dinsdag 26 juni 2012

Puntkomma 2

Op verzoek van mijn ijverigste leerling (Jojo, uit Berlijn of all places) hierbij de juiste oplossing van het puntkommaverhaal.
Het was maar een bewust hoofdletterloos zinnetje dat ik uit mijn mouw schudde, dus misschien denkt Jan Renkema er wel heel anders over, maar ik zou het zo doen:
de polletjes houden van spulletjes; het lijken wel hamsters. nadeel is wel dat het hier in huis een grote puinhoop worden kan, maar daar hebben we oplossingen voor in de vorm van stofzuigers, grote opbergkasten met dikke deuren, vuilniszakken, papierversnipperaars en de plaatselijke ongediertebestrijdingsdienst.


Dat niemand reageerde op de inhoud van het zinnetje verbaasde me enerzijds. Anderzijds weet ik ook wel dat u niet meer opkijkt van de onzin die ik hier op dit blog uitkraam. U bent door mijn hersengespinsel intussen murw geslagen, verwend of u doet het wellicht af met een licht hoofdschudden. Ik kan bijvoorbeeld hier zomaar intikken dat ik vandaag op naaldhakken loop en een grijsgeruit mantelpakje draag, dat de Polletjes gisteren hun kamers volledig hebben opgeruimd en schoongemaakt én gedesinfecteerd en dat Grote Pol de wasmachine even heeft gerepareerd en nu lekker gaat racen in z'n purperen Ferrari op het circuit van Zandvoort. Zeker weten dat u daar amper/niet op reageert. 

11 opmerkingen:

Greet zei

Van die naaldhakken en verder wil ik dan wel foto's zien.
De zin over de Polltjes geloven we wel, daar heb je al vaker over geschreven.

En nadeel moet dan wel weer met een hoofdletter.

Inge zei

Ik geloof je op je woord ;-)

wilmi zei

mwah, ik had dan wel weer verwacht dat het lichtpaars geruit zou zijn, dat mantelpakje..
verder geloof ik natuurlijk alles

tisv@nJikkes zei

Toch wel purperen naaldhakken hè?

tisv@nJikkes zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Mrs. T. zei

Nou ik lees alles hoor. Altijd. Maar ik houd me ook aan opdrachten. ;-) Had iemand het eigenlijk goed?

willem zei

In dit geval ging het niet om de inhoud, maar om de vorm.

Anoniem zei

hallo Juf (grijns!!)

Ik heb nog eens naar Renkema geluistert, en ik zou echt eens zijn antwoord willen horen.
Ik vind die tweede pauze na 'kan' wat groter dan naar 'spulletjes', en koos daarom daar voor de punt-komma; een echt: 'wacht even, er komt nog iets!'
Maarja, mijn eindexamen nederlands was niet al te best...:-(

Verder grijns of lach ik voluit bij al die heerlijke hersenspinsels die uit je pen vloeien!!

Doei,
Jojo

Purperpolletje zei

@ Jojo
Ik moet wel lachen om je fanatisme! Nu heb ik die zinnen natuurlijk zelf bedacht, dus heb ik ook mijn eigen pauzes in mijn hoofd. Dat maakt het lastiger om 'jouw' pauzes daarin te horen. Ik vind 'het lijken wel hamsters' meer een wacht-even-er-komt-nog-iets. En voor een voegwoord (maar) komt een komma, heb ik altijd geleerd. Maar ik begin natuurlijk veel te vaak ook een zin met Maar. Maar dat is dus eigenlijk heel fout. Maar dat vind ik dan weer leuk artistiek en purperpollerig...
Kortom: hadden we Jan Renkema MAAR, die ons in deze specifieke kwestie haarfijn de enig juiste oplossing had kunnen vertellen.

Anoniem zei

Yep,inderdaad.
Zulke regeltjes ben ik allang vergeten, maar ik geniet in ieder geval van jouw taalgebruik, inderdaad artistiek, want: overdrijven is ook een kunst!!

doei,
Jojo

merula zei

huh wat? ik zat even niet op te letten.... heb ik iets gemist? Ga je naar Berlijn met hamsters?