maandag 23 mei 2011

Vlees noch vis noch ei noch kaas noch noten...

Eigenlijk, beste mensen, eigenlijk zou ik best vegetariër willen zijn. Om meerdere redenen. Het zou hartstikke gezond voor mij zijn, want met dierlijke eiwitten, hebben m'n nieren het maar moeilijk. Die nieren van mij moeten een zo gemakkelijk mogelijk leven leiden.
't Is beter voor het milieu, ook al eten we voornamelijk biologisch vlees en keurig duurzame vis. Laatst las ik Het supermarktparadijs, van Roland Duong (zeer, maar dan ook ZEER lezenswaardig ) en ja, dan wil ik wel weer even helemaal heul erg vegetariër zijn.
Maar ik stuit op een probleem. Herstel: TWEE problemen. En ze heten de Polletjes. De Polletjes zijn namelijk carnivoren. Ze lusten bijna niets, behalve vleesch, vleesch en vleesch. Er is amper vleesch dat ze niet lusten. Of het moeten levertjes, niertjes of geitenballen zijn. Ze lusten in elk geval niet VEGETARISCH. Herstel: het vegetarische eten dat ik kook. Want ik hou dan weer niet van kartonnen Tivallburgers en -balletjes, laffe Quornmix en slijmerige Valessschnitzels. Trouwens, daar houden de Polletjes ook niet zo van. In elk geval niet als er ook groente bij gepropt zit.

Hun top 10 van vieste vegetarisch eten, in willekeurige volgorde:
1. Iets met tofu
2. Iets met ei
3. Iets met noten
4. Iets met kaas (koe, schaap, geit, ezel)
5. Iets met tempeh
6. Iets met linzen
7. Iets met andere peulvruchten (tenzij chili CON carne)
8. Iets met paddenstoelen
9. Iets met zaden
10. Iets met zonder vleesvervangers

Oké, oké, er is één vegetarische maaltijd waar ze reikhalzend naar uit kunnen kijken: pannenkoeken, daar tekenen ze voor.
Een paar jaar geleden schaften we een vegetarisch kookboek aan, met 253 bladzijden vol potentiële heerlijke te bereiden gerechten met zonder vlees en vis, en werkelijk niet één gerecht uit dat boek blieven de Polletjes. 't Is treurig, heul treurig.

Vandaag aten we iets met cashewnoten. Fout, helemaal fout. Waren het chocopinda's geweest, was het nog te doen geweest, verkondigde Parapol. Maar de sfeer aan tafel werd er niet beter op. Nee, beste mensen, de sfeer was om te snijden. Nou ja, bij gebrek aan een goed stuk vlees viel er dus toch nog iets te snijden... Onze grappen om de boel wat milder te stemmen werden niet, ik herhaal: NIET, gewaardeerd. Parapol ging zelfs uit de Koran citeren, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt: 'Als je woorden minder belangrijk zijn dan stilte, zwijg dan.'
En als klap op de vuurpijl beloofde hij Kunstpol in een vlaag van broederlijke naastenliefde dat als hij (Parapol dus) inmiddels op kamers zou wonen en zij (daarbij bedoelde hij zijn geliefde ouders) zouden iets met cashewnoten eten, dat Kunstpol dan te allen tijde bij hem mocht komen eten. Even vooraf bellen zou genoeg zijn...

Tot slot, uit Trouw, van Tom, een mooie cartoon:


15 opmerkingen:

nicolette zei

oh zucht...
en ik maar hopen dat het gezeur over eten over een paar jaar afgelopen zal zijn.
dat je delen van je opvoeding kunt afronden voor ze echt de pubertijd ingaan.
tja, nu ik het opschrijf zie ik meteen hoe naïef dat is.
maar ik had misschien toch stiekem gehoopt op "opvoeden in stukjes". Net zoiets als in een paar vakken staatsexamen doen, i.p.v. in één keer de hele bubs...

CdeV zei

pizza? :-)

Mengelmoes zei

Wel. Ik heb onlangs een vriend vegetarisch doen eten al wist hij het zelf niet!
Ik maakte inderdaad een pizza zonder vlees in, maar hij "dacht" wel dat er vlees in zat. Het was een geheim tussen zijn vrouw en mij tot ze het toch vertelde op de dag dat ze getrouwd waren nog wel!
Hij kon het niet geloven want hardnekkig vleeseter, maar hij gaf toe: "het was superlekker!"

