Uitgelezen 2019

maandag 6 december 2010

Beïnvloedbare moeder- en vaderharten

Het ene feest is nog niet voorbij, of voor een volgend feest worden alweer druk voorbereidingen getroffen. Want stel je voor. Je bent een Polletje en je hebt nog niet de volle zekerheid dat je met oud & nieuw vuurwerk mag afsteken. Dat is wat!
Alles wordt uit de kast gehaald om ons te vermurwen: ons jongste Polletje wil namelijk ook dolgraag eens goed met rotjes, shocks, ratelbanden, kanonslagen en wat dies meer zij in de weer.

Maar.
Mijn afkeer voor vuurwerk is zooooo groot.
En die van Grote Pol zoooooooooooooo groot.
En voor knalvuurwerk mag u de hoeveelheid o's hierboven minimaal nog eens verdubbelen.
Maar Kunstpol heeft ook wel door dat er ook nog een moederhart is.
En een vaderhart.
En die harten schijnen toch een boel te begrijpen, er schijnt zelfs overheen gestreken te kunnen worden. Heel soms.
Vooral dat vaderhart, dat moet toch beïnvloedbaar zijn, want vader is vroeger ook jong(en) geweest en blijkt zélfs in een heel grijs verleden rotjes te hebben afgestoken. En, ja, we hebben het hier écht over Grote Pol, de principalist en tevens non-conformist.
Dus Kunstpol voelt ruimte. En die ruimte dient vergroot te worden voordat de vuurwerkverkoop echt begint. Dat duurt nog 23 nachtjes, dus de tijd dringt.
De argumenten vóor vliegen ons om de oren:
  1. als je er jong mee begint, kun je er juist beter mee omgaan (Jaja, zeggen wij dan, dat zeggen al die ouders ook die hun kinderen al op jonge leeftijd thuis alcohol laten drinken, in een omgeving waarin het gecontroleerd kan worden. Hah.Die kennen we.);
  2. als ik knalvuurwerk mag, ben ik heel lief. En lekker buiten, da's toch gezond? En lekker rustig in huis, hoor mam;
  3. als ik knalvuurwerk mag, zal ik het niet voor het huis afsteken. Da's ook lekker rustig en stil voor jullie;
  4. ik hoef niet heel veel knalvuurwerk, hoor. Er zitten maar 200 rotjes in een doosje;
  5. knalvuurwerk is goedkoop, dan hoef je me ook geen zakgeldverhoging te geven;
  6. als ik knalvuurwerk mag, zal ik de straat goed vegen, daar wordt het juist extra netjes van;
  7. het is gewoon erfelijk. Jongens móeten op een bepaalde leeftijd wel knalvuurwerk, dat is goed voor hun ontwikkeling;
  8. álle kinderen mogen knalvuurwerk, zelfs buurtkleuter mag het al;
  9. dat is gewoon leuk voor kinderen zoals ik: bang bang fjieuw. En BANGBANGPRRRRRRROET, en sommige doen IIIIIIIIEEEEUWBANG!!!!, maar helemaal niet zo hard, hoor. En er komt ook nog siervuurwerk uit, dat vind jij toch wel mooi?
En als klap op de vuurpijl bracht hij er nog een woordgrap in, dat doet het altijd het beste hier in huize Pollenstein: 'Het gaat niet om een hoeVEELheid, maar om een hoeWEINIGheid.'

Maar Grote Pol en ik moeten er toch nog een nachtje over slapen. Of liever nog: 26 nachtjes.

14 opmerkingen:

YKO zei

Sterkte met deze materie.
Onze girls vragen gelukkig niet om vuurwerk. Misschien de jongste van 9 om sterretjes maar daar houd het nog steeds mee op.

Maar ik ga helemaal met jullie mee, Vuurwerk is helemaal niks, zonde van het geld.

Gr. Ineke

Wiek zei

het doet mij heel erg denken aan mijn neef, die alle vuurwerkkrantjes opspaart en doorbladert en bekijkt en afweegt en een bende koopt. Het liefste zoveel mogelijk knallers...
Zijn vriendin is 28/12 uitgerekend, maar als het kindje de 31e er nog niet is..... Nou nou, dan is het benen bij elkaar tot 1 januari overdag!

Anoniem zei

Mijn zwager moest vroeger het bedrag wat hij besteedde aan vuurwerk ook overmaken naar een goed doel. Zo deed het extra pijn in de portemonnee en werd er bewuster ingekocht. Die wil ik hier ook invoeren als de kinders zover zijn.
Gr. Germa

Anoniem zei

Laat 'm lekker wat knallen meid, samen met Grote Pol wellicht?

Anoniem zei

Ik snap die polletjes wel. Ik ben een meisje (of was?) en ik vond het ook leuk. Het is slecht voor het milieu en mijn portemonnee, anders kocht ik nog steeds een flink pakket. Nu al jaren niet meer, behalve een klein pakketje sierpijlen uit de supermarkt in Duitsland vorig jaar. Ik kon het niet laten.

Laat je polletjes maar gewoon zelf feestvieren, onderhandel hooguit over de hoeveelheid. Het gaat echt ooit over als ze genen van jullie geërfd hebben ;-)

By Kris zei

Tsjaa...ik heb er ook een hekel aan, die rotherrie, maar ik heb er mee leren leven met 5 mannnen/ jongens in huis ( en vlak dochterlief ook niet uit). vanf 12 jaar mogen ze bij ons zelf geld uitgeven voor vuurwerk. Ergens in december gaat het heel stel heel gezellig met hun vader mee ( ja, dan willen ze wel!) en bestellen met flonkerden ogen vuurwerk.
tsja, en met een (vutter) buurman die er van houdt om van die keiharde vlinders, strijkers enzo af te steken, kan ik me lol weer op :)

Susanna zei

tja, ik ben ook niet zo'n fan van vuurwerk. Ik ga dan naar vrienden toe, die dit wel doen, heb ik toch een beetje vuurwerk voor mijn dochter!

Anoniem zei

Ik kan heel goed zonder vuurwerk en ben blij, dat ik 2010 zonder vuurwerk heb gehaald..want heir wordt vuurwerk alleen op 1 augustus (nationale feestdag) afgestoken en toen waren we in Nederland. Goed gedaan he?!
Markus en Samuel vonden vuurwerk ook geweldig. T blijkt inderdaad in de genen te zitten of juist niet.

Aritha Vermeulen zei

Ik hou helemaal niet van dat geknal. Zonde van het geld trouwens. Hier zijn tot vier uur 's-nachts bezig met als laatste klapper zo'n hele lange rol. Liggen we net op bed natuurlijk...
Sierwerk, dat is wel mooi.

Running Rapunzel zei

Succes! Ik vind het mooi, maar heb er heilig ontzag voor en steek het liever niet zelf af. De Bevelvoerder is er dol op en de Spelmaker heeft het gen blijkbaar ook....ze zijn nu nog klein maar ik vrees dat wat ik bij jou lees mijn voorland is!

(ps wist je al dat ik verhuisd ben?)

ChoCho zei

tja, dat vuurwerk willen we hier zo lang mogelijk buiten de deur houden en met een beetje geluk helemaal ;-)

Anoniem zei

Wat Germa mailt, ben ik het helemaal mee eens!
Maomi

Toaske zei

Oh, ik heb er ook zo'n hekel aan, aan dat geknal. Ik hoop dat de meiden er ver van blijven.
Jullie succes met het wikken en wegen.

marjan zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.