woensdag 11 mei 2011

Mislukking

Jahaa, ik heb u wel door. U smult van verhalen waarbij Purperpolletje over haar mislukkingen vertelt. Dat blogje over dat lastminutemoederdagcadeautje: dat vond u écht leuk, hè? Stelletje leedvermakers, dat zijn jullie.

Nou.

Ik zal u op uw wenken bedienen.

Er lukt namelijk momenteel niet zoveel in mijn leven. Ja, ik hoor u hier al gniffelen. O, o, wat is die Purperpol weer leuk. Er komt vast weer iets enorm grappigs, denkt u nu. Ik zie u zich al verkneukelen.
Wacht maar. Het lachen zal u vergaan bij het lezen van de voorbeelden uit de Harde Realiteit. Het zal plaats maken voor intens medeleven. U bent gewaarschuwd.

Hier wat willekeurige voorbeelden.
- Mijn oudste zoon heeft me net plechtig beloofd dat hij altijd zo puberaal zal blijven.
- Een carrière als kunstschildster zit er definitief niet in. Om heel sneue redenen: a. ik ben nooit alleen thuis, en om te kunnens schilderen moet ik alleen thuis zijn, en b: ik kan geen neuzen (en ook geen monden, en al helemaal geen ogen). Neuzen zien er bij mij nog steeds uit als omgedraaide vraagtekens.
- Ik kan me niet beperken tot 140 tekens. Twitteren is niet aan mij besteed. In de beperking toont zich de meester. Nou, duidelijk.
- Een carrière als fotomodel zit er óók al niet in. Niemand zit te wachten op een Prednisontype. Blijkbaar. Ook al zo sneu, want verder was ik natuurlijk ontzettend geschikt. En bovendien supergemotiveerd. Bovendien lijk ik sprekend op Doutzen (op enkele kleinigheden na).
- De muffins smaakten laatst wéér muf.

En nu toch even écht serieus.
Laatst blogde ik een verdrietig berichtje. Over toestanden met UWV en werkgever enzo. Ik ga er hier niet over uitwijden, maar de onzekerheid houdt nog wel even aan. Binnenkort start ik met een 2e spoortraject. Dat betekent dat er samen met mij gekeken gaat worden of er werk is buiten het onderwijs. En u moet weten dat ik ontzettend veel van het onderwijs hou, maar dat o.a. het staan voor de klas echt niet meer gaat. hoop dat er ergens in de buurt een mooi werkplekje voor me is dat goed bij mij en mijn mogelijkheden past.

Als je in zo'n positie zit als ik, lijkt het er al snel op dat je helemaal 'mislukt' bent en ik merk dat het heel erg de kunst is en blijft om daar niet in te trappen. Om niet te denken dat werk en inkomen het allerbelangrijkste in je leven is en dat daar ook je persoonlijkheid, je gevoels- en geloofsleven naar gaat staan.
Dat is momenteel nogal een opgave voor me. Vaak ben ik blijmoedig, hoor, dat merken de vaste lezers hier ook wel, maar niet altijd.
En dat hoeft ook niet. Echt niet. Deze pijn maakt ook op een of andere manier rijk, of wijs.

Een goed leven hoeft niet altijd een gemakkelijk leven te zijn.

16 opmerkingen:

Mammalien zei

Je hebt wel gelijk hoor, met die laatste zin. Maar dat wil niet zeggen dat het leuk is, leed.. Ik hoop dat er snel wat duidelijkheid komt in de werksituatie en dat je toch wat kan gaan/blijven doen wat je leuk vindt / waar je voldoening uit haalt. Want dat is nog belangrijker dan inkomen, toch (tenzij je echt geen eten meer hebt, maar dat zal wel loslopen)

HOEPZIKA ! zei

Het is altijd de kunst om je kwaliteiten te blijven zien, en die heb je hoor! Ik hoop dat er een plekje voor je is waar je kwaliteiten goed van pas komen en waar je jezelf kunt zijn. Succes! En ondertussen geniet ik van je meesterlijke kwaliteit om door alle ellende heen toch de humor te bewaren en die dan in een blog te verwerken... Top!

