donderdag 23 september 2010

Grote Opruimproblemen. Aflevering 1: boeken

Een nieuwe serie. Grote Opruimproblemen.
Want.
We wonen in een klein huisje.
En.
We hebben veel spulletjes.
Ik ben een slechte weggooier, maar gelukkig een steeds betere opruimer. Met sommige spullen blijf ik echter moeite houden. Die opruimproblemen slinger ik dus maar eens op dit blog, wie weet dat er nog iemand een goede suggestie heeft. Nog te verwachten in deze serie: tassen, koekenpannen, hobbyspulletjes van de Polletjes, diepvriesdoosjes en lapjes/knoopjes/draadjes/borduurwerkjes.

Maar eerst aflevering 1. Boeken.
Over dit onderwerp typte Yukiko er ook al op los. En toen dacht ik ook nog aan die vreselijk leuke site: http://www.boekenkastfoto.nl/ Maar het hielp niet. Ik wil namelijk geen boeken wegdoen. Nee. Dat wil ik niet. Dat doe je toch niet? Boeken weggooien. Dat is een contradictie in terminis. Een onmógelijke combinatie. Dat als u het nog niet wist, dat u het nu even weet.

In onze krant stond laatst dat een mens aan dertig boeken genoeg heeft. Zal wel. Leuk bedacht. Maar ik ben daar nog niet aan toe, zullen we maar zeggen. Helemaal niet aan toe.

Toen ik ooit wat boeken inruimde in deze kast paste het nog. Nu dus niet meer. Nieuw, maar vooral tweedehands koop ik er graag wat boeken bij. Van die boeken die ik gewoon ontzettend graag wil hebben, omdat je ze ooit las en zo allemachtig prachtig vond. En dan val ik nog erg mee, het kan veel erger. Het vervelende is, is dat het in dit huisje zo opvalt, zullen we maar zeggen. Net zoals dat mijn lengte niet bij mijn gewicht past, en dat zie je dan meteen.
Grote Pol krijgt heul veul boeken thuis voor zijn freelancewerk als kinderboekenrecensent en die moeten we ook nog ergens laten. Zo zijn er stapeltjes op de kachel, op de tafel, onder de tafel en naast de stoel.
En dan zijn er heel veel boeken die we nooit lezen maar ook nooit weg willen doen. En die staan soms op de gekste plaatsen... In onze slaapkamer zijn meer boeken dan huisstofmijten! (Bij wijze van spreken dan. Ik weet het.)

       

Daarnet, in de eerste alinea vroeg ik u wel om oplossingen, maar eerlijk is eerlijk: eigenlijk wil ik het probleem niet zien, behalve wanneer ik weer eens een boek in een te kleine tussenruimte moet stouwen, zodat je denkt dat de letters wel aan elkaar vastgeplakt móeten zijn geraakt.

En ik wil 't ook niet eens veranderen. Dus mocht u suggesties hebben, prima, laat ze vooral achter in de reactiebox, maar ik garandeer niet dat ik er ook maar iets mee doe. Tenzij het een supertip is. Zoiets als: koop er nog een boekenkast bij. Al weet ik niet waar ik die moet laten.
O ja. Onder het bed. Daar is nog ruimte. Anders zitten daar toch alleen maar de overgebleven huisstofmijten te kwartetten.

18 opmerkingen:

sillie zei

kun je ze niet laten "adopteren"???die boeken?? dan blijven ze van jou maar slapen bij iemand anders ;-)

Mirjam zei

oei, die boven het bed ziet er gevaarlijk uit ;).

wat te doen?

ik herken het, kan ook geen boeken weggooien.

weggeven is makkelijker....

toch nog een keer een schifting maken? eventueel met iemand erbij die (echt) kan helpen?

ik merk echt dat meer ruimte in huis (klinkt een beetje raar in ons huis hier, maar ik heb genoeg ervaring in andere huizen), of liever gezegd: hoe minder 'clutter' in je huis, des te minder clutter in je hoofd.

kan het iedereen aanraden. hulp vragn is ook helemaal niet gek. juist fijner (soms) met iemand erbij en een stok achter de deur.

je kan boeken weggeven aan mensen die je kent en waarvan je weet dat ze bepaalde boeken kunnen waarderen. of boeken weggeven aan een kringloop (kan je ze altijd nog terugkopen als je je bedenkt ;)), of aan een of andere instelling....

je kan het! :)

Lies86 zei

Op bol.com zetten als 2e hand boek.
Zolang ze niet verkocht zijn zijn ze gewoon nog mooi van jou.
Verkoop je ze stop je het verdiende geld in een appart spaarpotje. Daar kun je dan weer een mooie rolla van kopen voor alle boeken onder je bed!!

Greet zei

Als je een boek wegdoet, heb je het prompt een paar weken later nodig. Niet doen dus!
Je kunt ook nog je hal/gang vol boekenkasten/planken zetten. Er zijn heel wat muren daar. 20 cm is diep genoeg. Of twee boekenkasten met de rug naar elkaar haaks op de muur zetten, ter afscheiding. Wel de achterwand verwijderen vanwege het licht.
Maar als je dan toch besluit boeken weg te doen, ga dan eerst eens bij een De Slegte langs. Ze kopen niet snel iets, maar als ze iets kopen betalen ze er goed voor.

