dinsdag 23 november 2010

Experiment - conclusies en aanbevelingen

Zoals beloofd publiceer ik hier de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van het wetenschappelijk onderzoek waar ik nu al wekenlang dag en nacht aan werk. Ik promoveer er binnenkort op en word dan, als alles lukt, Professor Purperpol. Ik zou graag hebben dat u mij dan ook zo aanspreekt.
Omdat u maar een eenvoudig lezerspubliek bent, vertaal ik graag mijn natuurlijk oorspronkelijk in het Engels opgestelde lijvige dissertatie in deze sterk verkorte versie in jip-en-janneketaal. De nuances gaan daardoor verloren. Wilt u de volledige, originele dissertatie ontvangen, maak dan €78,95 over op girorekening 11111970, t.n.v. Professor Purperpol te Leiden, onder vermelding van uw naam en adres.

I Onderzoeksvraag
Primair: Is Kunstpol slechtziend?
Secundair: Is het handschrift van Parapol beroerd?
Tertiair: zijn Purperpollezertjes burgerlijk ongehoorzaam?


II Contextuele verantwoording van de primaire en secundaire onderzoeksvraag
Aanleiding tot dit onderzoek was de volgende gebeurtenis, die hier verkort wordt weergegeven. Kunstpol leest het verlanglijstje van Parapol en zegt: 'Wat is een bames?' (uitgesproken als rijmend op nasi rames) Parapol, Grote Pol en Purperpol lachen hard en lang en zeggen dat daar toch heel duidelijk kamer staat, maar Kunstpol volhardt in zijn vergissing, wordt zelf stinkchagrijnig (ja, dit is dus duidelijk de jip-en-janneke-uitvoering) en zegt: 'Ja, daar hoeven jullie niet zo chagrijnig om te doen, hoor'  en verdwijnt stampend naar zijn privévertrek. 
Schrijver dezes heeft gemeend er goed aan te doen het een en ander grondig te onderzoeken en heeft zodoende op 8-11-2010 het berichtje 'Experiment' op haar blog geplaatst.


III Contextuele verantwoording van de tertiaire onderzoeksvraag
Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat ondanks de dringende oproep tot medewerking van ELKE lezer, een groot deel van de lezers niet reageerde. Daarom werd de tertiaire onderzoeksvraag toegevoegd. In een eventueel vervolgonderzoek kan worden vastgesteld waarom een groot deel (nu loop ik dus vooruit op deel V, conclusies) van de Purperpollezers burgerlijk ongehoorzaam is, een trendanalyse zal dan een essentieel onderdeel vormen. Momenteel wordt gezocht naar subsidiaire middelen om dit onderzoek te kunnen financieren.


IV Statistieken
Toegevoegd in dit verslag een tweetal essentiële cirkeldiagrammen die zeer evident de opzienbarende conclusies verhelderen.


 


V Conclusies en aanbevelingen


Primair: Gesteld kan worden dat er zeker aanleiding is te veronderstellen dat Kunstpol slechtziend is. Van de 77 respondenten herkende 44 respondenten in één oogopslag het woord 'kamer'. Dit was ook het woord dat Parapol voor ogen had toen hij het opschreef.
Derhalve moet gesteld worden dat Kunstpol binnenkort een bezoek aan de opticien ter plaatse zal brengen. Hetgeen niet Hans Anders zal zijn, omdat die voor veel te veel geld een bril aan Grote Pol heeft verkocht die Grote Pol gedurende <0,7% van de beschikbare tijd per etmaal op zijn neus heeft.


Secundair: Gesteld kan worden dat Parapol een beroerd handschrift heeft. Weliswaar kan 60% binnen korte tijd ontcijferen wat hij schreef, 40% kon dat niet, waardoor ernstige miscommunicatie kan ontstaan: er zijn zelfs respondenten geweest die dachten dat Parapol dames, sex of bommen op zijn kamer zou willen. En dat, beste Purperpollezers, is nooit ofte nimmer een wens van Parapol geweest. (Al twijfel ik nu aan de laatst geopperde mogelijkheid.)Dat is wetenschappelijk en opvoedingstechnisch gezien ook een onmiskenbare onmogelijkheid.
Een aanbeveling kan zijn dat Parapol voortaan zijn verlanglijstjes digitaal inlevert. Tevens kan een cursus Verbeter jezelf, begin bij je handschrift goede diensten bewijzen.


