donderdag 25 augustus 2011

Hup! De computer in!

Met een beetje duwen en trekken moet het lukken: mij de computer in krijgen. De Grote Machtige Alwetende Computer van het UWV. Bliepbliep, daar ga ik. Ik word geanalyseerd en in bits en bytes opgedeeld.
En dan? Dan komen er drie beroepen uit die Grote Machtige en Alwetende Computer rollen. Beroepen waarbij ik 5x4 uur kan werken.
Hah.
Dat had die arts gisteren namelijk leuk voor mij bedacht. Mevrouw heeft SLE? En mevrouw werkt in het onderwijs? Neehee, mevrouwtje, dat doet u helemaal verkeerd. Pfff. Ónderwijs. Wie ooit het onderwijs had uitgevonden, die moest streng gestraft worden. Levenslang. Minimaal. En als je in het onderwijs wilt werken, moet je wel totaal stapelmesjogge en ook nog erg geschift zijn.
Revalidatie gehad en daardoor mogelijkheden vergroot? Niet interessant. Weet u? U moet biepmiep worden. Of consultatiebureaumedewerkster. Of, uhm, mmmm, ja, leuk: sneltekenares. Rijmt op lerares, dus dat moet u aanspreken.
En weet u? Dan gaat u 's morgens fijn werken, 's middags fijn slapen en 's avonds fijn uitgaan.
Hah. Dat ik 's morgens voor 9 uur nog niet aanspreekbaar ben omdat m'n pillen moeten inwerken, dat was niet relevant.
Hah. Dat ik 's middags niet echt kan slapen met pubers in da house en ook nog moet koken en boodschapperen en was vouwen en thee drinken, dat was niet aan de orde.
Hah. Dat ik 's avonds al jaaaren nooit wegga, dat was vanaf nu verleden tijd, want mevrouw: u gaat blaken van energie! Uw leven begint echt pas op uw veertigste!

En stofzuigen zwaar? Be-Lach-e-lijk. Want dan doe je het niet goed. Je moet namelijk zó gaan staan (demonstratie) en zó met de slang doen (demonstratie). Dat ons huis een trap heeft en allerlei gekke hoekjes en vol staat met stoelen, krukjes, militaria en aanverwante artikelen die eerst opzijgeschoven moeten worden, dat was dom. Nee. Ik moest maar in een groot huis gaan wonen (zonder trap) met complete lege balzalen die ik heerlijk ontspannen kon gaan stofzuigeren.

Ik overdrijf.

Maar u begrijpt mij. Achteraf viel het een beetje erg tegen.

Ik moet nog erg wennen aan het idee, dat zal het ook wel zijn.

Weet u nog een leuk beroep? En welk beroep heeft u eigenlijk? Is dat niet wat voor mij?

18 opmerkingen:

Polderkolder zei

Een ware verzoeking/beproeving. Bah. Mijn beroep weet je en wat daar vandaag over geschreven werd: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2863291/2011/08/25/Je-moet-wel-gek-zijn-om-als-leraar-in-het-voortgezet-onderwijs-te-werken.dhtml

Blauwe Druijffjes zei

Wat een omschakeling zeg!
Ik werk als apothekersassistente... denk niet dat het wat voor je is...

Ellen zei

Ik werk als DVD (Depp Vom Dienst) dus ook niks voor jou, want dat ligt heel dichtbij het MVBA (Meisje Voor Bijna Alles) en dat werk doe ja al

Fokelien Haije-Ploeg zei

Omscholen zul je! Of je wilt of niet. En de praktijk, wie houdt daar nou rekening mee? PPPFFFF, volgens mij kon je die persoon wel over z'n (of haar?) bureau heentrekken... eerst maar es laten bezinken allemaal... wat is er trouwens uitgekomen uit dat bezoekje waar je iets mee kunt?
Ik ben secretaresse, of tiepmiep of spin in het web, hoe je het ook wilt noemen. En bij ons kun je helaas niet terecht, er moeten zelfs mensen weg. Dus wie weet stel ik straks dezelfde vraag als jij deed...

Trudy zei

Ik ben kapster... wordt ´m denk ik ook niet hè? Maar die bureaucratie, praat me er niet van. Toen onze zoon ooit moeilijk zat op het regulier onderwijs, omdat hij autisme heeft en een lerares die geen zin had daar energie in te stoppen kreeg ik van de instanties te horen: "Dan laat U hem toch gewoon thuis?" Tsja..... In theorie.....

HOEPZIKA ! zei

Pfff ik ken ook die buraucratie van pgb, je kent het wel, verschrikkelijk. En ik werk in de kinderopvang, zou ik ook niet doen als ik jou was...

Jacqueline zei

Ja tuurlijk, lekker boeken opruimen in een bieb, da's helemaal geen zwaar werk. Of biebmiepen achter een balie, dan kun je lekker de hele dag op je kont zitten. Behalve natuurlijk op de momenten dat klant 1 graag wil dat je even meeloopt naar de kast om de reisgidsen over Finland aan te wijzen, klant 2 graag dat ene nieuwe boek wil lenen dat nog in de doos ligt op kantoor, wacht u maar even, ik haal het wel even voor u op, klant 3 'Knielen op een bed violen' niet kan vinden in de kast terwijl het volgens de computer er echt moet zijn, kijk maar mevrouw, het staat hier toch, bij S-I-E-B, alstublieft, klant 4 snapt niet hoe hij iets kan opzoeken op de computer, wacht maar, ik kom wel even naar u toe dan kan ik het laten zien, klant 5 staat te kopiëren en heeft net het laatste velletje A4 erdoorheen gejaagd, even een nieuw pak uit kantoor halen, klant 5 zoekt een boek dat net door iemand anders is ingeleverd en nog op een kar met niet opgeruimde boeken staat, even samen zoeken, etc etc etc.

