vrijdag 30 december 2011

Oliebol

Oliebollen, die bakten we vroeger altijd zelf. De hele keuken zag grijs, alles vet en vies, inclusief sommige oliebollen. Maar het was leuk. Vooral als die oliebollen droedels hadden.
Mijn moeder zette altijd een schaaltje oliebollen op de kachel, zodat ze loeiheet werden. We hadden twee kampen: de koudeters en de warmeters. Ik hoor nog steeds bij de laatste categorie.
De appelbeignets worden nog steeds als ik ze zelf bak van die laffe flappen. Hebt u dat ook? Weet u wat ik fout doe?
Dit jaar was ik van plan om weer thuis te gaan bakken, maar door de gedachte aan een verschrikkelijk vieze keuken, met beroete tegels, vette gordijnen, zichtbaar spinnenrag omdat al dat vet aan het rag hecht en plakkende luxaflex heb ik het idee weer snel laten varen. Ik heb de energie niet om óók alles nog eens schoon te maken. Trouwens, de keuken is sowieso niet al te schoon, maar er is een grens.
Dit jaar toch maar weer kopen, dus. Grote Pol gaat voor kwaliteit en niet voor kwantiteit, de Polletjes andersom. En ik wíl er eigenlijk niet te veel van eten, want mensen, dat gewicht van mij is oncontroleerbaar tegenwoordig. Dus dat worden een paar bollen voor een euro per stuk, veel bollen voor een habbekrats en een augurkje voor Purperpol.
Blijkbaar hoor je op zo'n oudjaarsavond nog van alles erbij te eten. Salades, kaasfondue, taart, toast met kaviaar, chips, borrelnoten, tapas, quiches en ik vind dat allemaal wel heulheul erg lekker, maar Grote Pol zit na één oliebol alweer vol en dat is mijn redding. Zondag weer extreem op de Wii om alles eraf te trainen.
Wat doet u? Kopen of zelf bakken?


13 opmerkingen:

Anoniem zei

Lieve Purperpol, ik denk dat je wel wat overdrijft, a.g. de keuken van je moeder!!
Het is een hele klus hoor, maar wel dankbaar, en Lekker, daar gaat het toch om?
Je moet wel fit zijn, vergeet dat niet.
groet Maomi
Een fijne oudjaarsavond!

Zeeuwse Mama zei

Ik heb hier al een schaaltje staan, net gebracht door m'n schoonpa, die schoonmama heeft gebakken. Ze bakt echt de lekkerste bollen ever. Met rozijnen, cranberries, appel, verse gist, bruin bier, en nog wat meer erin. Het gekke is dat ze niet vet-vet zijn, al zijn ze wel in vet gebakken. Ik heb er mateloze bewondering voor, ik heb me er nog nooit aan gewaagd om haar te overtreffen ;-) We kijken allemaal elk jaar weer uit naar die lekkere oliebollen van haar bij oud jaar. ;-)

Fienke zei

Bakken!

Tineke Plooij zei

Vroeger zelf bakken, toen de meiden nog thuis woonden, en ja, die droedels waren het leukst!
Als ik nu met Oud en Nieuw thuis ben koop ik ze bij de kaaswinkel op Bellestein, die vind ik lekker, en ook hun appel-en-kersenflapjes.
Als ik met Oud en Nieuw bij bijvoorbeeld een zus en zwager ben dan zie ik wel. Zelf bakken doen ze meestal niet meer.
Thuis vroeger was het één van mijn zussen die het meeste werk deed bij het bakken.

Mrs. T. zei

Geen van beiden. Ik bak ze niet zelf en ik koop ze niet.

merula zei

ik vind oliebollen niet zo lekker...... (doe mij maar die toastjes, chipjes, m&m's en andere lekkere dingen)

Trudy zei

Ik bak kniepertjes. Morgen ga ik dat doen en doe ik ook verslag....

Anoniem zei

absoluut bakken ... zelf ... zijn ze zo vers en knapperig en warm ... oja en er zitten veel, heel veel krenten en rozijnen in! Mmmm!

marion zei

mijn man bakt zlef, geen last van een vieze keuken hier.......we hebben een extreem goede afzuigkap aangeschaft. Ook handig voor de friet. En zelf bakken is zoveel lekkerder........

Anoniem zei

Natuurlijk lekker zelf bakken.Dan heb ik wat te doen met de voorjaarsschoonmaak ! Eet een heule lekkere samen met Grote Pol, geniet ervan en een fijn en alweer bijzonder nieuwjaar gewenst. Arie

Wondelgijn zei

Ik schreef het al bij iemand anders... jongste werkt bij de warme bakker in ons dorp op zaterdag, dus.... bakken lijkt me geen optie voor ons! ;-) Hahahaha
Alvast goede jaarwisseling!! Maak er een bijzonder jaar van!! XX

baasbraal zei

Ja, ik had ook al zo'n logje geschreven. Wij hebben voor het eerst in 42 jaar huwelijk niet zelf gebakken.... In plaats daarvan heb ik wafels gebakken. Hier heb je van die zakjes wafelmix en daar kan je er drie grote van bakken, precies genoeg voor ons als tussenhapje.. Verder had ik gehaktballetjews en kaas en toastjes met sardines en toastjes met kaviaar, heerlijk en feestelijk. Trouwens we hadden ook oesters gekocht: om je vingers bij op te eten!
Maar door een vieze keuken heb ik me nog nooit tegen laten houden.

Judith zei

na 10 jaar weer zelf gebakken oliebollen en appebeignets ,5 pakken! en lekker veel.. ook gelijk voor de buren.vrijdag had ik tafeltje met frituurpan buiten staan en zaterdag toen t regende gewoon in de bijkeuken met de deur open! en geen last van de stank gehad..alleen de frituurpan nog schoonmaken....maar ook die is er niet zo erg aan toe.