donderdag 6 januari 2011

Poep is ook nog ergens goed voor

G. krijgt remedial teaching van mij, maar hij heeft er vandaag niet zo'n zin in. Dat heeft ie vaker niet, want hij vindt het veuls te moeilijk. Al die stomme twee-tekenklanken ook. Wat kan het hem schelen of iets een eu of een ui is? Erger nog is de ou. En ken je net de ie een beetje, leer je de ei erbij. Maar de oe, die is leuk. Want die zit in poep. Telkens weer moet G. dat even herhalen, dat is belangrijk voor hem. Het maakt mij niet uit, want ik ben wel wat gewend. En zo onthoudt hij die klank-tekenkoppeling tenminste wel.
Ik leg het woordje poes voor hem neer. 'Poep!' roept hij enthousiast. En lacht dan hard, want hij heeft mij gefopt. Hij weet heus wel dat er poes staat, hoor, want hij miauwt erbij.
Dan laat hij een bescheiden scheetje. Hij kijkt mij schuins aan, maar ik doe net of ik het niet gehoord heb. 'Juf,' zegt hij, 'ruik eens?' En ik vraag hem de ui van ruik aan te wijzen, dan zal ik het daarna doen. Nog nooit heeft G. zo gemotiveerd en snel gereageerd!

Zou het ook zo werken met de ie van pies?

8 opmerkingen:

Karien zei

Ja, zo werkt het kennelijk. Als je het een beetje binnen de perken weet te houden, kan het vast geen kwaad. Over dertig jaar zal hij dan op zijn weblog vertellen over zijn leuke remedial teacher en over hoe zij hem alle lettercombinaties heeft aangeleerd.

Caro zei

Ik vrees dat ik met die variant nog een heleboel woorden aan kan dragen. Maar dat is geen goed idee. Ik heb veel mensen met NT2 geholpen en vliegtuig was steevast het moeilijkste woord om uit te spreken. Misschien dat woorden met een verhaaltje erbij ook een beetje helpen? Want vliegen met een vliegtuig over duinen en buitenwijken en dan boeven vangen die roekeloos uitwijken....daar zitten ook een hoop gecombineerde klinkers in.

Lies86 zei

En dan moet je m straks nog leren dat je poep met een lange oe schreef vroegah!

Lies86 zei

Ik bedenk me nu opeens dat mijn broertje vroeger altijd rijmpjes leerde om de dubbele letters te leren.
Een oude vrouw zat in de kouw en er zat een gat in haar mouw.
Nog steeds (hij is nu 22) murmelt hij inzichzelf de gedichtjes op als hij niet weet welke combinatie hij moet gebruiken!

Nicole zei

Lol! Complimenten voor jou als juf die zo goed op de interesses van een leerling inspeelt!

Ria zei

Heerlijk.

Anoniem zei

Purperpol, wat een dankbare baan heb je toch, ik zie je genieten met G,al zal het ook wel eens moeilijk zijn!
Ook G zal er nog wel aan denkenals hij 22is.
Maomi

ChoCho zei

ach, als het maar helpt ...