donderdag 22 juli 2010

Boekverkopers zijn allemaal vleesgeworden Anniecreaties

Vorige week fietsten we naar Damme, in Vlaanderen. Ja, daar kun je best even op googelen, want Damme is leuk. Schilderachtig middeleeuws, vinden ze zelf. En dat is ook zo.
Damme is echt heel erg mooi, klein en overzichtelijk. Dat zie je meteen en vooral als je, net zoals Kunstpol en ik moedig deden, de kerktoren beklimt. Wat minder leuk is, is het afdalen van die kerktoren. Dat is verschrikkelijk eng en dat doe ik nooooit weer. Maar bij het klimmen had ik dat dus nog niet door.
U wilt foto's van het uitzicht? Nou, let op, hier komen er twee. Verbijsterende kwaliteit hebben ze natuurlijk, maar dat moet u mij niet kwalijk nemen, want het waaide nogal daarboven en het was errug hoog en eigenlijk kan ik daar dus niet zo goed tegen. De combinatie Purperpol, hoog en wind, dat is genen goeien.

En nu zie ik u denken. U denkt: wat zouden die pijltjes nou toch betekenen? En die vrolijk gekleurde ovaaltjes, wat doen die daar?

Nou, dat zit zo.

Het gele pijltje wijst naar Tijl en Nele. Bij Tijl en Nele lunchten we en dat was lekker. Tijl en Nele hebben ook nog allerlei lekkere dingetjes die we niet geproefd hebben, zoals St. Pol. Dat is jenever en Pollen en jenever is ook al genen goeien combinatie, maar het merk doet het hem natuurlijk helemaal. Zo'n kruikje wil ik eigenlijk best heel vreselijk verschrikkelijk graag hebben, maar ja, dat zei ik toen niet en nu wel. En dat is dus te laat, Purperpol. Te laat.
Dus. Als u nog in Damme komt deze zomer, ga naar Tijl en Nele, ergens bij het gele pijltje, en koop er zo'n kruik. Drink 'm lekker leeg en geef 'm dan aan mij. U blij, ik blij.
Zo. Geregeld.

Nou die ovaaltjes en dat oranje pijltje nog. Die duiden (tweedehands) boekwinkeltjes aan. Damme heeft er namelijk wel negen. Ramsjachtigen, reisboekachtigen, antiquairachtigen en stripachtigen. De Pollen en boekwinkeltjes, da's nou sjuust een helen goeien combinatie.
De Polletjes duiken meteen in de geschiedenis- en militariahoek, Grote Pol gaat voor de kinderboeken en de muziekboeken en ik dwaal tussen literatuur en hobby en kunst en van alles door. En ik kijk naar de eigenaar. En dat is in Damme nog wel het allerleukste.
In het stripwinkeltje AHA!! (oranje ovaaltje) was dat Vader Stamper. Joviaal, hartelijk, goedzakkerig en verschrikkelijk rommelig.
Bij zijn buurman van de veredelde ramsjzaak stond  Meneer Pen in de zaak. Geordend, grappig, ontzettend aardig en behulpzaam.
Bij Diogenes (blauwe ovaaltje) vonden we een mannelijke equivalent van Mevrouw Helderder. De zaak had beter Argus kunnen heten, want we werden met Argusogen bekeken. Doodsbang was meneer Helderder voor Polletjes die zijn militariaboeken één voor één betastten, er ook wat uit de kast haalden en zelfs openden. Als een bok op een haverkist hield hij ze in de gaten, tot hij doorkreeg dat ik op mijn beurt hem weer in het snotje hield. Geen vriendelijk woord kon eraf, ook niet toen Parapol uiteindelijk een boek bij hem kocht.

En het oranje pijltje wijst naar Oorlog en Vrede, the loneliest bookshop in town, met een inderdaad wat afgelegen ligging. En dat komt mooi uit, want de eigenaar is perfect te vergelijken met de kluizelaar. Bij binnenkomst, iets dat hij wel heeft moeten ervaren als een Polleninvasie, sprak hij geschrokken lispelend en enigszins contactgestoord: 'Maar ik héb helemaal geen kinderboeken, geen ramsj en geen strips.' Maar we stoomden door, zodat hij zijn toevlucht zocht in een doorgezakte oude leunstoel waarop hij in lotushouding neerzeeg. Dat kwam goed uit, want zijn benen beletten ons anders de doorgang. Zijn John Lennonbrilletje, lange vettige haarslierten, slangachtige bewegingen, magere gestalte en grote collectie esoterie, vrijmetselarij en zeer alternatieve geneeswijzen maakten het plaatje compleet.

Tot slot nog één foto. Hier zitten we op een terrasje in Damme. En wat doen de Polletjes? Die zijn verdiept in hun pasgekochte boeken. En da's 'nen helen goeien combinatie!

4 opmerkingen:

Fokelien zei

Heerlijk Lydia, wat vertel je weer beeldend... ik zie jullie al snuffelend in die winkeltjes... jullie hebben genoten dus!
En wat heb jij gekocht aan boeken? Ben wel benieuwd van welk genre jij houdt. In elk geval van de Pluk's! :-)

Diana zei

Whoehahaha...die beschrijving!!! Ik krijg spontaan zin naar Damme te fietsen om de boekenwinkelmensjes te gaan bekijken!!

ChoCho zei

het is precies of ik er zelf bij was - tof !

Zeeuwse Mama zei

Inderdaad, ik geniet altijd zo van je beeldende schrijfkunst ;-))