Uitgelezen 2019

zaterdag 11 december 2010

Waar begint ie aan?

Kunstpol wil geld hebben. Om zo af en toe zichzelf eens iets te geven. Dat schijnt hard nodig te zijn. Parapol is rijk in zijn ogen, want die heeft een folderwijk en verdient daar zo goed mee, dat hij zichzelf regelmatig verwent met allerhande geschenken.
225 dunne reclamepakketjes rondbrengen per week, waarvan een groot deel in flats en een verzorgingshuis en daarmee € 16,- per keer opstrijken, da's een leuk baantje. Daar kan vakken vullen niet tegenop.
Parapol doet leuke dingen met dat geld. Zo maakte hij eens een parachutesprong en koopt hij via Marktplaats allerlei spullen uit de Tweede Wereldoorlog. (Voor het ooit op te richten museum. Nou, volgens mij kan hij allang beginnen, als je de hoeveelheid zooi op z'n kamer eens inventariseert. Er past veel in zo'n hokkie van 2.25x2 meter.)

Vrij veel van wat Parapol mooi vindt, doet, wil en kan, wil Kunstpol ook vinden, doen, willen en kunnen. Da's al minder dan het was, want vroeger wilde Kunstpol letterlijk ALLES wat Parapol deed/kreeg/vond/wilde/kon ook. Op hetzelfde moment naar de wc (terwijl hij alles nog lekker in zijn luier deed), op hetzelfde moment leren lezen, fietsen, voorgelezen worden, op schoot bij papa/mama/opa/oma, zwemdiploma halen, hetzelfde groeistreepje op de kast. Als het aan Kunstpol lag, was hij een kloon van z'n grote broer.

Daar is hij gelukkig wel iets van teruggekomen. Kunstpol zit niet te wachten op de hoeveelheid huiswerk van Parapol, op het eten van tomatensoep en op al dat sportieve gedoe van zijn grote broer. Kunstpol doet het allemaal graag wat kalmer aan. Maar net zoveel geld hebben, dat wil hij wel.

Dus hij zocht ook een gemakkelijk krantenbaantje. Het liefst had hij natuurlijk de folderwijk van Parapol overgenomen, maar daar trapte Parapol niet in. Vandaag had Kunstpol een heus sollicitatiegesprek en hij is aangenomen. Vanaf januari gaat Kunstpol op vrijdag ons plaatselijk sufferdje bezorgen en verdient daarmee zo'n beetje evenveel als Parapol.
Maar.
Het gaat om ZESHONDERD adressen. Da's bijna drie keer zo veel als Parapol doet. En hij moet ook af en toe nog folders invouwen. En dan dus nog steeds evenveel verdienen.

En ik zie Kunstpol al fietstassen inladen, waarbij die fiets 85 keer omvalt.
En ik zie Kunstpol al wegfietsen, waarbij hij met z'n volle (lichtveder)gewicht op het stuur zal moeten leunen om het voorwiel de straat te laten raken.
En ik zie Kunstpol al bezorgen, waarbij hij voortdurend vergeet waar en hoe die wijk ook alweer was en welke brievenbus hij moet overslaan (nee-nee) en waar hij ook alweer gebleven was.
En ik zie Kunstpol al lopen, waarbij hij zijn normale tempo van 2 km/u aanhoudt.

ZESHONDERD kranten, met af en toe ook nog 's een folder erin te vouwen, binnen een paar uur te bezorgen. En dan praten we over krantjes waar ook nog eens géén nieuws in staat. (Nou ja. Die folders van Parapol gaan al helemaal nergens over.)

Ben ik nu te sceptisch? Te bezorgd? Te pessimistisch?
Vast wel. Kunstpol kan veel meer dan ik denk. Blijkt telkens weer.
Misschien wordt Kunstpol nu wel heel snel groot. Kan ie eindelijk z'n groeistreepje op de kast op dezelfde hoogte als Parapol zetten.

6 opmerkingen:

Tineke Plooij zei

Dat krantje van vrijdag hebben mijn dochters nooit gewild; wel die van woensdag, die was iets gunstiger als ik me goed herinner.
Maar ook dat hielden ze niet erg goed vol.
Mijn oudste dochter heeft wel lang een folderwijk gehad, wel bewerkelijker dan die van Parapol.
De nieuwjaarsfooien, dat liep pas echt goed!

Hanneke zei

Ach, ik heb járenlang kranten en folders gelopen,vanaf dat ik een jaar of 11 was, tot ik op mijn 15e achter de kassa bij AH mocht / moest. Daar worden ze groot van!

CdeV zei

tsja..... hij is wellicht nog wat jong, maar toen ik eenmaal mijn krantenwijkje had was ik wel de eerste die in de smiezen had dat er in de plaatselijke bistro een vacature was voor een serveerster - en dat verdiende gelijk stukken beter! dapper en ondernemend zeg, van 'm. petje af... (600 - ik moet er niet aan denken!)

Tineke Plooij zei

mijn dochters hebben ook zodra ze er oud genoeg voor waren baantjes gezocht achter de kassa bij de supermarkt, of V & D.
Later hebben ze ook wel vakantiewerk gedaan in de thuiszorg bij Opella.

Toaske zei

Ik vind het vooral heel erg goed dat ze zelf al werken voor wat extra geld! Hopelijk gaat ie het volhouden, want als zijn grote broer het zo gemakkelijk heeft met zijn wijk en hij er waarschijnlijk zo voor moet buffelen ...

ChoCho zei

Ik hoop dat ie niet teveel hooi op z'n vork neemt ... of euh ... foldertjes op zijn fiets - maar al doende leert men ... toch ? ;-)