zondag 29 mei 2011

Een bedankje voor de Oude Grieken

Kunstpol had weer eens een retrospectieve bui. Wat dat is, weet ik ook niet precies, maar hij had er in ieder geval wel één. Iets met terugblikken en in zijn geval ook iets met filosofisch.
Hij verbaast je dan met allerlei vragen en constateringen. In principe is dat best heel leuk. Maar als zo'n bui langer dan een paar uur duurt, en dat kan maar zo bij Kunstpol, verveelt het ook. En het gevaarlijke van zo'n bui is dattie zo kan omslaan in een puberale, tegendraadse stemming, waarbij alles wat de papa en de mama zeggen in twijfel moet worden getrokken en uitgebreid sceptish moet worden weerlegd.
Mmm. Wankel evenwicht, dus.


Tijdens zijn meest recente retrospectieve bui uitte Kunstpol zijn bewondering voor de Oude Grieken. Zo knap vond hij ze. Pythagoras, die slimmerd, hoe kwam hij toch op die stelling? Doe hem dat maar eens na...
Archimedes, mwah, dat Eurekamoment in bad, met de uitvinding van hoe je massa kunt berekenen enzo, dat had Kunstpol al kunnen hebben toen ie nog jong was, aldus onze wiseguy. Niet erg spectaculair. Appelje eitje. Kunstpol zou in geen geval voor zoiets in z'n blootje over straat gaan lopen. Overdreven reactie...
Maar dankbaar en blij is hij met de uitvinder (was het niet Euclides) van het getal Pi. Hoe die gekke Griek op het idee kwam is hem een raadsel, maar het is wel superfijn dat hijzelf het niet meer hoeft te bedenken en dat er nu zo'n handig knopje op z'n Casio zit.

'En,' vroeg hij zich bezorgd af, 'denken die Europese lui hier wel aan, als ze het hebben over EU-steun voor Griekenland?'

Kort daarna sloeg zijn stemming om, zodat we nu zitten met een tegendraadse, egocentrische puber die aan niets anders kan denken dan: 'Eten we morgen wel iets met vleesch?'

8 opmerkingen:

CdeV zei

ik denk maar zo - verandering van spijs doet eten.......... ;-)

clair1991 zei

pubers en pubers...het gaat voorbij, jammer genoeg.. want daarna zijn ze "volwassen" Maar hoe komt het Purperpol dat jij uit mijn volglijst verdwenen ben?
Ik ga je er gauw eer inzetten...

grts

Anoniem zei

Alles komt en gaat, alles komt en gaat. 't Zijn net weeën, zeg ik altijd maar... ook de buien van pubers...

DharSon zei

hahaha pubers! Tja, ik zeg maar zo, ik ze maar niets.....

Jacqueline zei

Ik heb nog een leuk weetje voor Kunstpol en de rest van de Polletjes. Wisten jullie dat er een grote kans is dat Pythagoras en Daniël (je weet wel, die van de leeuwenkuil) elkaar gekend hebben? Ze leefden in dezelfde tijd en hebben ook in ongeveer dezelfde periode aan het Babylonische hof gewoond.

Heb ik een paar weken geleden op onze kring gehoord, jawel.

Judith zei

oh help er staat me nog wat te wachten dus....over tien jaar heb ik ook een puber.. nee eerder al eigenlijk he

wilma zei

Ja erg leuk,pubers. Ik bedoel.uhm,tegendraadse wijsheden.Wij hebben er ook.en dan vragen ze, wat een geargumenteer zeg. Maar wie begint daar mee? Juist,u begrijpt?
En er komen nog meer pubers. Ervaren daarin?Nooit volgens mij,want ze zijn er in soorten en maten. Of heb ik het mis?
Groet, Wilma

ChoCho zei

rare jongens, die pubers ... ;-)