donderdag 15 april 2010

Ik kan het, ik kan het!

Al jaren wrong en schuurde het. Frustreerde en ergerde het me. Ik verborg en verzweeg mijn gebrek aan vaardigheid angstvallig. Profileerde me als een alleskunner, maar ik wist dat het niet waar was. Diep in mijn hart. O, ik - grote leugenaar. Ik - bedrieger.
Ik kon alláng (in meer of mindere mate):
 • breien (w.o. Noors en kabel-)
 • punniken,
 • borduren,
 • macrameeën,
 • kantklossen,
 • allerlei leuks met kralen en draad,
 • naaien,
 • weven,
 • patchworken,
 • tapijten knopen,
 • mazen,
 • appliceren,
 • vingerhaken en
 • pompoentjes maken.
 • En nog veel meer. Ook dat nog.
Maar ik kon nog niet haken. Vaak geprobeerd, met boekjes, met filmpjes, maar het lukte gewoon niet. O, en dat wrong steeds harder en erger. Ik kon het niet uitstaan van mezelf.
Het leek alsof elke blogster in mijn blogosphere het deed en de mooiste dingen haakte, MAAR IK NIET!!!! En dat kan ik dus niet hebben. Noem me ambitieus, streberig, desnoods eerzuchtig of een gefrustreerd konijn, maakt me niet uit. Ik Wilde Het Ook Kunnen.
(Net als Parapol vroeger, ik herhaal VROEGER, en nog maar een keer een herhaling: HEEL VROEGER, ook wilde afwassen. En afdrogen. En was ophangen. En strijken. Maar dat was om een heel andere reden. Hij wilde gewoon Altijd Bij Zijn Mama Zijn. Maar dat wist ie zelf nog niet. Zover was zijn zelfbeeld nog niet ontwikkeld. Maar dit terzijde.)

Gisteren, met hulp van weer maar eens een ander boekje uit de bibliotheek en wat YouTubefilmpjes lukte het dan toch eindelijk toch. En nu ben ik bezig met een eerste bloemetje. Het ziet er niet uit, de wol is smoezelig, wat plakkerig en viezig geworden, de kleuren verschrikkelijk, de steken oNreGeLMAtiG, het aantal pogingen en uithaalprocedures eindeloos, MAAR HET LUKT!!!!

En nu ga ik dus een sprei haken. Van allemaal bloemetjes. Lits-jumeauxafmetingen.

Of een zwembroek voor Grote Pol. Bij Madelief zag ik een beeldig voorbeeld. Wat zal Grote Pol blij zijn, hij is bijna jarig!

Tja, het wordt gewoon een obsessie. Als ik tijdlang niet blog, weet u waardoor het komt. (Maar gelukkig voor u is bloggen een andere obsessie geworden. Maar dit terzijde.)

11 opmerkingen:

mama'ritha zei

Hier nog zo'n stakker. Ik kan ook niet haken.

Sas zei

applaus, applaus!

Tineke Plooij zei

ik kan wel haken; denk ik; ik denk dat je dat niet verleert.
het was het enige wat ik op de lagere school niet onder de knie had gekregen.
ik heb het zo'n 30 jaar geleden geleerd uit de methode van Het complete handwerken.

veel haakplezier gewenst!
zelf doe ik al heel lang niets meer aan handwerken, maar wie weet ga ik het ooit weer een keer doen.

arianne zei

Hoi,
Lees regelmatig met je mee....maar reageer nooit.
Heb altijd alles mijn oma laten breien en haken...we hadden nl nogal een strenge handwerkjuf op de lagere school.
Maar gelukkig kan ik de basis haken en breien nu zelf. En kan zelfs vierkanten haken. Echt niet moeilijk!! Ben dus bezig gegaan met een dekentje voor dochterlief van Wibra wol. Echt leuk.
Weet niet welke regio je woont maar ik wil het je best life uitleggen al ben ik dan ook geen ster in haken :-)

GR Arianne

arianne zei

oh ja en ik ben van 71 dus ong je leeftijd...Heb je geen strenge handwerkjuf gehad? :-)

Purperpolletje zei

@ mama'ritha: jahaa, maar ik kan het dus inmiddels!!! Ik kan het, ik kan het!
@ Arianne: welkom hier en leuk dat je je bekend maakt! Inmiddels heb ik ook een vierkantje gehaakt. Ben echt fanatiek. Bedankt voor je aanbod, maar ik heb nu zoveel zelfvertrouwen dat ik denk dat het me helemaal zelf gaat lukken. Yes!

Priscilla zei

Gefeliciteerd met je eerste bloem! Ik vond het ook een drama om het te leren, het is echt even doorbijten maar dan wordt het ook echt een makkie! Succes!

arianne zei

foto van je vierkantje :-)

Super hoor dat het nu toch gelukt is!

GR Arianne

Nelleke zei

Geweldig, je kunt trots zijn op jezelf! Maar die zwembroek? Dat zou ik toch maar laten denk ik ;-)
(er zitten zoveel gaten in haha!)

baasbraal zei

Ze kan haken!!Ze kan het!!! Ik ben trots op je. Toen ik mezelf haken heb aangeleerd, wilde ik zo'n keukengordijntje haken, dat was toen mode, van die halve ondergordijntjes, weet je wel? Voor het af was, vloog mijn hele huis in de fik! Ik heb nooit meer gehaakt, je weet nooit.....

Madelief zei

Nou die broek wil nog niet zo opschieten maar ik heb inmiddels 45 bloemetjes klaar maar ik ben gestopt. Omdat ik erachter kwam dat ik niet weet hoe ik die bloemetjes een beetje fatsoenlijk aan elkaar gehaakt krijg.....dus als jij het weet dan hou ik me aanbevolen voor tips!