dinsdag 13 april 2010

Collega T. voor haar caravannetje

Ik ben een slechte slaper. Al jaren. En sinds ik middagdut, slaap ik 's nachts nog slechter in. Ik heb een heel arsenaal aan methodes om de slaap te vatten, maar de ultieme slaapverwekker zit er niet bij. Hier een kleine greep uit mijn assortiment:
 1. Ik tel schaapjes - maar als ik dan bij 45.239 ben aangekomen, besef ik dat ik ook gemakkelijk de 1.000.000 kan halen, maar dat het dan al ochtend zal zijn.
 2. Ik zeg de tafel van 427 op. Maar die kan ik nu al dromen en het helpt gewoon niet.
 3. Ik zeg het alfabet achterstevoren op. Zing liedjes in mijn hoofd in omgekeerde volgorde: Ni nee neorg, neorg, neorg, -ellonk, dnalellonk. Raad netaz eewt sejsaah, leeh tnamrap. (Maar dat liedje eindigt weer zo giveord...)
 4. Ik span en ontspan systematisch al mijn spieren (met al dat gefysio zijn dat er tegenwoordig heel wat) - van teen tot top - maar het gevolg is dat alles gaat jeuken, dat mijn hart juist weer sneller gaat kloppen (hoort bij de ziekte) en Grote Pol zich nog woester en onrustiger omdraait en harder gaat snurken.
 5. Ik bedenk drieletterige woorden, waarbij ik systematisch het hele alfabet afga. Dus van Aad (schaal) tot Zut (dwaze vrouw). Maar dan ga ik natuurlijk weer allerlei associaties leggen met de spannende en gekke woordjes die dat oplevert. Bovendien vraagt het veel te veel hersenactiviteit.
 6. In het holst van de nacht ontspruiten er ook allerlei lumineuze blogideeën uit mijn brein. Maar dat is zinloos, want de volgende ochtend zijn ze vergeten en verdwenen. En dat is weer frustrerend, dus probeer ik die hersenactiviteit ook maar tijdig te stoppen.

Nu kreeg ik laatst van collega T. een goede tip. Ook zij kampt met slaapproblemen en ze vertelde dat je je dan terug moet denken aan een gelegenheid waarin je je heel ontspannen en blij voelde en dat beeld dan helemaal voor ogen moet halen. Ze vertelde er ook bij dat zij dan terugdenkt aan de keer dat ze moe en wat bezweet was van het opzetten van de caravan op een camping in Engeland en dat ze toen heerlijk op een stoel voor haar caravannetje ging zitten genieten van het uitzicht.

Nu heb ik de halve nacht liggen piekeren hoe collega T. daar nou precies voor haar caravannetje zou zitten.
 1. Stoel. Een Hartman of misschien Eurotrail? Metaal? Plastic? Wit? Groen? Met een kussen?
 2. Caravan. Een Adria of een Knaus? Een grote / kleine? Met of zonder boiler en vloerverwarming? Voortent?
 3. Camping. Groot? Klein? **, ***, **** of wellicht *****?  Met snackbar? Speeltuintje? Riviertje? Heuvelachtig? Geen last van de eeuwige Engelse regen? P.p.p.n.?
 4. Uitzicht. Inderdaad van die groene glooiende heuvels? Of fabriekspijpen? Stadje? Dorpje? Gehuchtje? Zonnetje of lichte miezer? Zat ze wellicht in de voortent, omdat het hard regende?
 5. En waar was haar man H.? Naast haar op een krukje, met een biertje? Nog bezig met het chemisch toilet aansluiten? Of de inschrijving bij de campingbaas aan het regelen? Of was ie alvast een praatje met de buren aan het maken?
 6. Kleding collega T. Had ze de korte broek al aan? Of zat ze wellicht in haar bikini? Of droeg ze een lekker comfortabele fleecetrui?
Ik wist het allemaal niet.

Tja.
Mmm.

En nee.
Het was niet slaapverwekkend.

11 opmerkingen:

Tineke Plooij zei

Ik heb de eigenaardigheid om als ik niet kan slapen soms het volgende te doen:
Ik probeer bij elke letter van het alfabet een schrijver te bedenken die met die letter begint.
Soms met Nederlandse auteurs, soms met Engelse.

Ik val er lang niet altijd door in slaap; toch kom ik zelden tot het eind van het alfabet, omdat mijn gedachten meestal weer door andere dingen worden afgeleid.

Ik slaap nooit snel in, maar dat ben ik gewend; daarna slaap ik meestal redelijk, en soms juist beter als ik een middagdutje heb gedaan.

