gezin uit Ecuador, rechts uit Duitsland. Links negen personen, rechts vier. Links en rechts hun beider weekboodschappen. Ik heb er een tijd geboeid en geraakt naar zitten kijken. In het bijbehorende artikel stond ook veel lezenswaardigs. Zoals dat evenveel mensen op de wereld lijden aan ondervoeding (1 miljard) als 'lijden' aan overvoeding.
In Enschede is een tentoonstelling van foto’s van deze fotograaf, Peter Menzel, te zien en er is ook een fotoboek uitgekomen en dat wil ik eigenlijk wel aanschaffen. Deze fotograaf is de wereld over gereisd en heeft foto’s gemaakt van mensen en hun eet-, koop- en kookgewoontes.
Nu maken De Pollen behoorlijk bewust keuzes: we eten biologisch vlees (maar soms ook niet, te weinig ook vegetarisch) en ook zo mogelijk biologische groente, fruit, meel enzo, maar dan weer meestal geen melkproducten (waarom eigenlijk niet?), we kopen fair trade alternatieven, maar bananen worden natuurlijk altijd hierheen gevlogen of verscheept en onze appeltjes komen uit de Betuwe…, we eten vaak met de seizoenen mee, wat het land op dit moment schaft. Vorige week heb ik een heerlijk stamppotje gemaakt met Edese aardappels, Edese winterwortel, vis (vast uit een verre zee) en een simpel sausje met echte Doesburgse mosterd. Wat gaf dat veel voldoening!
Maar even eerlijk: ik ben niet altijd consequent. Hoe moeilijk is het soms om niet voor het lekkere te kiezen, maar voor het duurzame of het gezonde, niet voor je portemonnee, maar voor de kwaliteit, de eerlijkheid of het milieu, niet voor vijf minuten fietsen naar Appie die alles voor het grijpen heeft, maar voor twintig minuten naar de zorgboerderij met een klein aanbod.
En dan is het ook nog zo, dat het máár om voedsel gaat. Bij groenten maken we andere keuzes dan bij vlees. Maar ook vlees blijft voedsel en blijft van een andere orde dan bijvoorbeeld ons geestelijk voedsel. Ik bedoel: het moet je leven niet gaan overheersen.
En je doet het ook nóóit goed: fair trade komt van ver, van ver is niet goed voor het milieu, als de hele wereld biologisch zou eten, zou de wereld te klein zijn.
In een ander artikel over Michael Pollan, een man met goede ideeën, spreekt hij over de supermarkt en de hoeveelheid voedsel die daar te vinden is die je overovergrootmoeder niet zou herkennen als voedsel en de enorme hoeveelheid voeding die uiteindelijk is gebaseerd op maïs en soja. Dat voedsel is pas eentonig (en zout!), veel eentoniger dan creatief omgaan met eten met de seizoenen mee! Zijn negen regels spreken me wel aan:
1. Eat food. Though in our current state of confusion, this is much easier said than done. So try this: Don’t eat anything your great-great-grandmother wouldn’t recognize as food.
2. Avoid even those food products that come bearing health claims
3. Especially avoid food products containing ingredients that are a) unfamiliar, b) unpronounceable c) more than five in number — or that contain high-fructose corn syrup.
4. Get out of the supermarket whenever possible
5. Pay more, eat less
6. Eat mostly plants, especially leaves
7. Eat more like the French. Or the Japanese. Or the Italians. Or the Greeks.
8. Cook. And if you can, plant a garden
9. Eat like an omnivore
Het blijft zoeken naar een balans. Over eten en overeten gesproken.
Trouwens: mosterd bij de maaltijd helpt bij de vetvertering! Geleerd van de mosterdmolenaar in Doesburg.
Fototentoonstelling Hungry Planet - what the world eats. Foto’s van Peter Menzel, t/m 30 maart, Universiteit Twente Vrijhof Cultuurcentrum, Drienerlolaan 5 Enschede. www.cultuur.utwente.nl. Boek: Peter Menzel (foto’s) en Faith d’Aluisio (tekst), ’Hungry Planet - What the World Eats’, Material World Books / Ten Speed Press 2005, €38,99, ISBN 1 58008 681 0.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
6 opmerkingen:
Pfoe... dit stukje ga ik morgen nog eens lezen... de foto alleen al laat je minutenlang staren...
Sjonge...
Sjonge, ik weet wel wat er gezonder uitziet!
Da's bij die vrouw van 'wat je eet ben je zelf' ook altijd zo confronterend :oS
De oplettende lezertjes van de blogspot van mijn echtegade moeten ook die foto uit Trouw maar eens aanklikken en vergroten en eens kijken naar de gemoedstoestand van deze twee gezinnen en die met elkaar vergelijken. Overdaad schaadt. Zelfs je stemming blijkbaar!
Heusegade van Lydia
Ook dát inderdaad. Ze zien er blijer uit.
En zou het nou echt zóveel te weinig zijn? Ik geloof natuurlijk dat er mensen zijn die te weinig te eten hebben. Maar dat vond ik hier niet heel duidelijk zo....
't Ziet er goed en gezond uit (links dan he?)
Lydia,Wij eten vandaag Hollandse Koolraap met goudse kaas en een bal gehakt, heerlijk.De uitdrukking"" je voelt het in je portemonnee"" vind ik heel vreemd, waar zit dat ding dan? Het is toch geen lichaamsdeel?Teveel eer hoor!
Maomi.
Ha, ik kwam je bloglink bij Mirjam tegen - enchanté! Die foto's zijn inderdaad prachtig; ik heb ooit hier verwezen naar de online versie van het boek. Wat goed dat de foto's nu in het echie te zien zijn in Nederland.
Fas-ci-ne-rend om te zien wat mensen in een week wegeten en, altijd saillant voor de kniertige Hollander, hoeveel ze er aan uitgegeven hebben. Volgens mij had de familie in Tsjaad welgeteld 2 dollar aan de weekboodschappen kunnen besteden. We hebben echt lang naar de reportage zitten kijken, er valt telkens iets nieuws op. Ook mooi om te lezen wat de favoriet gerechten zijn van de families.
Een reactie posten