donderdag 16 september 2010

Zeventien geiten, een hond, een kat en een konijn

Nee. Dit gaat niet over onze veestapel. Was het maar waar, dat zouden de Polletjes, op de hond na, wel willen. Geiten vind ik geweldige beesten, maar hier in huize Pollenstein rust een embargo op (huis)dieren. Grote Pol heeft zijn veto uitgesproken en dan is er heus niets meer aan te doen. Ooit hadden we twee wandelende takken, Bas en Joep, daarna hadden we er al snel honderden en vanwege die wonderbaarlijke, maar onstuitbare vermenigvuldigingen gingen ook die het huis uit. Meer daarover in dit hilarische berichtje.

Ik gaf de Polletjes twee oude raadsels op uit een boek van Chaim Potok, dat ik laatst herlas. De raadsels houden hen al dagen bezig, vooral vanwege de beloning die uitgereikt wordt als ze de oplossing weten. Voor niets gaat voor pubers alleen de zon op. Vinden ze zelf. Wij, volwassenen, denken er natuurlijk anders over, maar dit terzijde.

Dit zijn de raadsels.
1. Een vader had drie zonen. Vlak voor hij stierf, vertelde hij de zonen hoe de erfenis verdeeld moest worden. De oudste zoon moest de helft krijgen, de middelste een derde en de jongste een negende. Toen de vader stierf had hij zeventien geiten. Hoe konden de zonen deze erfenis eerlijk verdelen, zonder een dier te moeten doden?

2. Een arme boer had drie dieren, een hond, een kat en een konijn. Ook had hij een boot en een eiland. Meer bezat hij niet. De boer wilde verhuizen naar het eiland, maar kon per keer maar een dier tegelijk erheen brengen, anders zou het bootje zinken. De moeilijkheid was daarbij dat de hond niet alleen met de kat kon zijn, hij zou haar met huid en haar verslinden, en de kat kon niet met haar scherpe nagels van het zachte konijntje afblijven en zou hem doden als de boer er niet bij was. Hoe loste de boer dit op?

De oplossingen stonden er niet bij, maar ik kwam er redelijk snel zelf op. Kunstpol heeft met enige (en dit is een understatement) hulp het geitjesraadsel opgelost, maar het hond-kat-konijnraadsel blijft nu al dagen onopgelost.
Hun denkstrategie is waarschijnlijk genetisch bepaald, want niet bepaald logisch-mathematisch. Eerder chaotisch, talig en fantasierijk. Dat hebben ze natuurlijk van hun vader. Ik lach me slap om de creatieve oplossingen die ze bedenken, maar keur het natuurlijk niet goed. Als ze nu eens écht gingen nadenken...  Laat wel duidelijk zijn dat ik niets tegen een chaotisch, talige en fantasierijke denkstijl. Je komt er alleen niet ver mee bij het oplossen van deze raadsels.
Een greep uit alle puberale oplossingen die de afgelopen dagen voorbij kwamen:
- de hond gaat zwemmen, terwijl het konijn in de boot wordt overgebracht,
- de hond eet het konijn op en poept hem op het eiland heelhuids weer uit (variatie op Jona in de walvis),
- de poes wordt eerst overgezet, dan het konijn, de boer wacht tot het konijn een gat heeft gegraven en haalt dan de hond op,
- de boer bouwt een brug / graaft een tunnel / fabriceert een vlieger / vliegtuig / luchtballon / helikopter / hovercraft / katapult,
- de boer belt het Korps Mariniers en/of de luchtmacht,
- de hond krijgt een megagroot bot, de poes een gigamuis en terwijl ze daarmee bezig zijn wordt het konijn snel opgehaald,
- de boer laat een vriend oppassen,
- de boer hakt de poten van de hond af (de Polletjes zijn écht hondenhaters, sorry...) en gebruikt ze om een hok voor de kat van te maken,
- de hond krijgt een blinddoek voor en een muilkorf en zijn poten worden aan elkaar vastgebonden,
- de nagels van de kat worden geknipt en z'n tanden afgeschuurd,
- de boer haalt de voorboeg van het bootje af en maakt er een vlot van en kan zo twee dieren tegelijk vervoeren,
- de boer jaagt de kat de boom in en maakt hem heel bang (uitgebreid wordt bedacht hoe de boer dat doet...), daarna vaart hij snel heen en weer,
- de boer blaast het konijn op, legt er een knoop in, bindt er een touwtje aan vast en houdt hem als een ballon in de lucht.