Tertiair:
Helaas moet gesteld worden dat 85% van de Purperpollezers burgerlijk ongehoorzaam is. Er bestaat overigens een kleine kans dat een deel daarvan ernstig dyslectisch is of een zodanig laag IQ heeft dat het niet in staat is geweest adequaat te reageren. De commissie beveelt derhalve ten stelligste aan naar deze groep nader onderzoek te doen om de kans op recidive te verminderen.


Met dank voor uw aandacht,
Professor Purperpol

12 opmerkingen:

Greet zei

Hoogweledelzeergeleerdeedelachtbaregroothoogweledelgeboren en misschien ook wel hoogedelgestrenge en zeereerbiedigehoogwaardige Vrouwe Professor Purperpol,

Ik protesteer! Dit geen jip-en-janneketaal. Ik, armzalige bijna-analfabete, begrijp er geen snars van!

Wat erg! Ik behoor tot de burgerlijk gehoorzamen. Wat burgerlijk! In het vervolg moet ik maar niet meer reageren.

Krijgt Purperpol nu een tank in zijn kamer?

Dat Grote Pol zijn bril niet gebruikt ligt niet aan Hans Anders. Ik zou de oorzaak eens gaan zoeken tussen de oren van Grote Pol.

Geweldig, Purperpol! Je hebt er weer een fantastisch blog van gemaakt. Ik heb me kapot gelachen.

baasbraal zei

Ben ik EINDELJK eens NIET burgerlijk ongehoorzaam geweest, word ik niet nader onderzocht! Ik ga voortaan gewoon weer burgerlijk ongehoorzaam worden.......
Verder vind ik het een wetenschappelijk goed doorwrocht geheel en derhalve minder goed leesbaar. De Jip- en Janneke taal is niet zo goed gelukt.....

Anoniem zei

Masterlijk!!
Waar haal je het vandaan.
Was je m'n buurvrouw maar!
Ingrid

Anoniem zei

hahaaaa...in ieder geval heb ik nu zwart op wit dat ik gehoorzam ben. Mag ik de link naar mijn moeder doorsturen? :)

En..komt die plank er nu? Of waren hamer, bramen, sex of bommen bij nader inzien toch een beter idee?

Anoniem zei

:-). Super gedaan!

YKO zei

Geweldig professor Purperpol.

Ik ben burgerlijk gehoorzaam.
En nu alweer wat ik reageer alweer netjes op je blog.

Ga zo door met schrijven, heel gezellig en veel succes met de plank op de kamer.

Groetjes Ineke

Jacqueline zei

Ik neem aan dat het schrijven in jip-en-janneketaal de reden is voor het spellen van 'burgelijk' zonder r en dat in de originele dissertatie gewoon 'burgerlijk' staat?

Susanna zei

ik ben een begrip in onburgelijk ongehoorzaamheid! maar kon het niet laten om even een klein woordje hier te doen bij prof purperpol!
en...as de garaniums goat hang'n dan moi ze vervang'n!

Toaske zei

In één woord: petje af. Prachtig log!

Mammalien zei

Dat betreffende jongeheer zelf aangeeft dat het om "kamer" zou moeten gaan, en dat 60% van de lezers dat ook denkt vind ik geen bewijs genoeg.

En pak die niet-reageerders maar flink aan!

wilmi zei

Hee Polletje,
Bedankt voor je reactie op mijn blog. Ik als nieuwsgierige klikte even op jouw naam. Ik was hier eigenlijk nog nooit geloof ik? Wat vreemd, want ik dacht toch alle bloggers wel te kennen zo zachtjes aan ;)) (grapje natuurlijk)
Het ziet er leuk uit hier, ook pubers, en humor.. hou ik wel van.
En wat de surprises betreft, ik zat er net over te denken eens een gouwe ouwe op m'n blog te zetten, dus die komt er zeker aan deze week!
groetjes en succes met al je onderzoeken en experimenten!
Wilmi

ChoCho zei

haha, wat ben je toch hilarisch ;-)