zaterdag 7 februari 2009

Dusluuksie

We vermoeden al een tijd dat Luuk dyslexie heeft. Gelukkig niet heel erg, maar genoeg om er op school toch last van te hebben. Bij mij op school sprak ik woensdag nog een dyslexie-expert van de schoolbegeleidingsdienst die het had over het taalgebruik van dyslectici. Ik wist het al wel, maar het is prettig als weer bevestigd wordt dat woordvindingsproblemen bij het beeld passen. Ook voor Luuk is het telkens weer bevrijdend te horen dat hij er waarschijnlijk zelf niets aan kan doen. Toch een soort van statusherstel. Om telkens verbeterd te moeten worden, lijkt me inderdaad geen pretje, ik zou er echt niet tegen kunnen.

Gisteravond gingen we uit eten en dyslexie was ook een van de tafelonderwerpen. Luuk denkt meer in beelden, waar wij al meteen woorden denken, zei hij er zelf over. En dat zou goed kunnen kloppen. Een aantal voorbeelden van Luuks slordige taalgebruik passeerden de revue en eigenlijk is het soms best vermakelijk en creatief gevonden wat ie uitkraamt. Maar vaak ook tenenkrommend. Een paar dusluuktische voorbeelden uit de afgelopen jaren:

- In groep 3, 4 en ook nog wel in 5 was 5+ 3 zo ongeveer 7. Volgens mij rekent ie nog steeds zo'n beetje op die manier.

- 'Haar' wordt 'hem', 'zij' wordt 'hij' als ie niet rustig nadenkt. Of komt dat doordat hij geen zusje heeft?

- Vastgeroeste foute woorden: levertijd (leeftijd) en spiciaal (speciaal). Voltooid deelwoorden van sterke werkwoorden zijn ook een ramp.

- Op het getal twaalf kon ie nooit komen. Hij moest altijd eerst even tellen in zijn hoofd (10, 11, 12).

- Vorig jaar zag ik een witte lange jurk hangen in een winkel. Ik liet hem Luuk zien en hij verzuchtte meteen: 'Oh, mama, ga je nu al voor de dérde keer trouwen?' (?)

- Luuk biedt aan een bladzijde om te slaan: 'Moet ie omgeduwd worden?'

- Luuk heeft geen zin om even naar boven te lopen: 'Jaaah, ik zit op blote sokken, hoor!'

- Een in elkaar gedraaid slingertouw aan een boom is 'ingerekt.'

- Geen stokstaartjes in de dierentuin, maar stokstijfstaartjes.

- 'Mijn oma is vandaag jarig. Of nou ja, ik weet het niet precies of het vandaag is, maar wel dit jaar, hoor!' (Tijdsbegrip is ook zwak.)

- Jozef = Jozes, Mozes = Mozef.

- De barmhartige Samaritaan tilt de gewonde man op zijn egel.

- Ooit gehoord van de Slag bij Otterlo in 1815?

- Koolmeesje = witcolaatje

- Grabbelton = friemelbad

- Vijfde gebod: er zijn vaders en moeders.

En die moeders zijn loeders, want die zetten gewoon alles op zijn blogspot. Maar Luuk vindt het wel goed, hoor. Als je maar weet dat hij er niets aan kan doen, want hij is dusluuktisch.

4 opmerkingen:

Ariënne zei

Luuk is leuk!
Dysluuksie is natuurlijk lastig, maar hé, het levert wel een originele geest op. En dat is heel wat waard.
Met een brede glimlach heb ik Luuk's hersenkronkels gelezen. De allermooiste vond ik het friemelbad. Véél beter dan het origineel.
X voor Lucas Janosch.

Ariënne

Mirjam zei

Ja, geweldige bedenksels! Heb er ook van genoten!

luuk zei

ik zeg dat helemaal niet

het lieveheersbeestje zei

haha! Je zoon moet gewoon een 'nieuwe woorden lijst' maken! Ik snap het heel goed hoor! Zo wordt er hier altijd voorverteld (voorgelezen) en dat is veel duidelijker..