Fienke zei

mànnen!

Inge zei

't Boek staat op mijn verlanglijstje, dat gaat zeker gelezen worden!

Pien zei

Hahahahahah, diz fantastisch.
Hier met onze jongens(en man)dezelfde discussie...
Proces van jaren, zullen we maar denken.
Zet m op

Tineke Plooij zei

hmm...jammer dat je die tivaldingen niet lust; ik houd er wel van, van sommige dan.
Valess en Quorn kan er wat mij betreft mee door, maar Tivall vind ik vaak erg lekker, en mijn vegetarisch etende dochter ook.
Nu scheelt het dan denk ik dat zij helemaal niet meer van vlees houdt, en ik steeds minder.
Tempeh vond ik vroeger heel vies; en sindsdien nooit meer geprobeerd.
Tofu vind ik eetbaar als het goed gemarineerd wordt; anders smakeloos.
Eieren noem je niet; want vegetarisch kan ook door roerei of omelet te maken, bijvoorbeeld.
Kaas vind ik ook prima: stamppot andijvie met kaasblokjes, of rookkaas.
Zachte kruidenkazen vind ik ook lekker, bijvoorbeeld pasta met broccoli, kruidenkaas en cashewnoten.
Verantwoorde vis kopen vind ik erg ingewikkeld.
Vlees en kip koop ik tegenwoordig biologisch; omdat het alleen voor mezelf is, meestal, is dat wel op te brengen. Vroeger voor ons gezin was dat niet te doen.

Pannenkoeken, ja, altijd goed natuurlijk!

Greet zei

Ik hou ook niet van die Tivali-gevallen. Het smaakt naar niets. Ik vraag me ook altijd af waarom vleesvervangers er moeten uit zien als vlees en ook namen hebben die aan vlees gerelateerd zijn.
Het blog Graaf Sandwich is een echte aanrader. De overheerlijkste vegetarische recepten, waarbij zelfs jouw Polletjes het vlees niet missen: eetenweet.blogspot.com.
Ook de website van voedselencyclopedie.nl is een echte aanrader. Je kunt je abonneren op de nieuwsbrief en dan krijg je elke week een nieuw vegetarisch recept.
En o ja, kaas is geen volwaardige vleesvervanger.

Toaske zei

Ach, arme jij. Ik hartje cashewnoten. Dus de volgende keer als jullie dat eten, dan bel je mij maar. Kom ik gezellig zitten weten. OK?

Makkie zei

Te grappig dit! Heel herkebaar ook. en dan die geweldige cartoon erbij. Hollandser kan je het niet krijgen! Wacht maar tot ze op eigen benen staan....dan wordt alles anders....toch?

Susanna zei

geweldig hoe je dit allemaal beschrijft, nu nog een leuke illlustratie van alle polletjes en je hebt een boek!!!
-tja zelf ken ik alleen het stukje "eet ik niet, lus ik niet" verder is mijn dochter vega!! soms kibeling en dat is heel soms.....!

ChoCho zei

haha, die Polletjes toch ;-)

Running Rapunzel zei

Hahahahaha! Herkenbaar. Mijn nieren kunnen gelukkig vanalles hebben, maar ik ben dol op vegetarisch. Maar de Musketiers? Vlesch, vleesch en vleesch.

Ben benieuwd wat ze van de asperges vinden vanavodn. Ik vrees het ergste...

Judith zei

oh lekker tempeh.. zeker als t lekker pittig is.. maar die paddenstoelen die hoef ik ook echt niet hoor. maar vegetarisch ja best hoor.. maar die vlees vervanger lust ik ook wel maar niet allemaal. hahaha ik koop ze alleen op maandag want dan liggen ze er met 35% korting. das leuk dan he

Anoniem zei

Thank уou for the auspiciοus writeup.
It in fact was a amusemеnt аccount it. Look advancеd to far added agгeеablе fгom you!
By the way, hоw could wе communіcatе?


Аlso vіsit my blog pοst http://vlabs.co.in/