Maar verder is het echt een heel rielekst beroep hoor, biebmiep.

Petra zei

Hé, ík heb een leuk beroep.
Ècht iets voor jou..
Luister..
Hier komt 'ie:

psst: Onderwijs

:)

Evelyn zei

Ik werk in de zorg. Heul leuk, kun je het eens een keer van de andere kant bekijken. Kom kom, dat kun je best. Tenminste, als je een béétje UWV-bloed in je hebt stromen... Dat lijkt me nu het ultieme beroep voor jou, als ervaringsdeskundige! Met wél het hart op de goede plek. Make a change en zo. Maar ja. die baantjes bij het UWV liggen tegenswoordigs ook net voor het opscheppen, he..

Inge zei

Daarom ben ik ook thuis, omdat ik zelfs de stress van een kantoorbaan niet kon verdragen ........ Mijn baan: gezinsmanager, 100%.

Toaske zei

Nou, dan moet je dus eerst je pillen innemen, dan gaan slapen en 's middags gaan werken als de pubers thuis zijn. Opgelost! ;-)

Biepmiep lijkt me trouwens erg leuk. En zelf ben ik ambtenaar. :-S

Lies86 zei

Mijn moeder is uiteindleijk ook afgekeurd, om haar rug en dat soort fratsen. Ze moest maar brugwachter worden of tolhuisjesmevrouw. En anders op de sociale werkplaats gaan werken.
Stelletje mafkezen daar bij het UVW.
Ze zit nu thuis, helpt af en toe wat buren, knutselt en houd haar eigen ritme aan.

Is werken bij bv een juwelier niets voor je?
Werk zelf met verstandelijk gehandicapten... Vrees dat dat m ook niet wordt voor je.
Sterkte!!

Wiek zei

Hier ook onderwijs-onderwijs-onderwijs, maar dan wel op de achtergrond... En ik hoop het UWV te mogen vermijden... ze bepaalden ooit mijn dagwaarde op 5 euro... Ik zeg u.... pfffff

Mammalien zei

Balen. Hoogst irritant ook dat zo'n tutje/ventje van het bureau jou vertelt wat je wel en niet kan en hoe je het moet doen. Met in zijn achterhoofd niet jouw belang maar dat van zijn baas: als ze maar weer aan het werk gaan!

Ik ben ook al jaren op zoek naar een leuk beroep. Inmiddels werk ik thuis, op mijn eigen tijden (afhankelijk van mijn andere beroep, nl moeder) en dat is fijn!

Mammalien zei

.. schrijven, programmeren, online winkel... dat dus, naast het moederen en het stofzuigen

Fleur zei

OOO dat doet me denken aan volgens mij een reclame op de radio hoogstwaarschijnlijk uwv of gerelateerd waarbij ik eerst in de lach schoot omdat ik me niet kon voorstellen dat ze het serieus bedoelde, maar dat was wel zo.
Een vrolijke vrouw die in de kinderopvang werkte maar dat niet meer kon en omdat ze zelf zo lekker proactief meehielp nu een heeeeerlijke baan had op een kantoor. En de laatste zin (ik citeer): "en de kinderen? Ach, nu kan ik lief aardig zijn tegen mijn collega's."
Echt, heb nog nooit zoiets doms gehoord. Tuurlijk moet je verder kijken dan je neus lang is, maar elk mens is geboren met talenten en en en en.....
En dat zo'n vent (of wijf?) dan gaat voordoen hoe je moet stofzuigen! (Of ging je dat nu overdrijven?).
Anyway.....zucht, ik bid je sterkte en wijsheid.

Eveline zei

Schrijfster, dat ben je al en kan mooi op je eigen tijden! Misschien wil Merweboek wel wat bij je bestellen, of kun je zelf een voorstel doen? (Dit is als serieuze suggestie bedoeld, al denk ik niet dat je er heel rijk van zult worden...)

Ik werk als gastouder, naast het thuisblijfmoederschap, inclusief thuisonderwijs en huishouden (dit alles samen met Fabian).

Of gastouderen iets voor je zou kunnen zijn... Misschien wel, als je kiest voor kinderen van vier jaar en ouder die een aantal middagen na schooltijd bij jullie mogen komen? Da's lichamelijk niet zo zwaar, denk ik. Gekwalificeerd ben je al voor gastouder, misschien alleen nog kinderEHBO. En je huis wordt streng gecheckt, dus alle militaria achter slot en grendel ;).

Succes met je zoektocht hierin!

Hanneke zei

Poeh! Ik ben ooit door zo'n jurk (m)voor een aantal uren geschikt bevonden voor bonsaiboompjeskweekster en loempiavellenvouwster - dé UWV-oplossing voor arbeidsongeschikten in de jaren '80... Inmiddels al jaren succesvol (al zeg ik het zelf...) werkzaam als directiesecretaresse. Is dat een baan voor jou? Ja, ik zorg óók goed voor mijn collega's en mijn "klanten" - maar als je hart ligt bij het onderwijs, en als je niet elke dag veel werk aankunt?