vrijdag 5 juni 2009

Blond haar en blauwe ogen

Machtig interessant vinden de kinderen uit mijn klas het: de aandacht die we besteden aan de Tweede Wereldoorlog. Ze komen zelfs eerder de klas in om te zien welke plaatjes van de oorlog ik op het digibord heb gezet. Ze smullen van de spotprenten over Hitler, van de oude persoonsbewijzen, het oorlogszakboekje van mijn opa met het gelukkig onafgebroken loden plaatje, voedselbonnen en een authentieke koperen granaathuls met originele snippers papier, misschien wel van een Engelse krant (geleend van Parapol).
Vandaag las ik een briefkaart voor die in januari 1944 vanuit een werkkamp naar mijn schoonvader werd verstuurd. Vooral de postzegel van Hitler-himself en de spreuk die erop stond (Der Führer kennt nur Kampf, Arbeit und Sorge. Wir wollen ihm den Teil abnehmen, Den wir ihm abnehmen können.') werden uitgebreid bekeken en zelfs, na schooltijd, gefotografeerd met hun mobieltjes...
Toen kregen we het over het Arische ras. Ik noemde het blonde haar, de blauwe ogen, de lichaamsbouw, de sterke spieren en de intelligentie van Hitlers lievelingen. Meteen werd de hele klas -lekker polariserend- ingedeeld in Ariërs en Joden. Trots waren de Ariërs en uitdagend de Joden. Een heerlijk, maar best spannend kinderspel. Ze voelden wel aan dat er op z'n minst een luchtje aan zat.
En daar kun je dan weer mooi op inspelen. Want wat gebeurt er op zo'n moment in het klein, wat toen in het groot gebeurde?
Ik googlede net even op 'het Arische ras', maar dat was een slecht idee. Van sommige sites wil je van het bestaan niet weten. Maar waar ik ook achter kwam is dat met Ariërs oorspronkelijk de bevolking van het huidige Iran en omstreken werd bedoeld. Indo-Germanen kwamen uit het oosten en vestigden zich duizenden jaren geleden in Europa. Ariër betekent edel of spiritueel.
Weer wat geleerd! Kan ik ze maandag weer het een en ander vertellen en wie weet zo nog wat meer nuancering aanbrengen in hun denken.
Ik zal ze ook maar eens vertellen dat ik vroeger wel werd aangezien voor een Turkse! Ben benieuwd welke discussie of welk spel er dan ontstaat.

6 opmerkingen:

Inge zei

Ja de tweede wereldoorlog blijft interessant, maar het hangt er ook een beetje vanaf hoe je het brengt. En kennelijk kan jij je leerlingen blijven boeien! Leuk zeg dat je voorwerpen had om te laten zien, bijzonder ook van die briefkaart! Enne, ook leerkrachten leren iedere dag nog bij hoor! Hahaha!
Bijzonder dat jullie een digibord hebben! Hebben jullie dat al lang? Ik heb er nog geen kennis mee mogen maken!

Heb een heel fijn weekend hoor, dag!

Toaske zei

Interessante les hoor.
Ik plaatste toevallig vandaag een logje over een boek dat ik gelezen heb. Het speelt in Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Echt een prachtig en indrukwekkend boek.

Cisca zei

Ik lees hier nog niet zo lang mee, en wist dus niet dat je lesgaf. Wat leuk!
Ik gaf, toen ik nog in Nederland woonde, ook les. Aardrijkskunde en een paar uur geschiedenis op een middelbare school. Soms mis ik het wel. Vooral als ik nu jouw logje lees! Bijzonder hè, werken met kinderen.

Madelief zei

Ik hing vroeger ook aan de lippen van m'n oma als ze over de oorlog vertelde. Ze woonden toen in de Naardermeer en daar liepen de onderduikers bijna gewoon tussen de Duitsers door. Bijzonder dat je nog spullen hebt van je opa uit die tijd!

Tricky zei

ik had wel even bij jou in de klas willen zitten, ben al lang geboeid door WO II! paar jaar geleden naar Auschwitz geweest en dat heeft me toch sterk aangegrepen toen! wel bijzonder dat je zo'n materiaal had ja! en ik wist ook nog niet dat je lesgaf? dus ook weer iets bijgeleerd... wist je dat er een experiment werd gedaan met kinderen op basis van blauwe en bruine ogen, ik liet er tijdens mijn psychologielessen wel eens een video over zien, ook altijd boeiend, hoe kinderen ergens wel voelen dat... maar toch meegaan in het discrimineren van de andere groep! De golf is ook een goed boek hierrond, ken je dat?!
groetjes
tricky

mark zei

Ik kan me goed herinneren dat ik het ook zo geleerd heb. Het arische ras dat superieur is, en alleen mag worden beschouw als men blond haar heeft en blauwe ogen.. En dat we ook meteen een soort van raciale twee deling hadden in de klas. Ik blond haar en blauwe ogen weet heel goed aan welke kant ik stond. want een keuze is er niet echt..

Wat ik alleen toen nog niet wist en inmiddels al heel lang, is dat het arische ras afstammelingen zijn van Indiërs en dit "ras" voortvloeit uit de indo-germaanse cultuur. Wat zeker een belangijk feit is erbij te vermelden!!!
Wat hierbij weer belangrijk is te vermelden, is dat dit helaas nog steeds niet wetenschappelijk bewezen is..

Omdat kinderen nog maar weinig kijk en besef hebben op minderheden, diaspora's en zwakte, is het is moeilijk om zonder raciale debatten de WO2 les toch boeiend te vertellen aan kinderen.


Het is moeilijk voor een kind een juist beeld te scheppen. (wat bepalend kan zijn voor het leven)!
Daarmee bedoel ik te zeggen dat de confrontatie met het derde rijk verkeerd opgevat worden ( zoals hier weer het geval is ) Dit moet erg voorzichtig gebeuren om latere verkeerde opvattingen niet tot uiting te laten komen zoals het maken van dergelijke racistische sites. Of in het radicaliseren van een bepaalde ideologie of religie. Ik vind vooral dat men moet beginnen met het uitleggen wat het Arische ras dan wel is en hoe Hitler het misbruikte. Ik snap dat dit geen disscusie topic is, en ik heb veel begrip voor mensen die werken in het onderwijs. Wel wil ik dit even gezegd hebben.

Groetjes,