woensdag 22 februari 2012

Zwemobservaties

Ik ben Master Gedragspecialist. Heb er zelfs een mooi diplomaatje voor. Maar daar doe ik dus eigenlijk veel te weinig mee, zeker na 29 februari.
Gelukkig heb ik een nieuwe studielocatie gevonden. Drie keer per week breng ik er observerend (en zwemmend) mijn tijd door. Mijn bevindingen publiceer ik vooralsnog op dit blog, als voorstudie voor een grootschalig promotieonderzoek. Er moet alleen nog een of andere universiteit belangstelling tonen. Zou mooi zijn, ik zoek namelijk nog een interessant baantje.

Situatie: het zwembad.
Tijd: het banenzwemmen tussen 11.30 en 13.00 uur.

Grofweg zijn de banenzwemmers te verdelen in drie groepen. Alle observaties zijn waarheidsgetrouw, ongelogen en absoluut niet overdreven. Helaas.

Groep 1. De vrouwen en een klein deel van de mannen. Vaak in tweetallen zwamzwemmen ze vredig licht zigzaggend of scharend door het bad. Schoolslag. Ontwijken snelzwemmers en rugzwemmers (vandaar die zigzag). Veelal ontspannen en vrolijke dikkerdjes. Conversatie gaat over de kinderen, het eten vanavond of de recent van hen afgevallen of toebedeelde kilo's.

Groep 2. De asocialen. Altijd mannen. Ze zwemmen nietsontziend met hun brilletjes in borstcrawl of rugvlinderslag en terroriseren zo het hele zwembad. Gaan er regelmatig uit en springen er dan bommatig weer in. Veroorzaken spetters, golfslagen, blauwe plekken door hun krachtig uitslaande ledematen en hartaanvallen. Als je niet uitkijkt belagen ze je van achteren en zwemmen ze over je heen (vergelijk paddentrek). Overig zonder duidelijk seksistische bedoelingen. Eigenen zichzelf bepaalde banen in het zwembad toe waar de leden van de andere groepen niet mogen komen, nee, zelfs niet in de buurt ervan. Geen oog voor de moeilijkheden waarin groep 1 zich soms bevindt. Deze groep 1 kan aan alle kanten belaagd worden en daardoor in een hoek gedreven worden. Groep 1 moet daarom werkelijk overal ogen en oren hebben en een groot zigzaggend wendvermogen.

Groep 3. De viezeriken. Altijd mannen. Staan in het ondiepe met hun rug tegen de lauwwarmwaterspuiters aan te schurken en kijken hun ogen uit. Dragen om die reden nooit duikbrilletjes. Zorgen ervoor dat ze altijd in die baan staan waar de in hun ogen aantrekkelijke vrouwen rechtstreeks op hen afzwemmen of, erger nog, van hen afzwemmen (en dat hoeven niet per se vrouwen te zijn met wulpse borstjes en blote bikini's, sterker nog: het kunnen ook obese dikkerdjes met prednisonhoofden zijn). Om die reden moet groep 1 dus ook al een groot zigzaggend vermogen hebben. De allervieste viezeriken staan in de douche, waar het hele banentrekkend volk ruimschoots zicht op heeft, uitgebreid met hun handen in hun zwembroekies hun billen en 'voorzaakjes' te wassen. Echt waar.

Binnenkort meer diepgravende observaties vanuit dit zwembad, ergens in Nederland.... Misschien wel met foto's!

19 opmerkingen:

Jacqueline zei

Ik erger me bij het baantjestrekken juist veel meer aan groep 1 dan aan groep 2. Van die vrouwen (want het zijn altijd vrouwen) die twee aan twee drijven (want zwemmen kun je het echt niet noemen) en geen millimeter opzij gaan en dus feitelijk met hun langzame heen-en-weer gedrijf met z'n tweeën twee hele banen bezet houden. Erachteraan zwemmen werkt niet, want daar gaan ze te langzaam voor, dus ben ík verplicht om voortdurend te gaan zigzaggen, want er drijven altijd minstens drie van dit soort koppels zo heen-en-weer in het zwembad. Heeeeeeeeel irritant! ;-)

Wiek zei

Vraag ik me meteen af tot welke categorie ik behoor...
Niet tot 1. Ik kom alleen en heb, net als Jacqueline, weinig tolerantie voor de kleppende dames (meest dames) die getweeën de ruimte van bijna 3 zwemmers innemen. Ze zwemmen namelijk op ruime afstand van elkaar zodat je er aan geen enkele kant langs kan. En ik wil er graag langs, want ik kom om door te zwemmen...
En niet tot 2. Ik ben geen man. En hoewel ik doorzwem houd ik het bij veel schoolslag, zodat ik de kletsers en de asocialen kan ontwijken. Want inderdaad, de doorzwemmende mannen doen dat vaak nietsontziend. Vaak erger ik me aan groep 2a. De mannen (en soms vrouwen) die doen alsof ze doorzwemmen. Borstcrawl met veel ineffectief gespetter. De mensen die ik met gemak bijhoud of zelfs voorbijga in mijn stevige schoolslag. Maar omdat zij stoerder (meer gespetter) zwemmen hebben zij in hun ogen meer recht op kubieke watermeters...

