Uitgelezen 2019

zondag 3 mei 2009

Klein Zeeland

Eerder schreef ik over mijn geplande 'pelgrimstocht' naar Zeeland, die te hooggegrepen bleek.
In plaats van helemaal naar het verre Zeeland, legden Puberpol en ik woensdag een wel haalbare afstand af per fiets. Puberpol zag overal oefenende militairen, bunkers, chinooks, mariniers en wat dies meer zij, ik zag overal wollig zachte lammetjes, veulens op wankele, ranke poten, fluitekruid, kalfjes die hyperdepieper in de wei dartelden, kastanjebomen in volle bloei en het frisse ultragroene lentegroen in het algemeen.









Tussen Wageningen en Rhenen ligt een mooi, zompig natuurgebied, De Blauwe Kamer, en op een van de strandjes langs de Nederrijn waanden we ons toch echt even in Zeeland, compleet met schelpen zoeken en pootje baden.


Uiteindelijk hebben we via fietsknooppunten (helemaal favoriet bij mij, klik hier voor een handige site om een route in en om de provincie Utrecht te plannen) een prachtige route naar Culemborg afgelegd. Zo'n 70 kilometer. Goed te doen. Grote Pol en Kleine Pol zochten ons daar op, fietsendrager op de auto. Samen gegeten in een Belgische tapperie op de prachtige Oude Vismarkt. Puberpol zat recht in het virtuele plasbereik van Manneken Pis, maar daar mochten we dan weer geen foto van maken.











Kleine Pol vermaakte zich na het eten, hij zit snel vol, met het fotograferen van Culemborgse gevels en kerken. Zogenaamd als studiemateriaal om er later een schilderij van te maken. We zullen zien.



De dag erna, Koninginnedag, had ik nodig om bij te komen, maar er heerste toch al snel op die dag geen feeststemming meer.
Grote Pol verliet al vroeg in de ochtend ons echtelijk bed voor een Indische vrouw die hem al jaren op de vrijmarkt de mooiste lp's voor weinig geld verkoopt. Dit jaar was ze nergens te bekennen (gelukkig voor mij?! ;-)). De mannelijke Pollen hebben later op de ochtend en 's middags een boel verkocht (en ook weer wat (legergroens) gekocht), maar zijn helaas ook de helft van de koopwaar vergeten mee te nemen naar de markt, dat staat weer tot de volgende rommelmarkt in de weg in de berging. En de schelpen die Puberpol eens van een buurvrouw kreeg, blijken tegenwoordig illigale handelswaar te zijn, en volgens een marktbezoekster in Frankrijk honderden euro's op te kunnen brengen, dus die werden halverwege de dag weer thuis ingeleverd, voordat de douane er lucht van zou krijgen...

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Lydia,
70 km vind ik best wel stoer! Zijn jullie over de dijk gefietst? Die route heb ik laatst nog met de auto (schaam...) gedaan, alleen dan andersom. En over 1,5 week ga ik fietsen langs de IJssel. Allemaal voor mijn werk...
Ben benieuwd wat voor legergroene zaken er mee naar huis zijn gekomen op koninginnedag. Als jullie er nog een tent bij krijgen, kunnen jullie onder leiding van Elias op vakantie, daar ben ik van overtuigd...
Groetjes Marije