zondag 25 april 2010

Afrikaans eten (Boboti)

Vandaag maakte ik Afrikaans eten. Er stond een recept in de krant en het leek me wel wat. Zo'n typisch Purperpolletje-hatseflatsovenschoteltje. Boboti, vast wel eens van gehoord, of vast al eens gegeten, want het is echt superlekker. Maar, pas op, je zit zó vol.
Parapol wilde per se op de grond eten, net zoals álle mensen óveral in Afrika. Dus Kunstpol ook. Ze zetten er een spiegel bij (om de boze geesten af te schrikken ;)) en Kunstpol trommelde zo af en toe wat op z'n bongo's. Het liefst hadden ze een rond hutje gebouwd (zodat de boze geesten zich niet in de hoek kunnen verstoppen) en een vuurpotstellage gemaakt waar ik dit stoofpotje heel authentiek in had kunnen bereiden. Met een of ander gebatikt gewaad aan, een drukke doek om mijn hoofd gewikkeld en Birkenstocks aan mijn voeten. De Polletjes hebben een ietwat vertekend beeld van Afrika, bleek dus.

Maar goed. Boboti. Hoe ik dat maakte?
Ik hatseflatste wat af:
deed een scheut olie in mijn superpan (gietijzeren stoofpan),
gooide er een grote gesnipperde ui, wat knoflook, een appel in stukjes, twee bananen in schijfjes en een ananas (uit blik) in stukjes bij en veel kerrie. Heel veel kerrie. Echt, ik kreeg een lamme arm van het schudden van dat potje.
Beetje laten bakken, beetje roeren. Met zo'n grote Afrikaanse houten spatel. Of een Nederlandse van de Blokker, dat gaat ook.
Daarna een flinke snee brood in een kwart liter melk laten weken en uitgeknepen (toen voelde ik me inderdaad even echt een Afrikaanse) en erbij in de pan gegooid, wat uit elkaar gespateld en samen met een paar ons gehakt (hoh = smeuiiger) en zout, peper en vier laurierblaadjes wat laten bakken.
En ook nog wat gedroogde abrikozen in reepjes gesneden erbij gedaan.
O ja, voor nog meer smeuiigheid een scheut ananassiroop, uit dat blikje.
In de resterende melk drie eieren losgeklopt en de helft daarvan in de pan gegoten. Lekker laten pruttelen in die kookpot.
Toen gladgestreken.
Rest van melk-eimengsel erover en flink wat amandelschaafsel eroverheen gestrooid.
Daarna met pan en al (deksel erop) in de oven gezet (160 graden) en daar gaar laten worden.
Na een tijdje een pannetje rijst gekookt, rozijnen erbij gedaan en geen koenjit (had gekund als er geen Polletjes waren die gele rijst verdenken van vieszijn).
Voor de boboti is een uurtje in de oven genoeg.

En zo zag het op mijn bord eruit. (Een te groot portie, ik zit nóg helemaal vol...)
(deze foto was ik dus eerst vergeten te plaatsen, vandaar de nieuwsgierige reactie van Baasbraal...). Maar hij was toch bewogen - van dichtbij, dat kan ik dus niet...)

7 opmerkingen:

baasbraal zei

HOE???? zag het er op je bord uit???

't Kleine Kikkertje zei

Bobotie is echt heel erg lekker. Vooral als je het op een Afrikaanse barbecue maakt, in een grote afgesloten pan. En dan het liefst in de bushbush in the middle of nowhere!

Madelief zei

Hier zijn we ook kerrie-fans en weet je hoe wij dat eeuwige schudden voorkomen? Gewoon de onderkant met de blikopener openmaken. Maar dan moet je wel die blikken (goedkope) kerriepotjes hebben. En: (!) dan wel ondersteboven terug zetten in de kast hè, anders wordt het zo'n rommel. ;-)

Sabia zei

Het lijkt me heel lekker. Toch ook maar eens gaan maken.

Tricky zei

lijkt me wel lekker, had er al wel es van gehoord, maar wist eigenlijkn iet goed wat het precies was...

vooral de manier waarop het bij jullie gegeten werd, spreekt me wel aan, heerlijk, zo op z'n afrikaans, wat een feestmaaltijd zeg!

marjan zei

Ja, ik hou van Afrika, en geerten ook, en uitproberen van eten ja leuk, maar helaas de knullen krijg ik er niet warm voor warm fruit.. nee dat doen ze nog niet

mama'ritha zei

Leuke blog!

Hier houden ze niet van vreemde dingen. Als ze allemaal het huis uit zijn kook ik alleen maar buitenlandse kost. Denk ik.