Groep 3 ben ik eigenlijk nog nooit tegengekomen... Gelukkig maar!

PIKE zei

IEUW!

Roelien zei

Nou weet ik waarom dat zwemmen me zo tegen staat......

Zeeuwse Mama zei

Ooo Lydia, je hebt me weer zo laten lachen, bedankt! Door mijn grote fantasie zie ik het allemaal voor me ;-) Wat lijkt het me leuk om eens samen met jou een baantje te trekken en zo mee te denken met je onderzoek ;-)
Ik kijk uit naar je volgende verslag ;-)

Trudy zei

Ahum... ik ben bang dat ik toch meer eentje van groep 1 ben....

Neeltje zei

Aangezien ik geen man ben, val ik al automatisch niet in groep 2 en 3. In groep 1 hoor ik ook niet, want ik zwem nooit baantjes.
Maar oh wat heb ik moeten lachen om je blogje. Volgens mij ben ik een beelddenker want bij de mannetjes die hun voorzaakjes wassen, krijg ik spontaan allerlei beelden op mijn netvlies...

Mrs. T. zei

Weer een paar redenen erbij om niet te zwemmen.

Gerd@ zei

Ik ga morgen banen zwemmen hier in Enkie ik ga ook eens observeren ...
UH uh vorige keer een man in een string zwembroek gespot .... bbbbrrrrrrrr .....

Groetsssssssss Gerd@

merula zei

ow het is dus echt overal hetzelfde (ik dacht dat het alleen bij ons zwembad zo was...)
Maareh wat moeten al die mensen dan van jou denken als jij foto's gaat lopen maken!??? ;)

Inge zei

Ik heb jarenlang gezwommen bij de Masters, en na jouw stukje gelezen te hebben weet ik weer waarom dat zo leuk was: ieder niveau had z'n eigen baan.

Greet zei

En heb je zelf ook nog gezwommen? Waarschijnlijk hoor je thuis in groep 1 waar je zo positief over bent. Ik vind het vreselijk die mensen van groep 1. Ze bezetten het halve zwembad en zijn zo druk bezig met kletsen dat ze geen oog hebben voor andere zwemmers. Ik ben er een van de groep van Wiek. Ik vind het prettig om baantjes te zwemmen maar kan dat niet goed doen omdat je altijd zigzaggend om die kletsende dames heen moet.

Aikries zei

Hé, dan zwem jij vast in het zelfde zwembad als ik!

wilmi zei

Kijk, dat zijn nou precies de redenen waarom ik dus niet van zwemmen houd!
Geef mij m'n poldertje maar. Kom ik alleen maar stoere tractor-rijdende boeren tegen.
Die zigzaggen gelukkig niet;)

wilmi zei

Oh, en ik wàs bij je in de straat hoor.
En ik had het nog over jou. En je militaire zoon.
En de volgende keer kom ik gewoon koffie drinken bij je.
En dan neem ik m'n sportschoenen mee,
gaan we samen een rondje rennen door jouw bos.

Anoniem zei

Niet te geloven!
maomi

Gerd@ zei

Was dus vanmorgen zwemmen ik behoorde tot de catagorie zig zag zwemmend als een haas om iedereen te ontwijken oa.
de zeeeeer langzame zwemmers de nergens naar kijkende rugzwemmers en crawlers ......... bbbrrrrrr .......kreeg nog een klots water ook naar binnen

Henk50 zei

Ooit kreeg ik het advies om weer te gaan zwemmen. We woonden aan zee en ik vond het zeewater het enige echte zwemwater. Maar dat bedoelde de fysiotherapeut geniet, gewoon naar het overdekte zwembad.

Ik heb er vijf keer over gedaan om één keer een zwembad binnen te komen. Zwembroek vergeten, portemonnee vergeten, zwemtijden veranderd enz. Het is met mij uiteindelijk ook nooit wat geworden met dat overdekte zwembad...

Ik kan dus ook niet proefondervindelijk bewijzen tot welke categorie ik behoor...

Mammalien zei

Haha, ik ben even aan het bij lezen, en deze is wel heel grappig én heel herkenbaar!