zondag 18 september 2011

Weet u wat u eigenlijk vandaag had moeten eten?

Mosterdsoep!

Ik eet mijn hoed op als u ook mosterdsoep at vandaag.

Jammer dat alleen wij dat aten, want het is vandaag een typische mosterdsoepdag. Vindt u ook niet, ook al at u het niet?

Ik heb nog een restje. In een oud schaaltje van de Chinees (dat is beslist iets heel anders dan een oud-Chinees schaaltje) ziet het er zó uit.

Hmmm. Dat ziet er veel minder smakelijk uit dan het was.

Ik kan me niet voorstellen dat u het recept wilt lezen. Maar wie weet is het morgen weer typisch een mosterdsoepdag en denkt u er dan anders over.
Bovendien is mosterd heel gezond. Dat wist u niet, maar nu weet u het wel en kunt er niet meer omheen. Volgens de Doesburgse mosterdmolenaar helpt het vetten te verbranden. Vandaar dat spreekwoord: mosterd na de maaltijd. Je kunt het maar het beste bij elke maaltijd eten, veel fijner voor de lijn.

Dus toch maar dat recept dan?

Komtie.

Als u vlees eet, kunt u wat spekjes in een pan met dikke bodem doen en die een beetje bakken. Niet te veel uitbakken, want dat lijkt me niet lekker. Ik doe nooit vet in zo'n pan, spekjes zijn al vet genoeg.
Als u geen vlees eet, laat u dat spek lekker achterwege.
Dan snippert u een flinke ui en gooit die bij dat spek. Of in die lege pan waar dan wél een beetje olie tegen het aanbranden is gedaan.
Dat fruit u even. Dan doet u er bloem bij. 60 gram of zo, weet ik veel. Even heel goed roeren en zachtjes beetje bakken zodat het gaar wordt. Mosterd erbij. Veel mosterd. Drie eetlepels of zo. En ook nog een bouillonblokje, als u van zout houdt. Ik gebruik ALTIJD bospaddenstoelenbouillon, want die vind ik dan weer heel lekker en vooral zo heerlijk herfstig. U kunt dan ook nog iets met knoflook doen, maar dat deed ik zelf niet. Of gember (heel goed tegen alles wat een mens kan plagen (hoge bloeddruk bijvoorbeeld) en cognac. Peperkorrels en laurierblaadjes, als u van moeilijk doen houdt. Weet u wat? U zoekt het zelf lekker uit.
Ondertussen kookt u zo'n 3/4 liter water en doet u ongeveer 200 ml melk bij het mosterdmengsel, roeren, roeren. Dan het kokend water erbij en even laten sudderen.
Eigenlijk is het dan al klaar. Maar u kunt er dan ook nog wat fijne preiringetjes bij doen, of een scheut slagroom (mosterd compenseert vet, weet u nog?). En een handjevol peterselie.

Nou.

Ik hoop voor u dat het morgen echt geen mosterdsoepdagweer is, maar mocht dat toch het geval zijn, dan weet u mij te vinden...

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij aten vandaag hachee stond de hele middag lekker te pruttelen. Lekker op de ouderwetse manier met laulierblaadjes en ontbijtkoek. Lekker met kruimige aardappels (even gestoomd) en rode kool met appeltjes. Ook nog een kliekje over alleen dan in een glazen schaaltje. Je soep ga ik zeker eens proberen.
Groetjes Nikki.

Petra zei

Oh ik vind mosterdsoep echt heel lekker, maar een oud chinees schaaltje had voor de foto toch wel wonderen gedaan. Desalniettemin bedankt voor het recept.

Roos zei

Wij aten wel soep vandaag. Niet met mosterd, maar met tomaten. Maar dankzij dit zo te zien lekkere recept gaan wij vast ook heel gauw een keer mosterdsoep eten. Mjam!

baasbraal zei

Ziet er uit alsof er flink van gegeten is..... Volgens mij is het hier morgen een mosterdsoepdag. Die lopen niet paralel met nederlandse mosterdsoepdagen....

Hanneke zei

Ja, zo maak ik hem ook vaak maar zonder de gember. Heerlijk met spekjes!