zondag 2 januari 2011

Tien gedachten over denken

Lies86 vroeg me tien gedachten te publiceren. Ik denk wat af, dus da's geen probleem. Te veel geen probleem, vond ik zelfs. Want Purperpolletjes motto is 'waarom gemakkelijk als het moeilijk kan?' Dus maakte ik het mezelf wat moeilijker: publiceer tien gedachten over denken.
Misschien maak ik het u hiermee te moeilijk. Want echt, van mijn eigen gedachten word ikzelf soms al lichtelijk (dit is een understatement) gestoord en onrustig, laat staan u, onschuldige en onvoorbereide lezer die denkt: hé, weer een logje van Purperpolletje - wat gezellig, en dan gaat u die tekst hieronder opgewekt lezen en dan gaat u straks helemaal verward en gedesoriënteerd naar bed. Ik raad u aan: lees niet verder. DOE HET NIET!!! U bent dus gewaarschuwd!
In plaats daarvan kijkt u gewoon naar dit onschuldige clipje, uit een van de favoriete films van de Polletjes:


Maar goed. U bent er nog. Tien gedachtes. Hou u vast.

1. Dacht ik maar wat minder, denk ik soms.

2. Volgens mij denk ik uitsluitend in woorden. Hoe denken baby's, die nog geen innerlijke spraak hebben? Wanneer spreek je eigenlijk van denken bij baby's? En hoe denkt Jaap Kooiman 'zogenaamd' in TWGHG, bijvoorbeeld in die uitzending waarbij hij zoveel mogelijk gedachten per minuut moet zien te produceren?

3. Als ik in bed niet meer denk, val ik bijna in slaap. Tenzij ik erachter kom dat ik niet meer denk en dan denk ik opeens weer heel veel.

4. Niet denken kan ook door een melodie te zingen in je hoofd. Maar dan zonder woorden, uitsluitend in muziek, anders telt het niet. Of is dat toch een vorm van denken? Waarschijnlijk wel, al is het minder cognitief van aard. Meestal dan, want als Bach muziek bedacht, bedacht hij dat weer heel wiskundig.

5. Zou je de denksnelheid van mensen kunnen meten en beïnvloeden? Ik ken mensen die drie keer zo snel denken als ik, maar ook mensen die drie keer zo langzaam denken. Da's best bijzonder. Kun je iets doen om even snel te denken als je gesprekspartner? Of zou dat saai worden?

6. Waarom denken sommige mensen zulke rare dingen? Ik noem geen namen, maar in de tweede kamer zitter er minimaal een stuk of 24 die echt heel raar denken. Of zouden ze niet denken, maar alleen maar vinden? Of blind volgen?

7. Wat denkt de lezer nu?
a. Oef... we zijn nu al bij 7?
b. Wat een boeiende materie.
c. Brrr, wat een vreselijk suf saai logje. Ik kom hier nooit weer.
d. Had ik maar geluisterd naar de waarschuwingen hierboven. Die Purperpol is rijp voor opname.

8. Ik dacht vóór 23 december, 14.52 uur compleet anders over rijdende auto's. Ik fiets bijna altijd (heb geen rijbewijs) en als ik een auto zag, dacht ik (gelukkig meestal onbewust): 'Ah, daar is een auto.' En dan daarna bijvoorbeeld een van de volgende gedachten:
  • Oppassen geblazen!
  • Wat een monsterlijk ding is zo'n auto eigenlijk.
  • Waarom rijdt die auto eigenlijk? Je kunt toch ook fietsen?
  • Wat zijn er toch veel van die dingen.
  • Waarom toetert die auto naar mij? (denkdenkdenk) O ja... er zit vast een mens in dat mij wil begroeten...  (en dat bleek dan meestal ook te kloppen, maar daar kwam ik dan te laat achter.)
Nu denk ik dus anders. Omdat op 23 december opeens het kwartje viel: achter het stuur van zo'n auto zit een mens. En dat mens is dus geen auto. Dat mens heeft een persoonlijkheid. Een veel rijkere persoonlijkheid dan het karakter auto. Dat mens kan zelfs jonger zijn dan ik. Of aardiger. Of wiskundiger. Of in gedachten verzonkener. Of haastiger. Of vrolijker. Of gedachterijker.
Het maakt het fietsen er een stuk leuker op, moet ik u zeggen.

9. Ik denk dat u nu denkt dat ik gek ben. Of u denkt nu dat ik denk dat u denkt dat ik gek ben. Dat kan ook.

10. Denken in kringetjes levert weinig op, toch doe ik het vaak. Om niet meer in die kringetjes te denken gebruik ik, als ik eraan denk, een dom truukje. Dan denk ik: 'Ho! Stop! In je mand.' En dan gaat die gedachte in z'n mandje liggen. Zo heerlijk opgekruld op een zacht dekentje, onder mijn bed. Maar de gedachte is zó weer terug, hoor. Ik kan 'm beter aan de ketting leggen, een ketting met een groot slot erop. En dan de sleutel aan Grote Pol geven.
Maar ik denk dat die daar slecht tegen kan, zo midden in de nacht.

