Uitgelezen 2019

zondag 29 januari 2012

De koninklijke familie viert feestjes en wij vieren mee!

Het wordt een bijzondere week, mensen. Onze vorstin verjaart en het kroonprinselijk echtpaar zal tien jaar in de echt verbonden zijn. Zij vieren dat in huiselijke kring, wij doen dat natuurlijk ook. Feestjes vanwege deze heuglijke feiten laten wij niet zomaar aan onze neus voorbij gaan.

Daarom vandaag weer eens twee hatseflatserig Purperpolrecepten. De eerste is voor een oranje hartige taart. Vegetarisch, voor de herbivoren, met wat vleesch erbij voor de carnivoren. Zal bijvoorbeeld dinsdag, op de verjaardag van onze lieve leve de koningin, uitmuntend smaken. Ook in België en de overzeese gebiedsdelen. Trouwens, waar niet?

Oranje taart met pompoen en pecannoten

Wat heeft u nodig?
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 1 pompoen (of een pakje voorgesneden pompoen van de diepvriesafdeling. Waarschijnlijk lekkerder, want de pompoen die ik gebruikte was wat melig geworden. Grote Pol deed de boodschappen en was even vergeten dat er ook van die handige diepvriespompoen is. Voor de foto is dat overigens wel leuker...)
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • veel pittige peper (ik gebruik zo'n molentje met chilipepertjes)
  • een scheutje olijfolie
  • een scheutje sinaasappelsap
  • zout
  • 150 gram pecannoten
  • drie eieren
  • 1 dl slagroom, of iets magerders. Light crème fraîche of zo. Of yoghurt, dat maakt het vast lekker fris, weet alleen niet of dat in de oven kan
  • een lepeltje (donkere) basterdsuiker
  • evt. 100 gram hamblokjes
Laat de bladerdeeg ontdooien. Snijd intussen de pompoen in stukjes (eerst halveren, dan in plakken, dan schil eraf en pitten eruit, dan stukjes maken) en maak een mengseltje met de ketchup, olie, sinaasappelsap, zout en veel peper. Gember kan er ook bij, en/of fijngesnipperde ui. Daarin kiepert u dan de pompoen, de pecannoten en evt. de hamblokjes. Dat laat u lekker even staan inwerken op elkaar.
Ondertussen puzzelt u met de plakjes bladerdeeg een fijne bodem in elkaar. Let erop dat er geen gaatjes in zitten, want dan heeft u straks een vieze oven.
Kluts drie eieren met slagroom, zout en peper en giet dat op de bladerdeegbodem. Dan het pompoenmengsel erop en een halfuur in de oven op 180° C.
Nog lekkerder met een frisse groene salade. Die kleur groen is ook geheel in stijl met deze feestdag: De Groene Draeck was toch ook een cadeautje voor de 18e verjaardag van prinses Beatrix. (Al werd de boot in 1957 gebouwd, toen Bea al lang en breed 19 was, snaptuhet, snapikhet...)

En helemaal fijn: geef de onwilligen in uw gezelschap wat broodjes hamburger. Dan heeft u tenminste geen omkijken meer naar die smakeloze puberhorken.






Voor donderdag, 2-2-2012, een herhaalde plaatsing van een soepreceptje. Wortelsoep. Heel oranje en heel vegetarisch. Ik zou niet weten waarom u hier vleesch aan zou toevoegen. Behalve dan dat Maxima Argentijns is, en dat een Argentijnse biefstuk dan misschien wel gepast lijkt. Maar niet als je niet van zoveel vleesch houdt. En van vleesch dat helemaal de Atlantische oceaan moest oversteken. Dus toch maar wortelsoep!

Komt ie:

Wortelsoep voor minstens vier personen (als maaltijdsoep), met zeker nog een restje voor de volgende dagIn wat olie kerrie en paprikapoeder even laten verbranden, dan krijgt het veel meer smaak. Snipper twee uien, snijd een aantal knoflookteentjes in dunne plakjes en fruit dit alles bij het kerrie/paprikapoedermengseltje.
Schil ondertussen zo'n 800 gram winterwortels en snijd ze in plakjes. Dat doe ik in de keukenmachine. De wortelschijfjes in de pan kieperen en ook even fruiten.
Breng ondertussen anderhalf liter water (denk ik, ik meet het nooit) aan de kook en voeg het dan toe aan de wortelprut.
En ook nog een scheut gembersap uit een potje en een aantal gemberbolletjes / flinke schep bakgember / 1 cm geraspte verse gember, twee bouillonblokjes (ik gebruikte bospaddenstoelen- en groente-) en een blikje / pakje kokosmelk. Voor extra kindvriendelijkheid ook eventueel nog een schepje suiker. Dit alles aan de kook brengen.
Dan een paar aardappeltjes schillen (200 gram of zo?), klein snijden en hup, erbij doen.
Dat alles ongeveer 20 minuten laten pruttelen.
Hierna de soep pureren met de staafmixer of in de keukenmachine. Of in zo'n ouderwetse roerzeef. Maar die heb ik niet. Jammer eigenlijk. Ik heb ook geen snijbonenmolen, een heel gemis.
Koriander erbij (dat kan vers, maar ik haal het uit een potje en ik doe er echt véél in) en een flink glas sinaasappelsap.
En eventueel nog peper en zout. Of kleine stukjes gefruite paprika, of preiringetjes. Of maiskorrels. Of andere lekkere dingetjes. Mag best. Maar geen vleesch, denk erom.

Lekker met croutons en/of stokbrood.

8 opmerkingen:

Fokelien zei

Ik eet niet mee, maar: Oranje boven!

Gerd@ zei

Wouw die recepten lijken me heerlijk ik ga ze zeker onthouden .... wortelsoep uh uh uh klinkt vaag maar ik maak vaak wortelcake klinkt ook vaag maar is ook heerlijk ......

Groetssssssssss Gerd@

baasbraal zei

Hier komt mijn opstandige aard naar boven:"En als ik er nou toch vlees in wil doen,wat dan? Kom je me dan een bekeuring geven of opsluiten, of verban je me dan van je blog?"

Purperpolletje zei

@baasbraal: oké, oké, jij je zin. Ik zal het oogluikend toelaten, mijn hand over mijn hart strijken en water bij de wijn doen. Eet in elk geval smakelijk.

marion zei

klinkt smakelijk..........

Anoniem zei

Die wortelsoep lijkt me heerlijk, ik denk dat ik het op m'n verlanglijstje zet,kant en klaar te krijgen!!!! mmmm
Is het brutaal van me, ik wacht af.
Maomi

Roos zei

Hmm, lijken me heerlijke recepten. Ik ga ze snel eens proberen!

Hanneke zei

Ik weet niet of je dit wel wil weten, maar yoghurt gaat uitstekend in de oven, als vervanging van creme fraiche en dergelijke heerlijkheden.... enne, nooit uitgeprobeerd, maar je schijnt pompoen helemaal niet te hoeven schillen, schil wordt vanzelf eetbaar (maar ik wacht nog op iemand die dat uitprobeert en bevestigt...)