zaterdag 16 maart 2013

Een ernstige waarschuwing

Sjonge, had ik vanmiddag toch even een filosofische bui! Ik had genoeg van een dom spelletje dat ik al tijden via Facebook speel en dat me zo eigenlijk helemaal niets substantieels oplevert en droomde weg. Het ging over onderwijs en bezuinigingen en hoe bijzonder een goede leerkracht eigenlijk is (met goud in hoofd, hart en handen) en toen dacht ik opeens aan een woord. Een woord dat bijna nooit meer gebruikt wordt. En ik dacht, ik moet er iets mee. Want ten eerste wil ik niet dat het woord verdwijnt en ten tweede wil ik u waarschuwen met dat woord. Want het is een bijzonder en belangrijk woord en daarom alleen al is het jammer dat het nog zo weinig gebruikt wordt.

Verkwanselen. Nee, eigenlijk: NIET verkwanselen. 
VERKWANSELEN
1) Verboemelen 2) Verbrassen 3) Verhandelen 4) Verhanselen 5) Verkopen 6) Verkwisten 7) Verpanjeren 8) Verpatsen 9) Verronselen 10) Verruilen 11) Versjacheren 12) Verspelen 13) Verspillen 14) Vertuisen 

Ik weet niet of het u uitkomt, of dat u er open voor staat, maar ik waarschuw u toch even: verkwansel uw leven niet!
Doe de goede dingen, doe de dingen goed.

Nou. daar zat u natuurlijk niet echt op te wachten. U dacht hier gezellig een berichtje te gaan lezen en tralala en pompiedom. Dat soort gein. Krijg je dit.

Zie maar wat u ermee doet.

Nog twee dingen:
1. Verkwansel uw kans op een origineel en uniek purperpollerig weggeefwedstrijdgedoetje niet. Lees even het berichtje van dinsdag en reageer voor maandag als u ook wilt meedoen.
2. Doe mij een plezier en gebruik het woord verkwanselen deze week minimaal drie keer!

Update: een derde ding:
Merula tipte een leuk testje over bestaande en niet-bestaande woorden.  Hier de link, mijn score was 84%.

14 opmerkingen:

Vera zei

zit ik hier mn tijd te verkwanselen met bloggen gaat t over verkwanselen, werd wel erg blij van dit berichtje, er zijn zoveel mooie woorden die een beetje verkwanselt zijn door de jaren heen, zonde he.
zo ik heb de opdracht voor deze week gehaald hihi.
wat vind je van 'snodaard' ook zo'n leuke,

groetjes vera

Greet zei

Nooit gehoord van verhanselen, verpanjeren en vertuisen. Weer wat geleerd. Heb ik mijn tijd toch niet zitten verkwanselen.

Spaarmoeder! zei

Hahaha, mooi woord, verkwanselen. Ik vrees dat ik het weleens gebruik.....

Anoniem zei

Nu gebruik ik wel vaker dat soort woorden. Daar leren mijn kinderen nog eens iets van. Standvastig verkwansel ik geen minuut van de tijd die mij/ons rest om er janhendrikvandendomme nog iets nederlands in te prakken. Astrid.

merula zei

verkwanselen.... mooi idd!
Ik heb ook nog een geinig testje voor je mocht je dat leuk vinden.
http://woordentest.ugent.be/instructions.html

Purperpolletje zei

@ merula: leuk testje! Ik zet de link nog even bij het berichtje!

Irene zei

Leuke test zeg!
Mijn score was 87%.

Inge zei

Ik verkwansel mijn tijd nogal eens, heb dat blijkbaar nodig :-)

Tineke Plooij zei

Mijn score was ook 84%, dank voor je tip!

Wondelgijn zei

O jee, zit jij in hetzelfde spelletje gezogen op FB als ik...? Ik erger me aan mezelf op dit moment! Zo zonde (sorry... verkwanselend) van mijn tijd! *zucht*
Ik ga het woord herintroduceren! Mooi woord!! :-)

clair1991 zei

ik heb een scoren van 73... ach.. ik had maar 3 woorden als bestaand gegeven die niet bestaand waren... vond ze toch wel gezellig:)

verkwanselen is een veel gebruikt woord dat ook vaak verkeerd wordt gebruikt.. hoewel verkeerd.. het legt de nadruk op iets negatiefs...
Maar wat te denken van : "Ik verkwansel mijn slechte humeur aan de wilgen"... gebruik ik toch mooi 2 uitdrukkingen door elkaar:)

erika zei

Ik heb de test maar niet gedaan, ik weet zo wel wat de uitslag zal zijn: jawel mevrouw, u verkwanselt uw tijd toch wel iets te veel! lieve purperpol wil je asjeblieft noooooit meer de vinger zo op de zere plek leggen... ik beloof beterschap, ahum.

Mrs. T. zei

Wat een leuk testje. Ik scoorde 86%.
Verkwanselen is een mooi woord. Ik vind desalniettemin ook altijd zo mooi.

Anoniem zei

Ik ben geen neerlandicus maar ik had 93%
Maup