dinsdag 21 december 2010

Het beste nieuwe woord van 2010

Zo aan het eind van het jaar zijn er van die verkiezingen en wedstrijdjes. Beste oliebol, politicus, sneeuwschuiver, sportman, reclame, muggenzifter, caissière, monatoetje, nieuwskenner, neuspeuter, kaasschaaf. hit-van-alle-tijden en dicteetijger.

Hier in huis heeft Kunstpol de wedstrijd 'Het beste nieuwe Pollenwoord van 2010' met stip gewonnen. Schitterde hij een paar weken geleden al met hoeweinigheid, gisteren ontsproot een nog weer prachtiger woord uit zijn bijzondere brein.
Na het eten, volkomen out of the blue, zegt hij: 'Ik vraag me wel eens af wat de indianen enzo die nog nooit ontdekt zijn eigenlijk nu, op dit moment, denken.' We kijken hem met onze meest onbenullige blik aan, de ervaring leert namelijk dat er dan meestal een verrassende toelichting komt. Soms ook niet, hoor. Hij raaskalt ook wel eens. Best wel. Vaak zelfs.
Maar nee.
Dit keer geen geraaskal.
Kunstpol: 'Dat is wel een doordachtigheid van mij, hoor.'
En hij legt het verder uit. Met veel omhaal van woorden, want zo is Kunstpol. Maar naar die uitleg heb ik niet meer geluisterd, zo overrompeld was ik door dat fantastische woord.
Doordachtigheid

Ik geloof dat ons mooie Nederlands met dit woord nóg rijker zal worden.

Lieve, lieve lezer! Wilt u één ding voor mij doen? Wilt u mij beloven dit woord de komende 48 uur ook minstens vier keer te gebruiken? En mocht dat leuke, verrassende of verraste reacties van uw omgeving opleveren: wilt u die hieronder omschrijven in de reactiebox?

Dank voor uw aandacht.

6 opmerkingen:

Greet zei

SCHIT-TE-REND! Maar ik wil ook de uitleg horen.

Toaske zei

Ik zal proberen er aan te denken, maar ik bied geen garantie.

baasbraal zei

Het jaar is nog niet voorbij. Ik verwacht op de valreep een NOG mooier woord of een nog mooiere uitdrukking(kan bijna niet). Dat is de kracht van dyslexie. Je vindt de prachtigste woorden zelf uit! Ik persoonlijk heb er al heel wat gehoord. "Ik rammel van de kouwe voeten" b.v. of: "Van dik hout zaagt men planten" Leo is ziek; hij slaapt zo'n beetje de hele dag, dus ik zie geen kans om het te gebruiken sorry. Maar ik zal er de hele dag over doordenken en dan hoor je het resultaat wel......

Karien zei

ik vind hoeweinigheid stiekem leuker

Judith zei

ik heb met volle aandachtigheid even een heleboel stukjes bijgelezen van je want ik liep achter..nou van mij mag jullie woord het winnen hoor want wat er nu op plaats 2 staat vind ik nu niet echt zo leuk om veel aandacht aan te besteden

Maaike zei

Onze pleegdochter van bijna drie jaar is dól op het woordje 'derde'. Ze gaat altijd als laatste de trap op en af en omdat ik dat steevast positief benoem: jij mag als eerste, jij als tweede en jij als dérde', vindt ze dat helemaal mooi. Laatst hadden we een logé en sloot ze de rij als vierde. En tijdens het benoemen van de volgorde vulde ze na mijn: "Jij mag als eerste, jij als tweede, jij als derde en jij als ..." feilloos en zonder haperen mijn zin aan met "...Verde!" Want als driede derde wordt, dan wordt vierde uiteraard verde. Wat houd ik toch van die zelfdenkende mensen, prachtig! :)
Hoeweinigheid is hier al ingeburgerd, lang leve de levende taal!