zaterdag 10 december 2011

Kerst volgens de Allerhande

Gisteren griste ik in de gauwigheid nog even een Allerhande mee uit de winkel. Vandaag bladerde ik 'm door en nu weet ik een boel meer, behalve wat we met kerst gaan eten. Nu vind ik dat ook niet zo belangrijk, dus da's helemaal niet erg.
Maar weet u, de Allerhande is een enorm leerzaam blad, buiten de recepten om. Ik ben blij dat ik 'm nu goed bestudeerd heb, want ik weet weer een boel meer!

1. 'Kerstversiering hoeft niet alleen in de boom, maar kun je ook tussen en op schalen met gerechten en drankjes leggen. Wil je het rustig houden, kies dan voor één kleur. Houd je van bont, haal dan je gekleurde kerstballen tevoorschijn.' (blz. 16)
Tja. Veel van geleerd, van deze alinea. We hebben nooit een boom. Nu moeten we er toch wel een aanschaffen, zodat we de rest ook kunnen versieren, leuk, wat ballen tussen de kippenbouten. En ik vind het echt een eye-opener: als je van rustig houdt: één kleur gebruiken. En als je van bont houdt: gekleurde kerstballen gebruiken. Wát een tip!!!!!!

2. 'Heb je een tafelschikking, dan kun je naamkaartjes maken zodat iedereen weet waar hij/zij zit.' (blz. 16)
Nou. Handig hoor. Echt. Daar was ik nu echt nooit zelf opgekomen... Ga ik doen!

3. 'Ook voor de aardappel is het kerst!' (blz. 40)
Hoeraaaaa!!!! Weet je wat? We zetten ook een minikerstboompje in de aardappella! Of nee, beter nog: we leggen er kerstballen tussen. Zilveren, of bonte, daar moet ik nog even over nadenken. Zo gezellig voor onze vastkokers.

4. 'De combinatie wit en zilver is altijd feestelijk. Haal voor je kersttafel daarom alles uit de kast. Je witte servies en je zilverkleurige bestek, maar bijvoorbeeld ook zilverkleurige schalen, kandelaars en servetringen.' (blz. 81)
Oei. Ik heb een probleem. Ik heb geen wit servies. Kijk maar...
En geen zilverkleurige schalen, kandelaars en servetringen. Wat moet ik doen? Help!!!

En dan nu de topper:
Kerst = (is gelijk aan) met liefde je lekkerste gerecht bereiden voor vrienden.  (blz. 14)
Laat ik nu altijd gedacht hebben dat kerst = het feest waarin we de komst van de zoon van God op aarde gedenken. In een stal, liggende in een krib, in doeken gewikkeld. Om de mensen te verlossen.
Wat stom van me. Blijkt kerst gewoon iets met koken te zijn. Gelukkig heb ik die Allerhande bij de hand, want ik moet snel recepten uitzoeken voor iets wat ik met liefde kan bereiden!!!

21 opmerkingen:

Sandra zei

Fijne kerst alvast.

Greet zei

@ punt 4: Je hebt nog 14 dagen om alles wit te verven wat wit moet en alles zilver te verven wat zilver moet. Nog beter: laat de pollen het doen. Dan voldoe je in ieder geval aan de AH-norm,
@ punt 1: Ik heb mijn wc dit jaar maar eens versierd. Kom maar checken. Ik hoop dat dat ook mag van meneer/mevrouw AH.
@ punt 5: Hier gaat AH volledig de mist in. Je hebt volkomen gelijk.

Anoniem zei

Nou dat gaat dan helemaaaaaal mis met die kerst 2011 bij jullie. Ik snap trouwens niet hoe jullie dat de afgelopen 22 jaar overleefd hebben zeg

Trudy zei

Eh... tsja... weet je wat? Vier kerst lekker op je eigen manier!! Veel plezier hoor!!!

Jet zei

Ik denk dat de preek op 1ste Kerstdag in de kerk Allerhande 14:5-19 is...
Vergeet 'm niet in je zondagse zilverkleurige tasje te stoppen!
;-)

Roos zei

Hahaha, prachtig! Qua recepten heb ik het een beetje opgegeven met de AllerHande: het is voor AH erg moeilijk om een vegetarisch hoofdgerecht te bedenken zonder vegablokjes of vegaburger. Gelukkig dat er nog zoveel andere nuttige info in staat. Ik ga er snel eentje scoren! :-D

Mevrouw Blommekes zei

Heerlijk geschreven, met ballen en kleur! Appeleplaus!
Wil je nog wat eigentijdse kerstinspiratie met meer diepgang dan de diepte van je bord (hou ik ook van), dan mag je best kijken op mijn blog Missie Blommekes.

ramsis zei

In de "boodschappen" (het lijfblad van de C.O.O.P)valt ook al geen blijde boodschap te lezen.

groet van Sis

merula zei

ghehe wat een heerlijk sarcasme weer! :)

Anoniem zei

Hahahaha en dan de preektip van Jet voor julllie domi ...

Fokelien zei

Ze letten dus echt niet op de kleintjes he! Je wordt mooi op kosten gejaagd zo. En toch wel lief dat ze alles op alfabet doen... of was dat een krantje van een concurrent?
Een wijs en kritisch mens telt voor ehm... veel humor! ;-)

Ria zei

Maar je hebt toch hopenlijk wel een grote keukentafel om al je vrienden te ontvangen en bestek en borden waar een mooi verhaal aan zit en servetringen en tafelkleden die je van je reizen door Azië en Afrika hebt overgehouden. Dat is allemaal belangrijker dan een boodschap over oprechte, immateriële liefde voor elkaar.

Anoniem zei

Oh ja, wat een ideale schets.
Brigitte Kaandorp had eens een conference over waarom je nooit in de Margriet een familiereportage ziet met mensen in een kabeltrui waar net een kind over gekotst heeft:-). Ook zoiets.
Ideaalplaatjes. Ik heb ze niet. Geen gezellige familie met Kerst, geen vrienden voor wie ik denk te moeten koken, etc. Ik lijd er niet onder, by the way.

sillie zei

oh hoe vreselijk...ik moet nu ook maar snel een allerhandigste halen... moetik eerst 10 km voor rijden maar ik heb het er voor over... deze openbaring(en) wil ook ik niet missen ;-)
jaren deed ik ut helemaal fout begrijpik nu..

Hanneke zei

Tja, en dan adverteren ze ook nog met: Laten we er een feest van maken - alsof dat niet allang gedaan is!

lydia (studio mizzle) zei

hahaha! je hebt helemaal gelijk! Of het nu helemaal voor de hand ligt of enorm kort door de bocht is (5), ik wordt er dwars van.

Pien zei

Ha! Die herkenning. Had precies hetzelfde gevoel. Je hebt het kostelijk beschreven. En Jet haar preekschets is oké!:-)

Vlijtig Liesje zei

Maar hij is wel gratis! Dat maakt veel goed.

Sannah zei

Oh oh, je was wel erg in de war hoor; nou weet je zeker dat jouw kerst niet feestelijk gaat zijn ...
(ugh ugh hum)

Mama en zo zei

hahahahahaha! Je maakt mijn dag nu al goed met je leuke blogje :)
Dank u ;)

wilmi zei

Oh pol toch, ik zit me hier helemaal te bescheuren achter de laptop. haha, en dan die reacties..oh heerlijk. Mijn kerst kan niet meer stuk ;)