vrijdag 5 augustus 2011

DWZI POP UP!!


Grote Pol en ik fietsten naar Barneveld alwaar in het lokale museumpje een echt leuke tentoonstelling was van pop-upboeken vanaf 1900 tot nu toe. We veinsden wat oprechte belangstelling voor de vaste collectie met obligate bodemvondsten, klederdrachten, de geschiedenis van Jan van Schaffelaar en een heuse stijlkamer (interessant!), maar stoomden stiekem rap door naar waar we voor eigenlijk écht voor kwamen.


Grote Pol (begaafd kinderboekenrecensent) weet inmiddels meer dan ik over kinderliteratuur en de geschiedenis ervan en we smulden allebei van de prachtige boeken, ook voor volwassenen, waar op kunstige en ingenieuze wijze pop-ups uitpopten. Zo mooi ook om hierin de ontwikkeling in techniek te zien. Wat maken ze tegenwoordig toch veel moois, het technische aspect zo mooi verenigd met de illustraties en de tekst.
Och, konden wij dat ook maar, zoiets bedenken en uitvoeren...

Weer thuis zocht ik nog even mijn eigen lievelingspop-upboek van vroeger op, Roodkapje. Nét dit boek was niet te zien in Barneveld, wel andere sprookjes, getekend en gepop-upt door de Tsjech V. Kubasta. De wolf in mijn boek heeft allang geen hoofd meer, maar ik weet nog hoe heerlijk ik het vond om bij dit boek de deur te openen door aan een schuifje te trekken. In het idyllische huis met goudgeel rieten dak van grootmoeder wilde ik later ook wel wonen.

Een ander pop-upboekje is 'Het verloren schaap': een boekje dat we Parapol vroeger minimaal 588 keer hebben voorgelezen...

In het museum vertoonden ze ook pop-upfilmpjes. Deze grappige reclame voor Pearle kende ik nog niet, waarschijnlijk in België wel vertoond. Op Youtube zijn er nog meer te vinden.
Voor meer DWZI: klik hier!

10 opmerkingen:

Annemiek zei

Oooh, zo leuk, pop-up boeken. Ik had ze vroeger ook, die van Roodkapje komt me erg bekend voor. Ik zal mijn moeder eens vragen of ze ze nog heeft.

sillie zei

oh ik heb er nu met mijn minietjes ook weer zoveel plezier van mijn oude pop-up boeken oh en ook mijn mooie prenten boeken... :-)

Roos zei

Leuke museumtip :-)

CdeV zei

leuk! wij gaan hier over een paar weken naar een workshop 'zelf een pop-up boek maken' - u hoort nog van ons! :-)

Nicole zei

Leuk zeg zo'n museumbezoek! Ik vind die nostalgische plaatjes prachtig.

maarnietvangrijs zei

Wat leuk zo'n tentoonstelling, goed idee!

Susanna zei

wat een leuke museum!!
zo met het bloggen en kijken naar andere bloggen, leer je nog eens wat er allemaal te doen is in nederland!!

Jolanda zei

leuk! Wij hebben een pop up van de aarde. Groot succes en moet vaak gelezen worden.... is dus ook al lekker stuk.

DharSon zei

Wat leuk!

Ada zei

Toen ik dit stukje vorige week las, had ik even zo'n 'o ja, had ik ook' moment. En warempel, zonder er naar te zoeken kwam het vandaag te voorschijn. Een dubbel boek, met aan de ene kant de 3 biggetjes en aan de andere kant Goudhaartje en de 3 beren. Uit 1960. Groeten van Ada