maandag 29 november 2010

Ik vlieg. Blijkbaar.

Het gaat me dit jaar veel te snel.

Voor ik wist, was het alweer zomer, terwijl ik de lente nog maar amper geroken had.

Heb ik het prille acaciagroen wel ademloos genoeg bewonderd? Heb ik wel jonge vogeltjes zien uitvliegen en lammetjes zien dartelen? Heb ik wel asperges gegeten? De merels hun avondlied wel laten zingen? De roze bloesem van de bomen, was die niet wegverwaaid voor ik uitgenoten was? Het graan was alweer rijp en droog en geel voor ik mijn ogen kon laten verdrinken in het puurste groen dat er bestaat.


Voor ik het wist, was het alweer herfst, terwijl ik met de zinderende zomer nog maar veel te weinig meegezinderd had.

Ik had geen tijd gehad de langste zonnebloem te vinden, het koudste ijsje te likken en ladingen aardbeien en tomaten te snoepen, door de warme, broedende zomerlucht te worden overvallen als je uit het koele schaduwbos komt gefietst, weg te suffen op een deken in het bos terwijl de vliegen om je heen gonzen en tot 's avonds laat met een boek, een kaarsje en een wijntje buiten te zitten.Voor ik het wist, sneeuwde het en was het winters koud, terwijl de herfst nog maar net begonnen was.

Ik was nog niet gestruikeld over de eikels, had me nog niet geprikt aan de kastanjebolsters, had nog lang niet genoeg paddenstoelen-in-alle-kleuren-van-de-regenboog gezien en de bomen waren zomaar opeens kaal, terwijl ik nog geen vallende-blaadjes-als-was-het-regen had gezien. Alles is al grijs en grauw, terwijl ik de kleuren van de herfst nog niet geschilderd heb.

Het gaat me dit jaar veel en veel te snel.

Maar:
'De tijd vliegt niet, wij vliegen.'

14 opmerkingen:

baasbraal zei

Wat prachtig en poëtisch! Het doet me een beetje denken aan de stukjes die Roelien altijd schrijft...... Maar nu moet je van de winter echt GOED genieten, hoor!

Anoniem zei

Errug mooi geschreven en zoooo waar!!!

Tineke Plooij zei

en dan ligt er nu al weer sneeuw!

oma leentje zei

O wat heb je dit mooi geschreven. Het is echt zo.
De tijd vliegt.\/

Tricky zei

oh, wat een prachtig stukje! ik moet zeggen dat het ziek-zijn me daarin wel wat geholpen heeft, de seizoenen meer in het NU beleven... want ja, het klopt dat WIJ doorgaans vliegen...
mindfulness kan daarin helpen! zeker niet vergeten even stil te staan in die eerste sneeuw hé!

YKO zei

Je hebt gelijk, het gaat dit jaar wel super snel.
Niet echt lente niet echt zomer geen echte herfst. En nu wel echt winter.

De jongste zeurt hier al over de ijsbaan. Maar ik heb nog geen tijd.
Ik hoop dat ze me nog even helpen en na woensdag pas open gaan.

Groetjes Ineke

Greet zei

Wat mooi, zo lyrisch! Maar ik word er wel een beetje melancholiek van.

Toaske zei

Mooie woorden!

Anoniem zei

Je woorden bezorgen me een flinke brok in m'n keel. Ik dacht vanochtend onderweg naar school vanuit het niets: wat nou als ik het nooit meer zomer zou zien woorden ... ? Heb ik er inderdaad wel genoeg van genoten? Geneog bij stil gestaan? Ontzettend mooi geschreven, Lydia!

Debora zei

Ik ben er zo één, zo één die altijd leest en nooit schrijft. Mijn excuses. Het is je nu gelukt, nu moet ik wel reageren: wat mooi en wat waar. Dank je wel, ik ga er wat mee doen.

Mirjam zei

Ik heb juist van het jaar wel het idee dat ik alles intens heb beleefd en ervan heb genoten. Ook natuurlijk vanwege een nieuwe omgeving en actieve to-groepen hier....
Dat helpt wel, er echt op uit trekken...

Als je vanaf nu gewoon gaat genieten van de sneeuw, de kou, het ijs, de ijzel en de blubber na de sneeuw, dan kan je met een frisse kijk opnieuw beginnen ;)

We zullen je eraan blijven herinneren ;))

Mirjam zei

ps: alhoewel de tijd hier ook is omgevlogen. Dat is het dus niet...(voor mij)

Fokelien Haije-Ploeg zei

inderdaad, waar blijft de tijd? Daarom ben ik bewust vanavond na het eten met mijn zoontje en dochter naar buiten gegaan en sneeuwballen gaan gooien. Heerlijk kind zijn en sneeuwballen gooien tegen de ramen van de buren!
Geniet van elk moment, voor je het weet issie voorbij!

Karien zei

Het lijkt wel of je in een (mooi) boek leeft! Net of je moet kiezen tussen meedraaien in de maatschappij en genieten van de natuur. Maar ik denk toch wel dat je de balans hiertussen hebt!