Ben benieuwd of jullie de oplossingen weten. Maar verklap niets in die reactiebox, want Kunstpol is erg nieuwsgierig en snuffelt graag wat rond hier. Net een konijn.

14 opmerkingen:

Mirjam zei

Ik vind die van de hond, de kat en het konijn juist het makkelijst....
Binnen 15 seconden ;))

Susanna zei

oei, die geitjes zijn lastig! en ik ben al slecht in raadsels en tellen en delen en al dat...
ik ben benieuwd naar 't antwoord!

Ada zei

Wat? De Polletjes houden niet van honden? Die altijd zo blij zijn wanneer je weer thuis komt, die zo dankbaar zijn wanneer je ze voert, en zo keurig de rommel opruimen wanneer je de karbonade laat vallen? Dan zal ik ook maar niet vertellen dat een paar km hier vandaan elk jaar de grootste (?) War&Peace show gehouden wordt.
Groeten van Ada en van Luke de golden retriever

Lies86 zei

Oww hoe dom.
Gooide ik zomaar mijn antwoord hier neer.

Sorry kunstpol, maar ik weet het wel!
Maja mag het van je moeder hier niet neerzetten, dus dat is dan weer jammer voor je.
Nou val ik om te kopen hoor! ;)

Wiek zei

Beide ken ik ze al maar die eerste blijf ik vreselijk moeilijk vinden... Daar kan ik met mijn wiskundige hoofd echt niet bij...

De Repel zei

met dit griephoofd kan ik niet denken....ik kom er over een paar dagen op terug...

Tineke Plooij zei

Ik heb beide vaker gezien, al ken ik die van de hond, de kat en de geit in een andere versie, waarin een kool en een geit voorkomen, wat de derde dan was weet ik even niet meer.
Die kan ik wel vrij makkelijk oplossen.
Die van de zeventien geiten, ik herinner me dat er een slimmigheidje bij was, en ook in welke richting, en toch kom ik er niet op, en dat irriteert me wel een beetje, ( ik ben opgeleid als wiskundige, al doe ik daar niet veel meer mee; dat komt ervan zullen we dan maar zeggen).

Tineke Plooij zei

o, een wolf was het, bij die kool en geit.

Karien zei

Dat van die geiten lijkt me niet zo heel moeilijk, maar ze moeten wel het juiste moment afwachten, anders wordt het weer te moeilijk. Die andere ken ik inderdaad ook op die andere manier. Ben benieuwd wanneer je jouw wijze licht hierover laat schijnen!

Greet zei

Het raadsel over de geiten ken ik als een Arabisch verhaaltje maar dan met kamelen. En van de hond, de kat en het konijn is mij de versie bekend van de wolf, de geit en de kool.
De oplossing 'een vriend vragen op te passen' vind ik een heel mooie en sociale oplossing. Kun je die niet goedkeuren?
Als ze beiden antwoorden goed hebben vind ik dat Grote Pol maar eens over zijn hart moet strijken en als beloning een lief klein katje moet toestaan.

baasbraal zei

Die hond, kat konijn, is een variatie op de kool en wolf en de geit en moet dus ook op dezelfde manier opgelost worden. Die 17 geiten leg ik morgen eens even aan Leo voor, ie heeft de oplossing zo....
Trouwens hilarische oplossingen. Kan die zoon van jou geen cabaretier worden of stand-up comedian?

ChoCho zei

nou, ik kom er ook niet uit - dus als de jongens erachter zijn, kom je maar met een update ;-)

Tineke Plooij zei

Vanochtend tijdens de kerkdienst, tijdens de preek, schoot me opeens de oplossing te binnen van het raadsel met de zeventien geiten!

Greet zei

Hoe is het eigenlijk afgelopen? Zijn de Polletjes eruit gekomen? Als ze nog meer willen rekenen: http://www.rekenbeter.nl/