zaterdag 26 december 2009

Gezel(lig)schapsspelletjes!

In huize Pollenstein worden maar weinig gezelschapsspelletjes gespeeld. Parapol houdt er namelijk niet van. Waarom niet? Nou, dat heeft ie zo besloten en dus ís het zo.
Grote Pol houdt ook niet van spelletjes en dat heeft ongetwijfeld ook een grote rol gespeeld bij het wilsbesluit van Parapol.
Kunstpol vindt het wél leuk om spelletjes te spelen. En ik ook wel, maar niet te lang en te vaak.
En ik heb last van twee (min of meer onbewuste) overtuigingen:
1. Een kenmerk van goed en harmonieus gezin is dat er gezamenlijk spelletjes gespeeld worden en dat het dan ook nog altijd gezellig is.
2. Ik vind dat spelletjes uitgelegd moeten worden door een ervaren speler. Pas dan kan een spel goed gespeeld worden. De handleiding kan en wil ik niet begrijpen.

Tja.
We zijn een harmonieus gezin, behalve als er spelletjes worden gespeeld. Dan zitten we hier met een mokkende puber, een balende vader, een overfanatieke ander pubertje en een over-gespannen moeder (het-moet-goed-gaan-het-moet-gezellig-zijn-anders-zijn-we-niet-gelukkig-en-harmonieus-niet-gelukkig-en-harmonieus).

Maar toch probeer ik het telkens weer. Ach, ik ben ook een aartsoptimist.
Een paar jaar geleden kocht ik voor een zacht prijsje Monopoly, dit jaar kocht ik voor vijf euro Risk (met afgebeeld kanon op de doos, dat moest Parapol toch wel aanspreken, dacht ik nog naïef), maar in huize Pollenstein worden nog steeds geen spelletjes gespeeld. De handleiding van Monopoly en Risk begrijp ik niet. Risk blijk je met meer dan twee spelers te moeten spelen, wil het leuk zijn.
Ik zal eens een vriendje van de Polletjes uitnodigen om het een en ander uit te leggen. Misschien trekt hij ook Parapol wel over de streep.

In het kerstpakket van Grote Pol zat dit jaar een goedkope uitvoering van Jenga. Dat spel begrijp ik tenminste. Zelfs door de handleiding te lezen. Maar we hebben het nog maar één keer gespeeld zoals het hoort.
De Polletjes hebben de blokjes geconfisqueerd om er deze kerstdagen eindeloos bouwwerken van te bouwen die ze vervolgens met een of ander legokanonnetje kapot bombarderen.

Gezellig.

Ik zal in de berging eens op zoek gaan naar de zak met oude houten blokjes. Wordt het vast nog gezelliger. Of ik laat ze onderstaand filmpje zien. Hebben ze weer wat te doen in deze saaaaaaaaaaaie vakantie, want de sneeuw is nóg niet gesmolten en er mag nóg steeds niet over vuurwerk gesproken worden.
Arme Polletjes...

12 opmerkingen:

Mammalien zei

Haha, moeilijk he, spelletjes. Hier in huis een vent die gek is op spelletjes, maar altijd wil winnen, en veel te fanatiek is tegenover de kleintjes die het nog niet kunnen. Ik zelf heb een gruwelijke hekel aan spelletjes, misschien omdat ik absoluut geen wil om te winnen heb (bij Risk of MensErgerJeNiet dan he!) maar niet tegen vals-spelen of niet-tegen-je-verlies-kunnen kan. Lang leve de gezelligheid!

Anoniem zei

Ja, hier direct twee liefhebbers voor een Jengapistool!!!

Anoniem zei

Ik kan niet eens rustig je blog lezen en reageren ;-), ze willen het filmpje nogmaals zien!

Toaske zei

Wat een grappig filmpje! Hier worden gelukkig wel veel spelletjes gespeeld. Ik kan me je frustratie dus best goed voorstellen.

Roelien zei

Ha, wat grappig! Hier zijn er ook een paar die wel willen spelen, maar dan ook willen winnen en desnoods tijdens het spelen de regels veranderen...
Nog even en dan is het vuurwerktijd..

Groet Roelien

Zeeuwse Mama zei

Ja ik hou dus wel van gezelschapsspelletjes. Maar niet van Risk en monopoly, die dan weer niet. Maar ja, zoals gezegd zijn Job en Sara er nog vrij klein voor. Het blijft dus bij simpele spelletjes en liefst ook nog cooperatieve spellen, want oh, als Job nog maar dénkt dat ie gaat verliezen is het hek (van z'n tranen en kalmte ;-( van de dam....

Maar ik vind dat Jenga pistool geweldig! Dat móét parapol toch wel aan spreken? Ik zou zo mee gaan doen als ik het zie ;-)

Helma zei

Arme jij!!! Zit je daar in je eentje spelletje leuk te vinden! Wij zijn ook heuze spelletjesfreaks dus we zouden een soort psychologische club voor je op kunnen richten ;-) Er zijn tegenwoordig zoveel leuke nieuwe spelletjes. Onze favourieten zijn 'regenwormen' en 'hippen kippen'. Over die laatst schrijf ik binnenkort een blogje. Heb de foto's al genomen.
En tja weet je...... je zou (als je ze misschien één keer aan tafel krigt met z'n allen) snel een foto kunnen nemen. En dan denken de jongens later dat ze altijd gezellig spelletjes zaten te doen. ;-)

Anoniem zei

STRATEGO ?????!!!! Cisca

clair1991 zei

spelletjes... mijn ene dochter wel, mijn andere dochter heeft er een gruwelijke hekel aan.. waarom?... wie zal het zeggen...dus de ene dag spelen we en de andere dag niet...maar wel snelle spelen, want anders haakt ook mijn man af..
en ik... ik pas me gewoon aan...een kwestie van veel ervaring.. jaren lang...
Is een luchtbuksclub niets voor je zoon?... daar leert hij ook hoe hij met wapens om moet gaan...hier in het dorp hebben ze een junioren afdeling v.a 6 jaar .. zeg maar groep 3-groep 8 leeftijd..en dan komt er de groep voor de pubers....en dan de volwassengroep

okee toch fijne gezellige dagen nog
grts

Madelief zei

Zo herkenbaar!.... *Zucht nog maar eens diep...*

Wondelgijn zei

Hahahaha, ik herken het ook! En toch.... ooit... één kerst hebben we het ooit gepresteerd om bijna 2 weken achter elkaar 'Kolonisten van Catan' te spelen! Dat hebben we goed volgehouden dus.... Hihihihi

Mirjam zei

Een keer andere spelletjesliefhebbers uitnodigen?! Errug gezellig!