zondag 19 september 2010

Het verschil tussen wortelsoep en stofzuigen

Soep is lekker en gemakkelijk in elkaar te frutselen, soep lust bijna iedereen, maar hier in huize Pollenstein weet je het maar nooit. De Polletjes hebben een erg goed ontwikkeld smaakmechanisme. Te goed. Dat heeft weinig met echt proeven te maken. Moeiteloos analyseren ze gerechten op goede en foute spulletjes en keuren al snel iets af. Soms zelfs zonder het te proeven. De geur kan al genoeg zeggen en anders wel de aanblik. Is dat niet knap?
Gisteren at een vriendje van Parapol mee. Ik stond versteld van zijn openheid ten opzichte van vreemde gerechten en zijn goed ontwikkelde smaakpapillen. Ik had nog een restje soep van vrijdag en bood het hem aan. Ik verwachtte een verbaasde reactie, maar kreeg een gretig antwoord: 'Wortelsoep? Nooit gehad, maar dat wil ik wel proberen! Mmm. Ik proef iets van gember, lekker zeg. En kerrie zit er ook in, hè?' Het vriendje was wel verbaasd over Grote Pol, die aan het stofzuigen was: 'Huh, een man die stofzuigt? Dát is bijzonder!' Terwijl dat toch heel normaal is. Toch? Bij ons in elk geval wel.

De wortelsoep viel bij de Polletjes overigens in goede aarde. Dat wil zeggen dat ze het zonder zeuren gehoorzaam oplepelden. Maar meer ook niet. Grote Pol vond het heerlijk en ik ook. Vegetarisch, goedkoop en verrassend. En ook hatseflatserig. Dus. Hier wederom een geweldig Purperpollenrecept, gejat en aangepast uit een combinatie van recepten uit de Allerhande en de Boodschappen!

Wortelsoep voor minstens vier personen (als maaltijdsoep), met zeker nog een restje voor de volgende dag

In wat olie kerrie en paprikapoeder even laten verbranden, dan krijgt het veel meer smaak. Ik gebruikte rijstolie, maar dat hoeft niet.
Snipper twee uien, snijd een aantal knoflookteentjes in dunne plakjes en fruit dit alles bij het kerrie/paprikapoedermengseltje.
Schil ondertussen zo'n 800 gram winterwortels en snijd ze in plakjes. Dat deed ik in de keukenmachine. De wortelschijfjes in de pan kieperen en ook even fruiten.
Breng ondertussen anderhalf liter water (denk ik, ik mat het niet) aan de kook en voeg het dan toe aan de wortelprut.
En ook nog een scheut gembersap uit een potje en een aantal gemberbolletjes / flinke schep bakgember / 1 cm geraspte verse gember, twee bouillonblokjes (ik gebruikte bospaddenstoelen- en groente-) en een blikje / pakje kokosmelk. Voor extra kindvriendelijkheid ook eventueel nog een schepje suiker.  Dit alles aan de kook brengen.
Dan een paar aardappeltjes schillen (200 gram of zo?), klein snijden en hup, erbij doen.
Dat alles ongeveer 20 minuten laten pruttelen.
Hierna de soep pureren met de staafmixer of in de keukenmachine. Of in zo'n ouderwetse roerzeef. Maar die heb ik niet. Jammer eigenlijk. Ik heb ook geen snijbonenmolen, een heel gemis.
Koriander erbij (dat kan vers, maar ik haal het uit een potje en ik doe er echt véél in) en een flink glas sinaasappelsap.
En eventueel nog peper en zout. Of kleine stukjes gefruite paprika, of preiringetjes. Of andere lekkere dingetjes. Mag best.

Lekker met croutons en/of stokbrood.

En dat ziet er dan zo uit. Het blijft jammer dat er nog geen digitale geurtoestanden zijn uitgevonden.

5 opmerkingen:

plukdedagsandra zei

Wauw. Zo een jonge man die al smaakt wat er zoal inzit. Mmmm. Wortelsoep is zo lekker. Hier lusten ze dat liever dan tomatensoep.

Wiek zei

Hmmmmmm, dat lijkt me Lekkûr !

Jacqueline zei

Gedichtje van Ischa Meijer:

Soep op het vuur
is
als
een goede vriend in huis
extra lekkere soep
is
als nieuwe familie

Ik kan iedere dag wel soep eten als het moet. Ik heb er ook eentje voor je die ontzettend lekker is:

Pittige bloemkoolsoep met wortel en paprika

Ingrediënten:
1 1/2 liter kippenbouillon
1 bloemkool
1 wortel
3 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 eetlepel citroensap
flinke schep sambal
1 eetlepel bieslook
1 eetlepel crème fraîche
peper
zout

Bereiden:
Bouillon aan de kook brengen.
Bloemkool in kleine roosjes snijden.
Wortel en paprika in kleine stukjes snijden.
Knoflook in dunne schijfjes snijden.
Bloemkoolroosjes, wortel, paprika en knoflook aan bouillon toevoegen.
Citroensap, sambal, peper en zout toevoegen.
Geheel 15 minuten laten koken.
Met schuimspaan deel van de bloemkool, paprika en wortel uit de pan halen en apart houden.
Met staafmixer inhoud van de pan pureren tot het een gladde vloeistof is.
Apartgehouden groenten weer toevoegen (voor een beetje bite; gelieve bij pubers die geen stukjes lusten alles te pureren)
Crème fraîche toevoegen.
Eventueel verder op smaak brengen met peper en zout.

Hoeveelheden overigens niet al te serieus nemen, ik doe eerlijk gezegd altijd maar wat.

Anoniem zei

Ga'k proberen. Moest wel erg lachen om de titel van je blog... hihi

By Kris zei

Dat klinkt goed; ik heb nog wortels in de moesttuin, veel meer ( en rotte tomaten) heeft tie niet opgeleverd), ik ga het zeker proberen!