zondag 20 november 2011

Enig!

Wij voeden onze Polletjes keurig op. Zo mogen ze niet opscheppen over zichzelf, zeggen ze netjes 'dank je wel' en 'alsjeblieft' op de juiste momenten en doen ze zittend op de wc-bril hun plas.
We leren ze de ander uitnemender te achten dan zijzelf.
Ook hechten we een groot belang aan correct taalgebruik. Stijl- en spelfouten worden tot vervelens toe gecorrigeerd. Wij irriteren ons nooit, maar ergeren ons regelmatig ergens aan. Een iemand bestaat niet, een persoon wel. Wij zijn niet groter als, maar kleiner dan.

Parapol had het er de afgelopen weken erg moeilijk mee. Een vriendin van een vriend had zich iets in haar hoofd gehaald. Ze wilde de vriend verrassen en ze trok Parapol mee in haar warrige, maar dwingende complot. Ik zal u de details besparen, maar het was tenenkrommend, zielig én vermakelijk tegelijk. Haar dan toch uitnemender achten dan hijzelf, dat lukte niet meer. Haar IQ ligt ongeveer even ver van de 100 af als dat van Parapol, maar dan naar de andere kant. Als het niet nog een tikkie verder is.

Gisteren kwam Parapol thuis van het feestje van die vriend, waarbij dan eindelijk De Verrassing onthuld werd. Zij was er natuurlijk ook bij. Op dat feestje had ze gevraagd: 'Wie is er goed in spelling?' Iedereen hield subiet zijn mond. Parapol natuurlijk omdat hij geleerd heeft bescheiden te zijn. De anderen wellicht uit zelfkennis. Waarop de vriendin van de vriend had gevraagd: 'Ben ik dan de enigste????'

10 opmerkingen:

Trudy zei

Ja.... ik snap Parapol helemaal....

Anoniem zei

http://www.woorden.org/woord/enigst

Mevrouw Blommekes zei

Het lijkt wel een heuse mop!

Purperpolletje zei

Ellen, nou breekt mijn klomp. Je hebt helemaal gelijk! Het woord enigst bestaat gewoon!!!!
HOE KAN DAT NU???? Mijn wereld stort in. Ben ik de enigste die dat niet wist en die dus Al Die Jaren mijn kinderen het verkeerde voorbeeld heeft gegeven??????

Mrs. T. zei

Op de valreep nog wat geleerd vandaag. OK enigst bestaat, maar is enigste dan ook meteen goed?

Hanneke zei

Nee, hoor, wij besluiten hier gewoon dat dat woord NIET bestaat - wat is DAT nou toch????

Anoniem zei

Ik heb het woord "enigste" gewoon op school geleerd. En toendertijd al geleerd, dat het vaak als fout wordt aangezien. Niet dus. Ik woon al sinds 31 jaar niet meer in NL en mijn Nederlands is niet altijd juist, maar DAT wist ik toch nog wel:)

@Toaske, ja lees verder bij de link ... enigste is gewoon ABN :)

Jet zei

Fijn dat we in een Poldermodelland wonen dus ik denk dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is. Ik bedoel: een woord kan wel bestáán, maar als het in ons gevóel niet klopt, is het een discussie waard! Toch? ;-)

Jacqueline zei

Hier wordt er nog meer over uitgelegd:

http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/enigst-kind-enig-kind

en

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/262

Tricky zei

hihi! zo zie je maar!