dinsdag 30 oktober 2012

De wijze lessen van Spongebob


Kunstpol is gek op Spongebob.Wij niet. Maar Kunstpol is overtuigd van de goedheid van Spongebob. Hij zegt er heel veel voor Het Leven uit te kunnen halen. De typetjes zijn te vergelijken met de personages in de boeken van Marten Toonder. En daarmee denkt hij dan een punt te kunnen scoren. Nou, niet bij mij in elk geval.
Patrick is nog dommer dan Spongebob, meneer Krabs is altijd op geld uit. Dan heb je ook nog De vliegende Hollander en die is altijd griirrjiitirjgkgkgie. En dat soort mensen kom je in de gewone wereld ook tegen. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die altijd griirrjiitirjgkgkgie is. U wel?

Door veel naar Spongebob te kijken, leer je hoe je het beste met moeilijke mensen om kunt gaan, volgens onze deskundige.
Zo was Patrick laatst verdrietig omdat hij zo dom is. Spongebob ging zich toen nog dommer voordoen dan Patrick, om Patrick een goed gevoel te geven. Dat ging natuurlijk mis. En daarvan heeft Kunstpol maar mooi weer geleerd dat je je nooit anders moet voordoen dan je werkelijk bent. Nee, zo'n wijze les had hij nog nooit geleerd, van ons niet en van wie dan ook niet.
Nog een wijze les: Spongebob had een wensput gegraven, maar hij was erin gevallen. Patrick en Octo ook. En toen groeven ze nog dieper en hadden ze de magie gevonden. Kijk, dat is heel heenwijzend: onderzoekt alle dingen en behoudt het goede. En geef nooit op. De Narnia-reeks van C.S. Lewis en In de ban van de ring, van Tolkien, stellen niets voor vergeleken met de allegorische rijkdom en de diepzinnige wijsheid van de eeuwigaanhoudende stroom Spongebofilmpjes...

Het gaat zelfs zo ver dat Kunstpol vanavond bij catechisatie het prachtige lied 'Pel de Pinda is oké' ten gehore heeft gebracht. Dat heeft natuurlijk met naastenliefde en de volledige acceptatie van de ander-zoals-hij-is te maken.

Ha. Haha. Hahahahaha.

Toch heb ik ook wat van Spongebob geleerd. Dat Kunstpol ontzettend blij en vrolijk wordt van zo'n programma. En dat is heus wel wat waard.

7 opmerkingen:

Trudy zei

Geweldig toch als Spongebob je grote voorbeeld is... dat zouden meer mensen moeten hebben : ))

Anoniem zei

Dat lijkt me inderdaad ook wel wat waard.

Mrs. T. zei

Oh, dat was ik vanaf de tablet. Mrs. T.

sillie zei

:-)

Fleur zei

Haha, ik ken ook nog een leuke quote over spongebob, daar zal kunstpol het dan ook wel mee eens zijn: 'Live like Spongebob, laugh out loud all day without any reason, and annoy the mean people with your happiness!'

Anoniem zei

Wij moeten hier altijd erg lachen om Spongebob. Ik vind 'm geweldig! :)

Anoniem zei

mijn 15 jarige puberdochter is verslaafd aan spongebob, ik heb een pest hekel aan die stemmetjes, die toonhoogte. Maar nu ik dit gelezen heb zal ik mijn best doen het eens met andere ogen te gaan bekijken. Monique