Ik wens je goede nachten toe, wakker of nog liever met een verkwikkende slaap.

Anoniem zei

Ik word al moe als ik al deze gedachten lees, laat staan de rest van je gedachten in een doorsnee slapeloze nacht! En het erge is ... ze zijn niet te stoppen. Ik sluit me aan bij de wens van Tineke! Lieve groeten.

Karien zei

Tja, lastig! Wat bij de een helpt, maakt een ander klaarwakker. Ik ben een keer in slaap gevallen door in mijn hoofd al mijn bevallingen na te vertellen... Als er gedachten blijven rondwaren in mijn hoofd, helpt het heel erg als ik tegen mezelf zeg: Laat maar los, laat maar gaan, etc. Dan voel ik de ontspanning gewoon opkomen. Is er ook een fysieke sport die je kunt doen? Dat helpt bij mij aan twee kanten: fitter en beter slapen. Succes!

sillie zei

oh wat enorm vervelend,en vermoeiend, niet kunnen slapen, helaas val ik al in slaap voordat mij hoofd het kussen raakt ongeveer en kan ik je geen raad geven...wel sterkte en succes naar je zoektocht...

Madelief zei

Oh wat naar voor je! Ik val ook altijd heel lastig in slaap hoor, helemaal als m'n man op reis is. Als ik me dan de tekst: 'Hij geeft het zijn beminden in de slaap' (volgens mij uit de Psalmen of Spreuken) herinner voel ik me al weer een stuk rustiger!

Tineke Plooij zei

bovenstaande reactie doet me er aan denken dat ik ook wel eens in mijzelf een Psalmcouplet opzeg dat enkele keren heel belangrijk voor me is geweest:

Wanneer ik wakend in de nacht,
Mijn geest bij U, Heer, laat vertoeven,
Dan mag ik weer uw goedheid proeven,
Uw hulp wordt nooit vergeefs verwacht.
Waar zich Uw vleugels breed ontvouwden,
Zing ik mij van mijn zorgen vrij,
Mijn ziel, Heer, is U zeer nabij.
Door Uw hand word ik vastgehouden.

Mammalien zei

Ik ben ook zo " handig" om allemaal moeilijke sommen en puzzeltjes voor mezelf te bedenken, maar als je ergens NIET van in slaap valt... En nou hoop ik niet dat ik vannacht aan jouw collega en haar caravan denk!

Toaske zei

Hahaha, wat een geweldig humoristisch logje. Jammer dat de reden van het logje zo triest is. Ik ben ook een slechte (in)slaper, maar ik heb geleerd daar niet meer wakker van te liggen en dat scheelt een boel.

gerrie zei

Ik heb een paar "slaap cd's".
Maar voor mij mag er geen gepraat op want dan ben ik weer klaarwakker. Ook een meditatie cd. daarmee val ik ook zo in slaap.
Er wordt muziek gemaakt die inwerkt op je hersenen, bij een goede platenzaak weten ze wel welke je moet hebben. Dat is mijn beste slaapmiddel. Een walkman met zo'n cd naast mijn bed, héél zachtjes, want soms zet ik het midden in de nacht aan als ik dan wakker ben. Het proberen waard. Als je dichter bij me woonde dan kreeg je wat te leen.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie.
Slaap lekker vannacht!

baasbraal zei

Nou, als jij geen divergente denker bent........
Ik vond je logje erg humoristisch en herkenbaar, maar daar is je probleem niet mee opgelost. Ik heb nog een aanvulling op alle tips. Als je naar die situatie (van jezelf, niet van een collega!) teruggaat waarin je ontspannen was, maak je bij jezelf een 'anker', b.v je stopt je duim van de ene hand in je andere hand en drukt even goed aan. Je kan zelf ook wat verzinnen, hoor. Als je dan in bed ligt en je kan niet ontspannen, maak je dat 'anker' en denkt weer aan die ontspannen situatie van toen. Als je 's middags wel vlot in slaap valt, kan je ook proberen een anker te maken als je je voelt wegzakken en dat 's avonds in je bed herhalen. Zoiets.... en menig leerkracht zou van jouw associatieve gedachtenstroom kunnen leren over hoe een hoogbegaafde divergente denker denkt!

Repel zei

Ik behoor ook tot het leger der slechte slapers en wat bij mij helpt is accepteren dat ik niet kan slapen en gewoon proberen te genieten van het feit dat ik ontspannen kan liggen. Dat klinkt heel gek, maar dan raak ik de stress van het "weer een uur slaap gemist" kwijt