Toaske zei

Ik verkocht een hele tijd geleden een heleboel boeken. En stiekem heb ik er spijt van. :-(

Van boeken krijg je nu eenmaal nooit genoeg. Ik zou een nieuwe boekenkast kopen hoor. ;-)

Kris zei

ik vind ut er fantáástisch uitzien!!! een schatkamer. Ik ben zelf ook een echte boekenwurm, maar ik kan ze wel goed 'wegdoen', hup op marktplaats en de portemonee ( door mijn jongste vroeger 'Tekortemonee' genoemd :)) weer een beetje vullen.

Jeanette zei

Hier nog zo'n boekenverzamelaarster die ze niet weg kan doen en dus ook kasten en planken te weinig heeft :0)

Ooit, heb ik eens bij iemand gezien, die had rondom zijn woonkamerdeur een boekenkast gebouwd. Zo gaaf! Is dat geen idee? ipv die bovenlichtjes en stukjes muur naast die deur, daar een kast maken.

Succes in elk geval :0)

Susanna zei

hahahhaaaa....onder je kussen!
ik doe ze weg wanneer ik 100% weet en voel dat ik ze niet meer ga lezen en anders leen ik ze wel van iemand of de bieb!
nou succes!!

anna zei

o ik zit hier ook helemaal in, heb de afgelopen maanden me helemaal verdiept in de kunst van het opruimen en ik moet zeggen dat ik een heel eind ben gekomen (niet dat een willekeurige buitenstaander het ziet ;), maareh deze boekenhemel ziet er heerlijk uit :D

Tricky zei

heel herkenbaar!!!
en ik vrees dat ik geen goeie (en ook geen minder goeie) oplossingen heb...

DharSon zei

Ooo wat een boel boeken. Sinds we verhuisd zijn, zijn die van ons nog steeds in verhuisdozen achter het schot. (en dat is dus al 4 jaar geleden.... ) Maar het is beter zo, anders moeten we weer verzinnen waar we ze moeten doen en nu blijven ze nog in huis. De meeste zijn al uitgelezen en van de tijd dat de kinderen klein waren.

Misschien is een dichte hoge kast een oplossing? Alle boeken in huis verzamelen en daar in doen. 1. Alle boeken staan centraal. 2. Het ziet er minder rommelig uit.

Hahahaha moet ineens aan die reclame denken; (weet niet welke) paars hoort bij paars....
Of te wel je kan ze ook op kleur doen.

ChoCho zei

Boven de deur is meestal een 'leeg' plekje waar een plankje kan - ook leuk is als je dat dan de hele kamer rond kan laten gaan :-)
En de oplossing die je toch niet kan uitvoeren is natuurlijk de boel weggeven en enkel de écht lievelingsboeken bijhouden, samen met een bib-pasje
Succes xxx

Karien zei

Gewoon opstapelen in een schap van een diepe kast. En dan af en toe rouleren. Al die stapels en overvolle boekenkasten zouden mij een vol hoofd geven.

Fokelien zei

Ik zeg: helemaal renoveren! Oude boekenkast eruit, maak een wand van plafond tot grond, planken ertussen, en boeken erop! Elke centimeter telt! :-)) De Ivar-serie van Ikea is hier ideaal voor, zelfs voor hoeken! http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/categories/range/10364/11703/
Wat ook een klein beetje helpt is alles eruit, en er netjes weer inzetten. Als het netter oogt, lijkt het ook minder rommelig (nah ja,wat is dit nu weer voor een Cruiferiaanse uitspraak! :-))
In elk geval, succes ermee!
Groetjes van een mede-boekenwurm!

veerle zei

Oei, en ik dacht dat ik veel boeken had.
Succes nog met de opruim!

Judith zei

ik bewaarde ze ook allemaal maar dat doe ik niet meer. ik verkoop ze of geef ze weg.lekker opgeruimd. manlief heeeft er al zat en hebben we er nog een hoop over

Sarah zei

Wat een walhalla! Ik was vroeger (ja de nerd spreekt nu in mij) lid van de boekenclub. Ik las alles wat los en vast zat. Gelukkig lid van de bibliotheek, maar ik herken het wel. Ik kan namelijk niet de Ako, Bruna of andere boekenwinkel inlopen zonder iets te kopen (ik denk een soort moreel). Boekenkast loopt hier ook aardig vol, maar de boeken die ik nooit lees die gaan weg. Naar de rest van de familie. EN soms duik ik dan de bibliotheek van mijn ouders in (tja, daar hebben ze tenminste ruimte) en leen ik er een paar.

Nieuwe plek trouwens: de keuken. Ik geloof dat wij een heleboel kookboeken hebben (niet zo raar met een man als chefkok), waarvan er dan meer dan de helft nog op zijn werk staan en een kwart in de schuur. Met als topper: Koken met de magnetron :-D

Misschien helpt alfabetiseren? Heerlijk karweitje, voelt opgeruimd, je hebt alles nog eens in de hand (kan je er misschien toch een paar wegdoen).

Succes!

Nicole zei

Boeken zijn als goede vrienden: die kun je toch niet weg doen?! Ik herken je probleem helemaal.

Ik heb besloten nu de vage kennissen onder mijn boeken, die ik toch nooit meer zal pakken, weg te doen.