zondag 8 mei 2011

Ware moederliefde

Och, ze houden zoveel van hun moeder. Elke dag krijg ik kusjes en knuffels van mijn pubers, zie ik aan hun ogen dat ze me tof vinden, uit alles blijkt dat ik oké ben.

Iedere dag.
Zelfs als ik chagrijnig ben - ik ben nu eenmaal een wispelturig mensch.
Zelfs als zij chagrijnig zijn - het zijn tenslotte pubers.
Iedere dag.

Behalve op Moederdag.

Waar is de tijd gebleven? Het was nog maar gisteren dat ze me een ontbijtje op bed brachten en hun liedjes zongen:Mama blijf liggen -- het mag, ja het mag
Mama, vandaag is het moederdag
Blijf lekker liggen -- jij hoeft niets te doen
hier is een pakje en hier is een zoen.

 

Het ene jaar klonk het telkens weer liever dan het andere jaar:

Omdat ik klein ben en jij groot,
Klim ik bij jou op schoot
En fluister zachtjes in je oor:
Jij bent mijn liefste mammie, hoor.

Die tijd is voorbij. Definitief.
Vanmorgen kreeg ik wat cadeaus in mijn handen geduwd. Ik smeekte, tegen beter weten in, om een gedichtje of een toespraak, maar kreeg niet meer dan een 'Alsjeblieft.' En ik moest ook nog netjes 'Dank je wel' zeggen.

Daarnet hebben de heren gekookt. Kip in de oven geschoven, rijst en diepvrieserwten gekookt. Gemakkelijker konden we het niet maken.

Nou. Ik kan u zeggen dat ik nog nooit zoveel onbenulligheid in de keuken heb gezien. En zoveel gemopper, gemok, gegrom en gemurmureer had ik ook nog niet gehoord.

We zijn er nog niet, beste mensen. Onze oepsvoeding is bij lange na nog niet afgerond. Ik laat mijn lieve Polletjes pas gaan, als ik ze het stempel oké kan geven. En dat is als ze vlekkeloos rijst en doperwten kunnen koken. Naar mijn actuele oordeel duurt dat nog heel veel jaren.
Gelukkig. Want ik hou zo van de Polletjes.

Het wordt weer hoog tijd voor Polletjesdag. Dan zal ik ze eens goed verwennen.

En Moederdag? Dat hoeft voor mij niet meer.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Ojee, ik kan mn borst(en) natmaken dus!

Trudy zei

Hihi... dat mopperen is héél herkenbaar... Ik probeer altijd als "stootkussen" te fungeren... Maar in de situatie waar ik nu in zit is dat veel moeilijker, dus laat ik los. En quess what... ze vliegen elkaar helemáál niet in de haren!

Anoniem zei

Ik heb nog kindjes in de leeftijd van de gedichtjes. Maar na het gedichtje is het ook weer over hoor, dan is het maaahaaammm ik wil.... en dan mag mam weer aan de slag. Maar ik doe het graag.Moederdg is stom. Het is elke dag moederdag.

wilmi zei

Ach... ik ben ook bang dat het ooit over gaat, dat schattige met moederdag. Ik koester het nog maar extra en wacht nog even met doperwtjes en rijst, want de jongste mag nog lang niet weg hier..
Maar er is hoop Pol! Wat denk je als er meisjes in beeld komen..? die krijgen vaak meer voor elkaar dan vaders en moeders bijeen. Dan zou het nog wel eens een vijfgangen dineetje kunnen worden ;)

Tineke Plooij zei

Ach, ik vind Moederdag vooral leuk zolang ze van die schattige werkjes maken.
Of de keer dat ze al hun bescheiden zakgeld bij elkaar hadden gelegd om iets voor me te kunnen kopen.
Nu besteden ze er nauwelijks meer aandacht aan: jongste wel, probeert meestal rond Moederdag me te zien en een aardigheidje te geven.
Middelste laat even via mail of facebook weten dat ze weet dat het Moederdag is.
Oudste weet volgens mij nauwelijks dat het Moederdag is.
Maakt me eerlijk gezegd niet zoveel uit: ze zijn alle drie prima! En we houden allemaal van elkaar, elk op onze eigen manier.

ChoCho zei

Mijn verwachtingen zijn gewoon te hoog ...

Toaske zei

Gelukkig is jongste nog heel erg van de knutsels. Ik kreeg er gisteren wel vier. En ze werden allemaal even enthousiast overhandig!

wilma zei

nu, onze grote jongens,boven de 15 , hielpen mee.we lagen dubbel,maar dubbel pret.Manlief zei gisteravond, o ja het was moederdag he? Ja,schat,bedankt voor de geweldige bloemen die ik niet gehad heb. Maar dat geeft niet hoor,wil je soms wat drinken?Zo gat dat ongeveer als z3 groot zijn. Misschien snpt'ie het met vaderdag.Ik laat hem lekker oppassen op de kleinen en dan is de afspraak: Oppas doet de koffie en alles eromheen! Dus, op naar vaderdag!!!!!!
Groet, Wilma

Judith zei

er staan mij gelukkig nog wat gedichtjes te wachten...en was t eten lekker?