Anoniem zei

Natuurlijk kreeg je aan met lachen met die opmerking van je zoon. Maar ik weet ook dat het 2e spoortraject niet leuk of makkelijk is. Wie weet heeft God nog wel een prachtige verrassing voor je!

Inge zei

Hé joh .... sterkte, en geduld, en geloof me: de puberteit is echt op een gegeven moment hélemaal voorbij ...

Trudy zei

Hee, wat kan jij relativeren. Goed zo! Want natuurlijk ben je het wáárd! Al is het alleen maar om ons zo lekker bezig te houden met je leuke stukjes. Zit er geen carrière als schrijfster in???

Evelyn zei

Tjee. Ik vind van alles maar een mislukking, nee dat is niet het eerste woord wat bij me opkomt als ik aan jou denk of jouw verhalen lees. Sterker: het komt in het hele rijtje niet voor. Het rijtje van: Humor, dapper, doorzetter, relativeerder (is dat wel een woord?), spin-in-het-web, liefdevol, Moeder. (die laatste twee kunnen ook gecombineerd worden)
Zie? mislukkig komt er niet in voor. Maar inderdaad: het hoeft niets altijd holadiejee te zijn en mooi dat je je vrij voelt om dat hier te delen. Ik weet niet wat dat traject inhoudt, maar ik hoop inderdaad met je mee dat je een goed plekje kunt vinden waar je je kwaliteiten in kwijt kunt!

Judith zei

toch moeilijk hoor als je juist t werk waar je zo van houdt niet meer kan doen.

Fokelien zei

In de put. Vandaag zit ik er ook, maar dan om andere redenen dan die van jou.
En weet je? We zijn niet alleen! Weet dat er Een is die in alle situaties bij je is.
Ik ga nu slapen, na een goede nachtrust kan ik er hopelijk weer tegen. Ik wens jou hetzelfde toe!

Tineke Plooij zei

Ja, die storing; ik vroeg me al af of je zelf dit berichtje terug had getrokken of zo.
Maar eerlijk gezegd: het is zeker erg persoonlijk, maar er staat aan de andere kant niets in waar iemand veel mee kan die jou niet kent/volgt, lijkt mij.

Hoe dan ook: ik vind je een dappere volhouder! Sterkte met het 2e spoortraject, en alles wat daarmee samenhangt.

Toaske zei

Een goed leven hoeft zeker niet altijd gemakkelijk te zijn. Juist als het (af en toe) tegenzit waardeer je de betere momenten des te meer.
Maar goed, daar heb je niet veel aan, je voelt je gewoon niet goed/fijn in deze situatie en dat is heel begrijpelijk. Sterkte.

Inge zei

Sterkte! 't Leven is niet altijd 'rozengeur en maneschijn', vaak voelen we ons gewoon k*t ...

wilmi zei

sterkte hoor,
het zal beslist niet altijd meevallen, het leven met de beperkingen die je ziekte met zich meebrengt. Maar met jouw dosis humor en relativeringsvermogen kom je een eind.
En af en toe gewoon een stukkie schrijven over hetgeen je dwarszit kan ook helpen.
Ik hoop dat je een baantje vindt dat bij je past en waarin je je gewaardeerd voelt.
Fijn weekend verder!

ChoCho zei

Het zal even zoeken zijn naar de nieuwe weg - succes !!!

Wondelgijn zei

Voor mij is het duidelijk.... jouw glas neigt meer naar half vol, dan naar half leeg... En eerlijk is eerlijk, dat is een hele KUNST!! :-)

CdeV zei

tsja tis nie makkelijk soms. pff. volgens mij doe je 't hartstikke goed, hou je haaks.

Josh zei

heel veel sterkte met je ziekte en je werk. ik wens je iets mooi toe.