zaterdag 11 september 2010

Daar is Boffie met de koffie(broodjes)

Vroeger als mijn moeder, of iemand anders want zo rolbevestigend waren we thuis niet, met de koffie binnenkwam, zei mijn opa altijd: 'Daar is Boffie met de koffie.' Hij vond het vooral zelf erg grappig, maar verder lachte niemand, volgens mij. Ik snapte dat grapje nooit, want de bijbehorende AH-reclame is van ver voor mijn tijd, mijn moeder vond het al helemaal niet leuk. Maar toen ik net even googelde op Boffie en Koffie werd ik helemaal blij van de bijbehorende poster:

Ik lust geen koffie. Maar wel koffiebroodjes. En de vraag is natuurlijk wat slechter voor een mens is. Bof ik dat ik geen koffie lust, of bofte ik meer als ik geen koffiebroodjes zou lusten?
Maakt niet uit. Het is weer tijd voor een Purperpollenrecept, vindt u niet?
Ik maakte daarnet koffiebroodjes, en dat ging erg hatseflatserig en gemakkelijk, dus tralala, daar komt ie!

Recept voor hatseflatserige hoppekeetje koffiebroodjes

(Ik maak het deeg in de broodbakmachine, dat verhoogt het hatseflatsgehalte aanzienlijk. Gooi daarvoor alle ingrediënten in het bakblik en zet de machine aan op deeg. Na afronding van het programma nog een uurtje na laten rijzen, dat kan bij mij in de machine zelf, maar kan ook in een licht voorverwarmde oven met een natte theedoek over het blik heen.)

Voor het deeg gebruikte ik:
250 gram bloem
1 theelepeltje zout
3/4 zakje gedroogde gist (1 flinke theelepel)
2 eetlepels witte basterdsuiker
1,5 dl lauwige melk
25 gram boter
flink wat kaneel (maar het kan ook zonder)

Bloem zeven, zout en kaneel erdoor. Kuiltje maken in het midden en gist en basterdsuiker erin strooien. Boter smelten, wat laten afkoelen. Melk op gist gieten, boter op melk gieten en dat papje van binnen naar buiten roeren. Kneden en een uur laten rijzen.
Ondertussen banketbakkersroom maken.

Banketbakkersroom:
3 dl melk
1/2 vanillestokje
snufje zout
2 eierdooiers
50 gram suiker (ik gebruik basterdsuiker)
30 gram bloem

Melk met snufje zout en opengesneden vanillestokje aan de kook brengen en 10 minuten laten trekken. Dooiers met suiker en bloem losroeren. Stokje uit de melk en een scheutje door eiermengsel roeren. Dan alles terug in het pannetje en roeren tot het gebonden is. Af laten koelen.

Rozijnen wassen en even laten wellen. Droogdeppen.

Beetje bloem over deeg en deegroller en werkvlak strooien. Deeglap uitrollen. Ik had de deegroller even in de vriezer gelegd, dat schijnt te helpen, maar het blijft altijd wel wat gepruts en gedoe, vind ik, niet goed voor de bloeddruk... Bij mij werd die lap ongeveer 20 x 20 cm. Banketbakkersroom eroverheen smeren, randjes vrijlaten tegen al te veel gekledder straks, rozijnen een beetje netjes erover verdelen. De lap oprollen en in plakken snijden van zo'n 2 cm breed. Die opgerolde plakken plat op een met bakpapier bedekte bakplaat leggen (in mijn geval werd dat niet leggen, maar kwakken) en 20 minuten in de oven op 200 graden bakken. Daarna nog een likkie abrikozenjam eroverheen smeren, als ze nog warm zijn hoef je die jam niet van tevoren op te warmen. Het kan ook met van dat suikerglazuur, van poedersuiker met wat druppels water. Hoppekeetje, klaar!
En dan ziet het er zó uit. Helaas kunt u niet allemaal bij mij op de koffie komen, dan wist u ook hoe ontzettend lekker dit is. U bent overigens wel welkom, hoor.
Ik vrees alleen dat de Polletjes weinig koffiebrood voor u over zullen laten, want die houden wél van zoete broodjes en nog niet van koffie. Ze lijken op hun moeder. Maar dat willen ze nu nog even helemaal niet weten.

13 opmerkingen:

Annemiek zei

Mmmmm, die zien er goed uit!!

Petra zei

Mmmmjammie!
Kan ik echt niet komen proeven;)?

Wiek zei

hmmmmmm,
dat lust ik wel, op het moment dat ik toch die spiegel kom halen bijvoorbeeld ;-)

Greet zei

Dat kwakken, kledderen en prutsen heeft toch maar mooie koffiebroodjes opgeleverd. Ik neem aan dat ze net zo goed gesmaakt hebben als dat ze eruit zien.

Huize Steen. zei

Ziet er heerlijk uit!!. En sorry hoor, maar ik lag gister helemaal vlak van je bloggende zoon ;-)

Sabia zei

Oh dat moet ik gewoon een keer proberen te maken. Wat ziet dat er lekker uit!

Karien zei

Maar ik vind dat toch meer culinair bezig zijn dan hatseflatserig... knap hoor. Misschien komen we een keertje langs met ons elven.

Lies86 zei

Oww wat zien ze er lekker uit! Ook maar eens proberen!

Anoniem zei

Mmmmjammieieieieieie!!!

Heb je d'r nog eentje over?

Michaja zei

Ik word helemaal vrolijk van jouw post; Niet omdat ik zo blij ben met het recept van de koffiebroodjes want die lust ik niet maar omdat je op zo'n leuke manier je berichtje hebt geschreven.
Enne helaas we zijn al weer terug van het strand. Je bent dus helaas te laat. Maar eh het was heel lekker en vooral lekker warm :) Gemeen ben ik he.
Fijne avond en alvast een fijne nieuwe week
Groetjes Michaja

Judith zei

jammie ja was ik bijna langs gekomen om te proeven, maar ik woon toch net wat te ver weg geloof ik en wete zeker dat de broodjes dan al op waren geweest

Pascale zei

Het ziet er ont-zet-tend lekker uit! Ik weet nog niet hoe ze proeven, want op dit moment hoor ik keukengeluiden waarin het deegje gemaakt wordt. Philip zei: 'Ik ga koekjes bakken' en toen zei ik: 'Ik heb een beter idee...'

We moeten nog even wachten dus, maar ik heb er nu al zin in. Tot die tijd ga ik gewoon likkebaardend voor jouw blog zitten.

Jeanette zei

Mmmm, dank je wel voor t recept.
Die ga ik eens, samen met mijn bbm en mijn dochter, uitproberen.