O ja. Wilt u ook tien gedachten publiceren? Hier is het stokje!

11 opmerkingen:

Karien zei

:D

Greet zei

Het is een zeer interessant blog, Purperpol. Ik denk dat het goed zou zijn voor jou om elke dag even tijd in te ruimen voor meditatie.
En je wilt mijn tien gedachten bij jouw tien gedachten? Pas op, het wordt een heel eind.
1. Dat denk ik ook wel eens; ik denk dat het leven dan een stuk makkelijker is. Aan de andere kant denk ik dat ik blij ben dat ik intelligent genoeg ben om zo veel te kunnen denken.
2. Ik heb me wel eens afgevraagd hoe mijn poes denkt.
Wat is TWGHG? En wie is Jaap Kooiman?
3. Ik denk dat je in bed het beste kunt denken omdat je dan los bent van andere prikkels. Dat maakt weer wel dat je te veel denkt (dit hoeft geen piekeren te zijn) waardoor het denken je belemmert te slapen. Ik zet dan een luisterboek-cd (het beste een saaie) op en concentreer me daarop waardoor het denken wordt stopgezet en ik in slaap val.
4. Ik denk: wat bedoelt de professor met wiskundig?
5. Ik denk dat dat een zeer interessante vraag is. Zou je denksnelheid werkelijk kunnen beïnvloeden? In hoeverre heeft het functioneren van de hersenen te maken met de denksnelheid? Ik denk dat mijn eigen denksnelheid niet altijd en overal gelijk is en ik denk dat dat ook geldt voor de kwaliteit ervan.
6. Ik denk dat te maken heeft met hoe sterk iemands ego is. Ik denk wel eens waarom kunnen mensen zo onlogisch denken.
7. b.
8. Je hebt me hierover aan het denken gezet. Ik denk over een auto zoals jij vóór 23-12 over een auto dacht. Wat heeft gemaakt dat op 23-12 opeens het kwartje viel?
9. In denk dat jij heel intelligent bent. Ik denk dat jij denkt dat de lezers denken dat jij niet gek bent.
10. Ik denk dat denken in kringetjes wel degelijk nut heeft. Soms valt opeens het kwartje en ben je uit het kringetje. Oké, dan komt er wel weer een nieuw kringetje. Maar dat ene kringetje heb je dan toch maar mooi weer opgelost.

Toaske zei

Ik denk dat ik dat stokje maar 'ns niet ga vangen. ;-)
En ik denk ook: heerlijk mens die Purperpol. En ik denk: wat is TWGHG?

Greet zei

Ik heb zitten denken en ik weet het: Toen was geluk heel gewoon!

Mammalien zei

O gaaf dit!!

Punt 2 is echt heel boeiend, ik denk er ook wel over. Denken in beelden, gevoelens, geluiden wellicht? Er is ook een mooie relatie met wel/geen taal kennen en geheugen.

Ik lag net nog in bad en dacht... hmh. Misschien toch maar het stokje!

Fokelien Haije-Ploeg zei

ik DENK er niet over om dit stokje over te nemen... :-)

Lies86 zei

HEey!

Tof dat je hem alsnog geplaatst hebt!
Ondanks je schrik voor stokjes!

Groejtes!

Meyser zei

Ik ving het stokje per ongeluk een beetje... als je benieuwd bent: http://donsjes.blogspot.com/2011/01/plant-eens-een-stokje.html

Nicole zei

Dat zijn een boel gedachtes zeg! Interessant, zo'n kijkje in je hoofd.

wilmi zei

ik denk dat jij heel veel denkt purperpol!
ik vind dat wel leuk, ik denk namelijk ook veel, maar jij meer denk ik:)
ik dacht vroeger weleens, zou je onder water ook gewoon doorgaan met denken, dus dat heb ik geprobeerd, en ja, je denkt gewoon door ;-) (maar dat wist jij vast al..)
en inderdaad, ook ik vraag mezelf vaak af wat onze huisdieren denken, en of ze wel denken.
ik denk ook vaak na over hoe andere mensen denken, en waarom ze zo doen zoals ze doen.
het boeit me ook heel erg, die denkwereld.Ik denk dat ik wel rijp ben voor een cursusje psychologie ofzo..
ik denk dat je op bed, het toilet, onder de douche en in de auto het meeste denkt, denk je niet?
zo, genoeg stof tot nadenken weer!
denk ik zo..

ChoCho zei

Ik denk ... dat ik er verder maar niet meer aan ga denken ...