zondag 30 augustus 2009

Kralen rijgen


Wie mijn moeder een beetje kent, weet dat ik ben opgegroeid met kralen. Veel kralen. Met veel kleur. Geen zwart. Geen grijs. Geen wit ook. Als ik me verveelde, reeg ik maar weer eens een ketting (vrijwillig verplicht). Zo af en toe rijg ik er nog steeds wel eens één, maar die zien er wel wat anders uit dan die van mijn vroeger, en ook dan die van mijn moeder. Maar ook nu nog gebruik ik liever geen zwart of grijs.

Ik moest aan een doos kralen denken, toen ik laatst weer eens een flinke tijd wakker in bed lag. Zo af en toe vliegt de ziekte waar ik aan lijd me flink aan. Ben dan verdrietig, moe en moedeloos. Maar wonder boven wonder ben ik over het algemeen een stuk opgewekter en gelukkiger dan ik me tijden voelde. Vergeleek ik in februari mijn sterk wisselende gevoelens en energiebalans op dit blog met een carrousel, een paar dagen geleden vond ik het beeld van een doos kralen veel passender.
Nooit waren ál mijn levenskralen fel en vrolijk gekleurd, maar zóveel zwarte en grijze kralen had ik eigenlijk niet. Nu worden al mijn zonnige geeltjes, de grappige groentjes en knallende rooien soms bedolven onder zware, moeilijke, zieke kralen. De kunst is om met die doffe zwarte en saaie grijze toch een mooi snoer te fabriceren. En dat kan best, heb ik gemerkt. Het lijkt of die moeilijke ketting langzamerhand omgesmolten wordt tot iets wat sterk is, veerkrachtig en hoopvol. En ik weet wel wie dat doet. Al lijk ik nog steeds ook op die verlamde man, die zijn vier vrienden hard nodig had om voor hem te zorgen, om voor hem te bidden.

Het leven hoeft niet gemakkelijk te zijn, om toch goed te zijn...

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik bewonder je kracht, veerkracht en hoop ... , want het zal lang niet altijd gemakkelijk zijn (understatement). Knuffel!

Tricky zei

wat een supermooie en heel passende vergelijking... het ontroert en raakt me (gezien ook de toestand waarin ik me bevind hé)... veerkracht en hoop heb je wel nodig in jouw situatie hé! ik wens je toch toe dat je er af en toe een geel of groen of pimpelpaars kraaltje tussen kan rijgen, dat staat ook mooi, toch!?
en die kleurrijke kraaltjes kunnen dan in verhouding tot de grijze en zwarte heel wat kleiner zijn, ze schitteren meteen wel enorm hé, en maken het weer even wat draaglijker!
en ja, die vier vrienden... die hebben we allemaal ook hard nodig hé!
geniet van het leven, op jouw manier!

Madelief zei

Mooie vergelijking!
De laatste jaren heb ik ervaren dat juist die zwarte en grijze kralen die zo lelijk lijken, je ketting juist het mooist maken. Ze doen je gekleurde kralen meer glinsteren en maken je ketting sterker. Dat zijn juist de kettingen waar de stormen langs zijn gegaan en die misschien bijna geknapt zijn, maar sterk genoeg zijn om het vol te houden!

Nicolette zei

Waarom de een meer zwarte en grijze kralen in zijn ketting heeft, zullen we hier niet weten. Maar ik had ze niet willen missen, onze kettingen zijn kostbaar en bijzonder. Er is er Een die jouw en mijn ketting nooit te zwaar en te somber zal maken, mag ik 1 van die 4 vrienden voor jou zijn?

Nicole zei

Mooi geschreven!

Zeeuwse Mama zei

Wat een mooie gedachte/vergelijking...maakt me stil...