dinsdag 1 februari 2011

Selectief volwassen

Parapol is zestien en selectief volwassen. 't Is maar net hoe het 'm uitkomt.
Meneer is ervan overtuigd dat hij er helemaal klaar voor is.
Klaar voor wat?
Voor op kamers, voor Het Leven.
En wij, zijn ouders, zijn er klaar mee, volgens Parapol welteverstaan.
Klaar waarmee?
Met de opvoeding, natuurlijk.

Vaderen over Kunstpol kan ie als de beste, vindt ie zelf.
'O, heeft Kunstpol zijn beugel niet in? Je weet wat de ortho gezegd heeft: een uur niet gedragen, is drie uur achteruitgang.'
Roomser dan de paus, orthodontistischer dan de orthodontist, vaderder dan zijn vader issie dan.

Soep koken? Hij? Om het te leren???? Waarom????? 
'Maar dat kan ik alláng. Je gaat naar de winkel, je koopt een pakje cup-a-soup, je maakt het pakje open, haalt er een zakje uit, scheurt de bovenrand ervan af, je doet het in een kommetje, je doet er heet water bij en even roeren. Klaar!'
Nee, mijn zoon kan zó op kamers en voor zichzelf koken. Een diepvriespizza opwarmen lukt hem ook nog wel. Af en toe eet hij vast een druif voor de vitamines.

Handelen op Marktplaats:
'Geen probleem. Ik weet heus wel wat ik doe. Ik check altijd de betrouwbaarheid van de verkoper en ik weet heel goed wat iets waard is.'
(Zo heeft Parapol laatst een uniformjasje van het leger van voor 1940 gekocht, voor heul veul geld, maar militaria zit in de top 5 van beleggingsdingen, omdat de waarde ervan steeds stijgt. En eerlijk gezegd is het ook een heul gaaf jasje dat hem ook nog eens als gegoten zit - niet dat hij het draagt, want het heeft museale waarde.)  Financieel-economisch kan Parapol z'n mannetje wel staan. Denkt ie.

(En ter informatie voor de Purperpollezers van het eerste uur: die militariamanie is nog niet over. Sterker nog: hij heeft zich gespecialiseerd. En wow, wat weet die jongen ontzettend veel van de wijde wereldoorlog. Komt door dat museum waar hij werkt. Laatst zei de eigenaar (gekscherend?) nog dat Parapol zijn opvolger zou worden.)

Huiswerk maken? Parapol regelt het allemaal helemaal zelf.
'Ik dat boek lezen in de kerstvakantie? Ben je mal, ik hoef pas op 6 januari een boekverslag in te leveren. En bovendien hebben ze gezegd op school dat ouders zich er niet meer mee moeten bemoeien, omdat we het zelf allang kunnen.'
Op 5 januari, 22:35 uur issie op bladzijde 281 van 435 van De Tweeling en moet zijn boekverslag dus echt af. En meneer typt wat, leest nog eens een stukje en levert het een en ander in.
Ik hoopte op een onvoldoende, Parapol kreeg een 8. *baal, baal* En de verdere schoolontwikkeling/studie managet hijzelf ook wel even. Als hij er tenminste tijd voor heeft/neemt.

Maar ach. Soms is het nog zo'n kind. Maar de voorbeelden daarvan hou ik maar even voor mezelf, want het wereldwijde web weet al veel te veel over dit unieke schepsel. Vindt Parapol. Want hij heeft ook al een heel eigen uitgebalanceerde opinie over de Dingen van het Leven.
'Mama, je moet gewoon stoppen met bloggen. Dat is maar het beste voor iedereen.'

11 opmerkingen:

Wiek zei

En ons de kans om te leren over pubers die al best heel volwassen zijn ontnemen?
Nee toch zeker?
Parapol snapt toch zeker wel welke bijdrage hij aan de mensheid en de wetenschap levert?

Anoniem zei

Neeeee, niet stoppen met bloggen! Je schrijft veel te leuk!
Groetjes, Ellen

jet zei

I LOVE HIM!

wilmi zei

Ik denk dat parapol een heel verstandige jongen is. Maar stoppen met bloggen, nee, dat is geen optie toch?
trouwens..
ik was ook al heul volwassen op mijn zestiende, jij niet dan?

Tineke Plooij zei

Volwassen op je zestiende, soms best wel, mijn dochters eigenlijk meer dan ik; vind ik.
Niet helemaal natuurlijk, maar toch al een heel eind op weg.
En koken, of strijken, dat kun je altijd nog leren als je één keer op kamers woont, en je ontdekt dat het toch wel handig is om daar iets van te kunnen.
En onvolwassen zijn, dat kom ik soms ineens tegen bij volwassenen, op onderdelen, en ook bij mezelf, als ik een reactie van mijzelf toch wel wat onvolwassen vind,

Caro zei

Voor een jongen van 16 vind ik t best wel volwassen ja. En ik vind m geweldig!

En voor zijn vervolgopleiding; misschien moet ie kunstgeschiedenis gaan doen? Zit zowat zijn hele hobby in, kan ie museumcurator worden en leren wat al die symboliek inhoudt.

Anoniem zei

Heerlijk die volwassen Parapol. Behalve dan zijn idee over het stoppen met bloggen. Ik zou zeggen, doe eens volwassen Parapol en ga zelf bloggen!

Toaske zei

Wat een heerlijke vent!

marjan zei

niet stoppen hoor het is zo leuk, en soms herkenbaar.
Heerlijk even naar jouw blog kijken na een ochtend werken, groetjes marjan

Nicole zei

Wat een wijsheid heeft jouw parapol!

Anoniem zei

Met al die reacties eens , hoe zou parapol een blog over jou schrijven,lijkt me erg interresant1
kzie kzie.