dinsdag 20 juli 2010

Eén Duitse zin volstaat

Op het mooiste plekje van Zeeuws Vlaanderen, waar wij toevállig vorige week waren, stond ons appartement. Een verbouwde koestal, maar je rook er gelukkig niets meer van. Alhoewel, koeien stinken niet. Paarden stinken. Blijkt. Ja, dat heeft dit Arnhems stadsmeisje inmiddels ook wel door. In Zeeuws Vlaanderen kun je je hart ophalen, als je van paarden houdt. Maar ook als je van koeien houdt, want die staan daar nog gewoon in de wei.
We hadden een heerlijke vakantie. Vrijdag zei ik nog tegen Grote Pol dat het die hele week net was alsof ik helemaal niet ziek was, zo gezond voelde ik me. En geen gespan ook, zie dit blogje van een week of wat geleden. We genoten.
De Polletjes ook. De diverse verschillende belangen waren deze vakantie wat gemakkelijker verenigbaar dan vorig jaar. Parapol laveerde die week soepeltjes tussen jongvolwassen gedrag en puberaliteiten, Kunstpol tussen onbezorgde jeugdigheid en vrolijk probeergepuber.

Op dezelfde boerderij, in het veulenkot,  logeerde een Duitse familie met kinderen in leeftijden rondom die van de Polletjes. Maximus, Johannus en Gregorius heetten ze. Of zo. Kan ook Adelbrecht, Waldemar en Balthasar zijn geweest.
Maximus zocht contact met onze Polletjes. Parapol spreekt inmiddels een aardig woordje Duits, dus die twee konden redelijk praten met elkaar. Kunstpol kwam minder ver op verbaal gebied. Nonverbaal kost het onze rasacteur geen enkele moeite van hart tot hart te communiceren, maar af en toe kan een gesproken woordje wisselen best leuk zijn. Om het ijs te breken en te verhullen dat hij maar één zin Duits kent, liet hij Maximus telkens de zinsnede 'Zeven Scheveningse schoonmoeders' uitspreken, waarop Maximus wijselijk stehfest 'Babbelbabbelbabbel' antwoordde. Inclusief Duitse tongval. Dat klinkt heel leuk, dus de Polletjes hebben dit unferfalschte Deutsch gleich übergenommen.
Kunstpol kent nu dus één zin Duits en één woord Duits. En die zin heeft hij vorige week wel honderd keer gebruikt. Dat werkte heel goed: direct aandacht en leuk contact, keer op keer.
Hij komt uit Fawlty Towers en deze fantastische wonderzin luidt zo:
'Wir wollen ein Auto mieten.'

En dat is grappig, ja.
Ook na honderd keer. Blijkt.
Dus mocht u met der eine oder ein andere Deutscher contact willen leggen en eigenlijk geen woord Duits spreken....

2 opmerkingen:

mama'ritha zei

Leuk! Zeeuws-Vlaanderen is erg mooi. Mijn familie komt er oorspronkelijk vandaan. Wij zijn twee zomers in Biervliet geweest. Rustige stranden enzo.

Mijn broer had vroeger een franstalig vriendje. Al waren ze allebei kleuter ze begrepen elkaar best! Twee handen op één buik! Dat snap je niet. Ik durf nog geen woord frans te spreken...

Zeeuwse Mama zei

Wat fijn dat jullie een leuke vakantie hebben gehad hier in Zeeland (aan de 'overkant' noemen wij dat dan ;-)