Uitgelezen 2019

donderdag 19 mei 2011

Vraagje

Op welke dag valt sint-juttemis dit jaar?

18 opmerkingen:

Inge zei

op 'n woensdag ;-)

Sjaantje zei

Hmmm ja ik ben ook wel benieuwd :-)

Sannah zei

Dat was 29 februari, toch?

YKO zei

Met dank aan Google

Met de uitdrukking 'met of op Sint-Juttemis' wordt gewoonlijk 'nooit' bedoeld. Hierdoor denken veel mensen dat deze dag niet bestaat. Sint-Juttemis bestaat echter wel degelijk: de uitdrukking wordt in 1577 voor het eerst vermeld in de Kroniek van Roermond.

Sint-Juttemis valt op 17 augustus. Jutte is een koosvorm van Judith, en haar naamdag is op 17 augustus. De volledige uitdrukking was dan ook met Sint-Juttemis, als de kalveren op het ijs dansen. In augustus ligt er natuurlijk geen ijs, en kalveren kunnen niet dansen, vandaar de betekenis nooit. Ook in andere landen heeft Sint-Juttemis een soortgelijke betekenis. In Duitsland krijgt de dag bijvoorbeeld de naam Sankt Nimmerlein.

Groetjes van Ineke

Anoniem zei

Volgens mij als pasen en pinksteren op 1 dag vallen....

wilmi zei

da's volgend jaar donderdag pas hoor..!

Trudy zei

Ehhhh, tsja... volgens mij... nooit??

nicolette zei

hoezo, zit je ergens op te wachten dan?
of heb je één van je mannen iets beloofd met sint-juttemis?
(da's wel even slikken dan dat het een échte datum is...)

Greet zei

sint-jut(te)mis naam van een verzonnen heiligedag, in de zegswijze met sint-juttemis (als de kalveren op het ijs dansen), dat wil zeggen nooit, te gener tijd; iets tot sint-juttemis uitstellen, het voor altijd uitstellen, nooit doen.[Van Dale, 11e druk 1984]

Wat betreft de herkomst van deze uitdrukking stond de meest geloofwaardige verklaring jaren geleden (begin 1991) in het Dagblad Trouw,rubriek 'Genootschap ter Bevordering van Nutteloze Kennis':

Een Brabantse meneer verwees naar jutteperen, wat een verbastering zou zijn van jodenperen. Dan zou dus juttemis een verbastering zijn van jodenmis. Dat komt perfect overeen met de betekenis van juttemis want joden zullen natuurlijk nooit een mis vieren!
In deze verklaring heeft sint-juttemis dus niets met een bestaande heilige te maken, maar verwijst naar het ondenkbare geval dat er een sint, een heilige, jood zou zijn wiens dag dan zou beginnen met een mis.

Er blijft slechts één Judith over die zowel niet lokaal is als in aanmerking komt voor een koppeling aan de zegswijze 'als de kalveren op het ijs dansen':
de Judith uit het gelijknamige bijbelboek; haar feest stond op 7 september!
bron: heilgen-3s.nl

Wiek zei

Wat een verschillende reacties zie ik voorbij komen. Leuk!
Ik dacht altijd dat Sint Juttemis is, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen...

Anoniem zei

Dacht altijd dat Sint Jutte(r)mis
niet op een vastgestelde dag valt, omdat dat afhankelijk is van de zeestromingen en stormseisoenen, die op de nooerdzeestranden weer anders zijn dan de middelandse zeestranden. Paton

ChoCho zei

Volgens mij 'zeg' je het zelf - als de koeien kunnen dansen ;-)

Redeker zei

wanneer hemelvaart en pinskteren op één dag vallen is dat st-juttemis!!

Mrs. T. zei

Dit jaar op 29 februari. Volgend jaar is er geen Sint Juttemis.

DharSon zei

:) Allemaal andere antwoorden, maar wanneer is het nououou????? :)

Nicole zei

Ehm…. op St. Juttemis!

Unknown zei

Als een haan tanden krijgt, toch?

Juud zei

in Duitsland is t op 13 maart de naamdag van Judith. dus t is over al anders.
http://kalender-365.de/namenstage.php

het grappige is.. ik heet judith en ben 13 maart jarig... wist mijn moeder echt niet hoor. Balen voor me als ik in Duitsland woonde want dan had ik maar 1 keer feest ipv 2 keer. daar wordt de naamdag toch soms nog wel gevierd.weet ik van mijn vrienden daar.hahaha Maar ik denk dat wij t met Sint Juttemis vieren!