zondag 4 juli 2010

Draai

Al sinds de Polletjes naar school gaan, hebben ze moeite met de eerste week van de zomervakantie. Ze kijken er maanden naar uit, tellen de dagen dat het nog duurt, maar als het eenmaal zover is, kunnen ze hun draai niet vinden.
En hangen ze, plagen ze, ergeren ze, ruziën ze, tergen ze, zuigen ze, vermoeien ze. Ze vervelen zich. Te pletter en stierlijk.
En wat zeg je dan, als verstandige, maar blijkbaar totaal onrealistische ouder? 'Ga toch eens wat doen! Bel iemand op, maak een afspraak, ga zwemmen / fietsen / vissen / crossen / muziek maken / bungeejumpen, pak een boek, bouw een hut, poets je fiets, ruim je kamer op!'

Maar niets helpt.
Zij vervelen zich en wij moeten vooral niets verzinnen.
Kinderen moeten zich gewoon af en toe vervelen.

Citaat van Martine Delfos:
Nee, kinderen hebben het té druk. Om je te ontwikkelen en te herstellen heb je rust nodig, moet je slapen, dromen. Leuke activiteiten moet je ook verwerken, hoe leuk ze ook zijn. En leren is ook naar buiten kunnen staren, zonder ergens aan te denken, dan rijpt de stof. Veel van het leren gebeurt onbewust. Zoals een groot deel van ons denken onbewust gebeurt. Vervelen is ook goed, zodat kinderen kunnen bedenken wat ze gaan doen, en hun eigen keuze daarin maken. Dan komen er dingen uit die bij het kind horen en leert een kind over frustraties heen te komen.

Blijkbaar gebruiken de Polletjes de eerste weken van de zomervakantie hiervoor. Ik ben benieuwd wat het dit jaar oplevert. Tot nu toe is het namelijk nog in elke zomervakantie helemaal goed gekomen.

Overigens is je kind halverwege die verveeltijd op scoutingkamp sturen ook een goede manier gebleken om aan de verveling te ontkomen, voor beide partijen. Ik hoop dat Kunstpol het daar naar zijn zin heeft!

8 opmerkingen:

Huize steen zei

Mooi citaat!!En zo waar :-)

waddenhout zei

Ik herken dit helemaal...
wij hebben een zoon, die dit ook altijd op zaterdagmorgen heeft.
Dan is hij uit zijn gewone ritme, en moet hij vervelen, z'n zus plagen, mij het bloed onder de nagels vandaan halen...
de eerste week vakantie is over 1 week, dus ik probeer mij enogzins vor te bereiden..
fijne dag vandaag
Cobi

Anoniem zei

mooi citaat, ja.
Misschien vertalen we 'niets doen, staren en ontspannen' wel als vervelen. En dan heeft 't eigenlijk een negatieve klank. Maf!

Tricky zei

ik herken het zelf ook hoor! die eerste vakantiedagen of de dagen na een lange examenreeks, dan liep ik altijd wat 'verloren'...
nochtans heb ik nooit het gevoel dat ik niets te doen heb, en vervelen... eh, wat is dat?!
een goeie vakantie voor jullie, polletjes!
en weet je dat ik nu niet meer weet of ik je al bedankt heb om je mooie kaartje, ik heb het idee van wel, maar in elk geval toch nog eens, merci!

Toaske zei

Ik herken het niet echt. Maar dat komt wellicht ook omdat ik het niet erg vind als de kinderen zich vervelen. En ze vervelen dan vooral zichzelf en laten mams mooi met rust. Ze gaan vanzelf iets anders doen.

het lieveheersbeestje zei

Tja, van vervelen komt spelen zeggen ze...maar ook ruzie maken! Ik herken je verhaaltje wel hoor, hier is het ook altijd de eerste twee weken raak. Daarna hebben we vier weken heerlijk relaxte kinderen die gewoon lekker lui zijn maar ook nog wel iets doen. Sommigen zijn er veel gevoeliger voor dan anderen en dat uit zich dan ook. Ik heb altijd een heel lekker relaxed dagje op zondag en mijn kinderen ook, dat helpt ook.

Michaja zei

Heel herken baar!!! En hier hebben we 9 weken vakantie. Gelukkig zijn we daarvan 3 weken samen weg en ik nog eens twee weken (bijna twee) met de kids naar Nederland! Dan is de vakantie zo weer voorbij.
Groetje Michaja
p.s. leuk dat je mee doet met mijn give-away!

Purperpolletje zei

test