dinsdag 19 juli 2011

Continue dichter

Na ons toetje lezen we altijd een stukje uit de Bijbel. Tegenwoordig is dat uit De Naardense Bijbel, een nogal poëtische vertaling van de grondtekst. Dat levert wel eens onnavolgbaar, moeilijk taalgebruik met kronkelige zinswendingen en in onze oren vreemde woorden op. De geslachtsregisters in Genesis zijn ook nog 's goed voor de rekenvaardigheid. Bijv.: Gen. 11: 32: De dagen van Terach worden vijf jaren en een dubbelhonderd jaar; dan sterft Terach, in Charan.

Kunstpol moppert. Hij vindt het maar niets, al die moeilijkdoenerij. Dat kan best anders. Als wij vertellen dat het wat dichterlijk taalgebruik is, moppert hij dat dát het niet is, want hij kan ook best dichterlijk praten. 'Ja,' knikt Parapol, 'jij praat altijd in gedichten.' En hij citeert precies (met vet straattaalaccent) wat Kunstpol tijdens het toetje oreerde:

Weet je
onder het zadel
van die motor
-dat tilden ze omhoog-
stond zó een handtekening
van The King
van hemzelf.
Weet je.

En ja. Toen hoorde ik het ook. Kunstpol is een continue dichter. Hij maakt moderne poëzie van alledag, de hele dag door. Wow. Nog meer reden om onbedaarlijk van m'n kind te genieten. Al mag soms die dichtfontein even stoppen, want dan lijkt Kunstpol meer op een spraakwaterval. Of zou dat mijn gebrek zijn? Dat ik te weinig oor heb voor die prachtige verzen?

(Denken jullie nog aan mijn weggevertje? Een superspel om ook nóg meer van je kinderen (of ander gezelschap) te kunnen genieten... Reageren kan nog nét!)

3 opmerkingen:

Greet zei

Kunstpol heeft helemaal gelijk! Ik vind het ook maar moeilijkdoenerij. In de NBV staat: Terach leefde 205 jaar. Dan heb je tenminste duidelijkheid. Als je eerst moeten gaan uitrekenen wat er staat, is de lezer al een heel eind verder en dan mis je een stuk van de lezing en dat willen we toch ook niet. Wel?

Misschien kun je een filmpje maken van Kunstpol die zijn eigen gedichten voorleest (dus gewoon praat). Kunnen wij meegenieten. Hij doet blijkbaar zijn naam alle eer aan.

Toaske zei

Poëzie ten top!
En weggevertje? Tja, omdat ik toch nooit iets win, heb ik met maar via bol.com besteld. ;-)

Fienke zei

o heerlijk die jongens van jou!